Hrvat napravio senzaciju na Isle of Manu. Uspio se kvalificirati u glavnu utrku

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKI motociklist Loris Majcan (28) uspio se nakon niza problema s motorom kvalificirati na glavnu utrku Isle of Man TT, najopasniju motociklističku utrku na svijetu na kojoj je poginulo 269 ljudi. Fantastični Zagrepčanin, koji se natječe u kategoriji SuperSport, uspješno je odvezao dva kruga, a prosječna brzina od 185.71 kilometar na sat bila mu je dovoljna da se kvalificira.

"Evo, prije 20 minuta sam sišao s motora. Dojmovi su nevjerojatni, konačno sam uživao na motoru nakon svega što nam se izdogađalo. A nema što se nije dogodio. Otkazala nam je i mašina, instalacija, mjenjač...Ma, ništa nije radilo. Probdjeli smo dva dana, ali smo nekako sve uspjeli složiti iako mi ni sad nije radio 'quickshifter'.

Sve je super, atmosfera je odlična i veselim se sljedećem treningu. Znao sam da će sve biti dobro ako motor bude slušao. Sad možemo biti još samo bolji", javio nam se Loris s otočića između Irske i Engleske.

Imao 11. najveću brzinu

U drugom kvalifikacijskom krugu imao je maksimalnu brzinu od 263.76 kilometara na sat, 11. od ukupno 36 vozača u kvalifikacijama. Krug je odvezao u vremenu 19:36.837, što je bilo nešto manje od dvije minute sporije od Michaela Dunlopa, apsolutnog vladara na Manu.

To je nevjerojatan uspjeh za vozača kojemu je to prvi nastup na zloglasnom Isle of Manu. Staza po kojoj su se vozile kvalifikacije, a i utrka, dugačka je 60.73 kilometra i ima 246 zavoja kroz sela i gradiće i ekstremno je opasna.

Ogromni problemi s motorom

Majcan je imao ogromnih problema s motorom na Manu. Na prvom treningu otkazale su mu električne instalacije, a onda i kompletna mašina. Imali su rezervnu, ali ona je bila serijska i bitno slabija od one, koju su pripremali tjednima. 

Ludim kombinacijama uspjeli su dogovoriti da im iz Austrije avionom stigne čitava nova električna instalacija, a ukupno su na servisu motora Loris i njegovi mehaničari radili 16 sati. Uspjeli su sve složiti i Majcan je fantastičnom vožnjom uspio izboriti nastup na glavnoj utrci, koja će se održati u ponedjeljak. Vozit će se četiri kruga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.