Hrgović je opet izvisio. Ovo su mu opcije nakon što je Joshua odabrao Ngannoua

Foto: Profimedia

FILIP HRGOVIĆ još je jednom izvisio. Iako se očekivalo da će, nakon što je u Rijadu nokautirao Marka De Morija, boksati s Anthonyjem Joshuom za naslov IBF-ova teškaškog prvaka, Britanac je dogovorio meč s bivšim UFC-ovim prvakom Francisom Ngannouom. Vijest je potvrdio najpoznatiji MMA insajder Ariel Helwani.

Očekuje se da će se meč održati u Saudijskoj Arabiji u ožujku, u terminu u kojem se Hrgović nadao da će se konačno boriti za pojas, i to baš protiv Joshue, koji je pobjedom protiv Otta Wallina vjerojatno osigurao skok na drugo mjesto IBF-ove ljestvice izazivača, iza Hrgovića, te mu je prema tome trebao biti protivnik za pojas koji će ostati bez vlasnika ako Tyson Fury i Oleksandr Usik dogovore revanš svoje borbe za ujedinjenje teškaških titula.

Iako je okršaj Joshue i Ngannoua nedvojbeno razočaravajuća vijest za hrvatskog boksača, koji je po tko zna koji put ostao po strani zbog atraktivnije i unosnije borbe, ne mora nužno biti potpuno loša. Nije isključeno da će se Hrgović ipak boriti za titulu na proljeće, samo s drugim protivnikom, možda na istoj priredbi koju će predvoditi Joshua i Ngannou.

To bi bio idealan rasplet novonastale situacije za Hrgovića, ali daleko je od najrealnijeg. Ovo su opcije koje su čine više ili manje mogućima.

Borba protiv pobjednika Fury - Usik

Prvi događaj koji mora pokrenuti ostale je borba Tysona Furyja i Oleksandra Usika za ujedinjenje naslova, koja će se održati 17. veljače u Rijadu. Kako god da završi, očekuje se da će nakon nje uslijediti revanš jer ga oba boksača imaju pravo zatražiti. 

Fury i Usik prvi meč za ujedinjenje titula imaju u veljači (Profimedia)

Ali, uvijek postoji mogućnost drukčijeg raspleta, na primjer poraženi borac bude u tako lošem stanju da dugo ne bude mogao natrag u ring, ili se čak odluči umiroviti. Ako nekim čudom ne dođe do revanša, pobjedniku bi sljedeći meč trebao biti protiv Hrgovića, koji kao IBF-ov izazivač ima prednost nad izazivačima iz svih ostalih organizacija.

Ipak, čak i ako ne dođe do revanša Furyja i Usika, za očekivati je da će pobjednik radije prepustiti IBF-ov pojas i odlučiti se za atraktivniju i unosniju borbu od one s Hrgovićem.

Borba protiv idućeg na IBF-ovoj listi

U tom se slučaju otvaraju iduće opcije. Joshua je prvi IBF-ov izazivač i kao takav bi za upražnjenu titulu trebao boksati protiv prvog idućeg. Do posljednje priredbe u Rijadu to je bio Šveđanin Otto Wallin, koji je tada izgubio od Joshue. IBF-ova ljestvica od tada još nije ažurirana, ali jasno je da će na njoj Joshua preskočiti Šveđanina.

A ako je on zauzet borbom protiv Ngannoua, ide poziv idućem na listi, dok netko ne prihvati. Očekuje se da će se Wallin nakon teškog poraza od Joshue poprilično spustiti, pa bi sljedeći na listi trebao biti Joseph Parker (34-3), koji je u Rijadu pobijedio Deontaya Wildera i čini se da će prije biti WBO-ov ili WBC-ov izazivač.

Jared Anderson (Profimedia)

Nakon njega na listi je mladi neporaženi Amerikanac Jared Anderson (16-0), koji se odmah nakon Hrgovićeve pobjede počeo spominjati kao njegov mogući protivnik, na što je El Animal poručio da će ga pojesti za doručak. 

Borba protiv Joshue na ljeto

No, IBF može odlučiti da će sačuvati Joshuin status i čekati da odradi borbu s Ngannouom te ga nakon toga poslati na Hrgovića u okršaj za IBF-ov pojas u ljetnom terminu, vjerojatno u kolovozu. Joshui je rečeno da mu put do IBF-ove titule vodi preko Hrgovića.

S obzirom na tu mogućnost da ne dobije priliku za titulu sve do ljeta, Hrgović bi morao odlučiti hoće li čekati do tada na borbu koja se može i ne mora ostvariti i tako opet imati stanku od barem osam mjeseci ili će dogovoriti drugi meč, u kojem bi riskirao da ostane bez uloge obaveznog izazivača.

Borba za održavanje forme protiv još jednog "De Morija"

Tako je izgledno da bi rupu popunio još jednim boksačem koji ga neće ozbiljno ugroziti, poput De Morija i većine njegovih prethodnika, što je opcija koja bi vrlo vjerojatno razljutila sve koji čekaju da ga konačno vide u pravome meču.

Hrgović protiv De Morija (Profimedia)

Riskantna borba

Umjesto novog "topovskog" mesa, Hrgović bi za protivnika mogao uzeti i nekog ozbiljnijeg boksača, poput Zhileija Zhanga prije dvije godine, u kojem bi imao pravi ispit uoči konačnog obračuna za pojas, ali i riskirao poraz koji bi mu oduzeo priliku za naslov i vratio mu karijeru barem godinu-dvije unatrag.