Europske lige

Hrvat ispao iz kupa Italije golom u nadoknadi u debiju na klupi novog kluba

Foto: Profimedia


TALIJANSKI drugoligaš Venezia, koji je prošle sezone ispao iz Serie A, na startu nove sezone ispao je iz talijanskog kupa. Na domaćem terenu poražen je 2:3 od Ascolija, također drugoligaša. Nakon što se Venezia munjevito vratila u utakmicu golovima u 88. i 89. minuti, gol odluke zabio je Anthony Fontana u prvoj minuti nadoknade. 

Bio je ovo debi na klupi Venezije za splitskog trenera Ivana Javorčića, kojeg sljedećeg tjedna čeka prvo prvenstveno kolo protiv Genoe. Javorčić je 43-godišnjak koji posljednjih godina ima munjevit uspon. Kao igrač potekao je u RNK Splitu odakle je vrlo rano otišao u Bresciu, u kojoj je igrao Serie A s legendarnim igračima poput Andree Pirla i Roberta Baggia. Njegovu karijeru na terenu značajno su skratile i ograničile ozljede pa se vrlo rano usmjerio u trenerske vode.

Neko vrijeme proveo je radeći u omladinskom pogonu Brescie, a njegov trenerski uspon započeo je u Pro Patriji, klubu koji je preuzeo kao četvrtoligaša. S njim je 2020. osvojio Serie D pa je nakon toga prešao u Südtirol, klub njemačke nacionalne manjine u Serie C.

S njim je odmah osvojio naslov, uz nestvarnih devet primljenih golova u 38 kola, što je prošle sezone bio najbolji defenzivni učinak neke momčadi u svim profesionalnim europskim ligama. Nakon dvije uzastopne titule u Serie D i Serie C, Javorčić je preuzeo klub koji će se boriti za povratak u Serie A.