HNS smijenio dinamovca koji je suspendirao Soudanija i rekordno kaznio Šuprahu za udaranja Brbića

Foto: Marko Prpić / Pixsell 

SAŠA PAVLIČIĆ BEKIĆ, zagrebački odvjetnik i Disciplinski sudac Prve HNL, na sastanku IO HNS-a, kako saznajemo, u srijedu neće biti potvrđen na toj funkciji za iduću sezonu.

Pavličić je od pet godina na raznim funkcijama u HNS-u vezanima za arbitražu i kažnjavanje, tri proveo kao volonter, radeći besplatno.
 
Šuprahu kaznio s rekordnih 27 tisuća kuna za udaranje predsjednika Hajduka
 
Za njega se prvi put u javnosti čulo kada je u ljeto 2014. kao predsjednik Disciplinske komisije HNS-a kaznio Alojzija Šuprahu, člana IO HNS-a, dakle sebi izravno nadređenog dužnosnika, s do danas rekordnih 27 tisuća kuna za napad u pijanom stanju na Hajdukova predsjednika Matina Brbića, koji se dogodio na finalu juniorskog kupa u Dugopolju.
 
Ovakvu kaznu Pavličić je izrekao Šuprahi jer je kao predsjednik Disciplinske komisije bio nadležan za Kup natjecanja, odnosno sve neprimjerene izjave, ispade i iščašena ponašanja u tom natjecanja. 
 
200 kazni, sve potvrđene
 
Na toj funkciji donio je 200 odluka, točnije kazni, a nijedna mu nikada nije preinačena na višoj instanci. 
 
Prije godinu i pol postao je Disciplinski sudac za Prvu HNL. Na novoj dužnosti pod sobom je imao seniorsku Prvu HNL, ali i konkurenciju pionira, kadeta i juniora, dakle šest liga. Bez obzira na opseg posla, za razliku od prethodnika sve odluke je donosio do srijede u podne. Od 500 "presuda" koje je donio tijekom godinu i pol, samo jedna mu je preinačena.
 
Naslijedio suca koji je od Mamićeva Dinama posuđivao novce
 
Na toj funkciji zamijenio je Stjepana Vlajčevića koji je, kako je utvrđeno u istrazi protiv gazde Dinama Zdravka Mamića i njegovih suradnika, od 2009. godine pozajmljivao novac iz Dinama, dakle kluba kojem je tih godina sudio. Vlajčević je od Mamićeva Dinama ukupno posudio 140 tisuća kuna koje je vratio uz kamatu od četiri posto. 
 
Svi su znali da je dinamovac, ali nitko nije sumnjao u njegovo poštenje, stručnost, pravednost i neovisnost
 
Pavičić je također bio povezan s Dinamom, ali isključivo kao navijač tog kluba od mladih dana, bez spona s onim u što se Dinamo u posljednje vrijeme pretvorio. Ali njegove odluke, a posebno ona ključna, koja ga je stajala posla, dokazuju da se pri izricanju disciplinskih mjera nije rukovodio navijačkim osjećajima, nego pravnim propisima. Svi klubovi su znali da je Pavličić dinamovac, ali nisu sumnjali u njegovo poštenje, stručnost, pravednost i neovisnost, pa čak ni kada su navijači Hajduka u studenom prošle godine ustali protiv njega jer je njihov klub kaznio s utakmicom bez gledatelja zbog Torcidinih stalnih pirotehničkih ispada.
 
O tome koliko je Pavličić cijenjen među svim prvoligašima, govori i da ga nijedan klub nikada nije izuzeo na arbitraži, na kojoj arbitre biraju klubovi.
 
Od 500 kazni, preinačena mu samo jedna i to ona koju je izrekao Soudaniju, a HNS je ukinuo
 
Kao što smo istaknuli, od spomenutih 500 kazni koje je izrekao tijekom godinu i pol, samo jedna mu je preinačena i to ona kada je zbog naknadne prijave suspendirao najboljeg Dinamova igrača El Arbija Hilala Soudanija iz derbija s Hajdukom.
 
Podsjećamo, sredinom travnja, tijekom internog klupskog derbija HNL-a, Lokomotiva - Dinamo 1:2, Soudani je trebao dobiti crveni karton zbog prljavog i grubog napada na "suparnika" Luku Capana. Nakon Capanova prekršaja na njemu koji je sudac Tihomir Pejin označio, Soudani ležeći, s trave, Capana udara kopačkom visoko u natkoljenicu. Sudac je to vidio, ali na tragove Soudanijevih čepova na Capanovoj nozi samo je prstom pokazao na slogan "respect".
 
Da mu je Pejin dao žuti karton, što je morao, Soudaniju zvanom Mr. Derby, to bi bio karton koji ga eliminira iz derbija protiv Hajduka u idućem kolu. Da mu je Pejin dao crveni karton, što je trebao, Soudani bi propustio ne samo derbi s Hajdukom, nego i 72 minute ovog, Dinamova klupskog derbija. Ali za ovaj grubi napad koji možete vidjeti od 1.55 minute snimke, dobio je tek usmeno upozorenje. 
 
Veliki Dinamovi rivali Hajduk i Rijeka nisu se htjeli miješati, pa se za borbu za pravdu u hrvatskom nogometu uključio igrač trećeligaša Goran Kvalić
 
Nakon što je Index pisao da Soudani može biti naknadno kažnjen ako sučevu grešku prijavi "bilo koji član nogometne organizacije", to je napravio Goran Kvalić, igrač i član uprave istarskog trećeligaša Plomin. Velikani i Dinamovi rivali Hajduk i Rijeka nisu se htjeli miješati.
 
Pavličić je nakon toga postupio "po zakonu" i Soudaniju odrezao kaznu. Ali je tako i sebi zapečatio karijeru disciplinca Mamićeva Šukerova HNS-a.
 
HNS ukinuo Pavličićevu kaznu Soudaniju i odmah zatim promijenio disciplinski pravilinik 
 
HNS se dodatno osigurao da im se više ne bi ponavljali Pavičićki i Kvalići, pa je odmah zatim Komisija za žalbe saveza ukinula suspenziju Soudaniju. HNS je nakon toga izmijenio disciplinski pravilnik, pa se više igrač ne može naknadno kažnjavati zbog ozbiljnijih prekršaja koje suci nisu sankcionirali ili prijavili. "Lex Soudani" onemogućava da ubuduće prijavu disciplinskom sucu može podnijeti bilo koji član nogometne organizacije, nego samo službene osobe, povjerenik natjecanja ili osoba ovlaštena za poslove sigurnosti, dakle odreda kadrovi lojalni vladajućoj garnituri HNS-a.
 
Kod njih više nema mjesta za Pavličića. O neproduženju njegova mandata sada odlučuje Alojzije Šupraha, član IO HNS-a kojeg je upravo dinamovac Pavličić rekordno kaznio zbog napada na predsjednika Hajduka.