Hrgoviću slijedi najveća borba života. Nude se afrički nokauter i stari krvnik

Foto: Jurica Galoic/Pixsell

FILIP HRGOVIĆ, najbolji hrvatski boksač, trebao bi se boriti za titulu privremenog IBF-ovog prvaka. Jedna od najvećih boksačkih organizacija izdala je tu naredbu prije malo više od deset dana, a protivnik je trebao biti Andy Ruiz Jr. Ipak, čini se kako Meksikanac neće prihvatiti tu borbu.

Naime, Ruizu je WBC (jedna od preostale četiri organizacije, uz WBA, WBO i spomenuti IBF) naredio borbu protiv Deontaya Wildera, koju će vrlo vjerojatno prihvatiti jer je financijski i marketinški puno isplativija. Rok za prihvaćanje borbe s Hrgovićem uskoro istječe. U slučaju da Ruiz ne prihvati meč, što je iduće za hrvatskog prvaka?

Hrgovića sasvim sigurno čeka najveća borba u karijeri

Meč za privremenu titulu je vrlo važan, daleko najveći u dosadašnjoj karijeri hrvatskog boksača. Uz bitno veći interes, jer je riječ o borbi za pojas, a samim time i veću zaradu, on mu i u sportskom smislu znači puno više od borbe za obaveznog izazivača, koju je već jednom trebao imati, ali se pokazalo da boksačke glavešine ne mare puno za takvu borbu.

U slučaju da postane privremeni prvak, vjerojatno je pitanje vremena kad će Hrgović dobiti šansu za "pravi" pojas. Podsjetimo, dogovara se meč između Tysona Furyja i Oleksandra Usika za ujedinjenje titula. Oni će vrlo vjerojatno odraditi i revanš bez obzira na ishod, ali Hrgović bi kao privremeni prvak bio u uskom izboru za idućeg izazivača. No dotad ima još puno posla.

S kim se Hrgović može boriti?

Pravo pitanje je tko bi mogao biti idući suparnik Hrgovića ako se dogodi očekivani scenarij u kojem Ruiz ne prihvaća meč. Pogledamo li IBF-ovu listu, nekoliko boksača se ističe i realno je da prihvate meč s hrvatskim borcem.

Idući iza Ruiza na listi je Deontay Wilder. Njemu će gotovo sigurno biti ponuđen meč s Hrgovićem. Međutim, Wilder ima sasvim druge planove, prije svega Ruiza, a najavljivao je i lov na Anthonyja Joshuu.

Baš je Joshua idući na listi, ali on već ima suparnika. Najviše rangirani borac koji bi u ovom trenutku mogao prihvatiti Hrgovića je Martin Bakole, 30-godišnji kongoanski nokauter. On je već jednom imao dogovoren meč s Hrgovićem, početkom prošle godine u eliminacijskoj borbi za IBF-izazivača.

Sve je bilo dogovoreno, ali onda se Kongoancu otvorila šansa za meč s Francuzom Tonyjem Yokom, koju je prihvatio. Hrgović je kao zamjenu uzeo Kineza Zhanga Zhileija, koji ga je jako namučio. Yoka, Hrgovićev veliki rival s Olimpijskih igara koji ga je porazio u polufinalu u Riju 2016., iduće je veliko ime na listi, a oko tog meča bi se mogla napraviti velika priča.