Dinamo u Europi

Hrvat s Islanda za Index: Ovdje i četvrtoligaši na utakmice putuju avionom

Foto: PIXSELL, Instagram Vice Kendeš

DINAMO će u srijedu u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka na Maksimiru ugostiti prvaka Islanda, Valur iz Reykjavika. Utakmicu je u razgovoru za Index najavio Vice Kendeš, nogometaš koji je član islandskog trećeligaša Fjardabygdda. Kendeš je ranije igrao u 1. HNL-u za Šibenik i Slaven Belupo, a tri je sezone proveo u Hrvatskom dragovoljcu. Ima 114 nastupa u 2. HNL-u.

"Za Island imam samo riječi hvale, a osim toga ovdje je trenutno ugodnih 15-ak stupnjeva tako da se ne bih mijenjao s vama u Hrvatskoj", započeo je Kendeš uz smijeh pa nastavio: "Na Island sam došao preko agenta Saše Ćuka koji dovodi igrače ovamo već dugi niz godina. Isprva sam došao kao profesionalac, fokusiran samo na nogomet, no nakon nekoliko mjeseci sam uvidio da je ovo zemlja mogućnosti kako u sportu tako i van njega. Mogu reći da sam ovdje obiteljski jer sam doveo zaručnicu i brata koji ovdje radi. Udomaćili smo se vrlo brzo, ako ste pravi na terenu i van njega, ljudi vas ovdje brzo zavole."

Islanđani sve više ulažu u nogomet, što je rezultiralo i nastupima na Euru 2016. te Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Fascinantno je da čak i četvrtoligaši na utakmice putuju avionom.

"Na Islandu je nogomet jako dobro organiziran i uređen. Sve ekipe od četvrte do prve lige putuju avionom na utakmice iako se od jednog kraja Islanda do drugog stigne autom za osam sati. Financijski im to ne predstavlja nikakav problem jer su bogata država, ali je uz sve to svaki igrač i zaposlen. Nema velike razlike u nižim ligama i u prvom rangu natjecanja. Lako se dogodi da trećeligaš izbaci prvoligaša u kupu. Stranci su dosta slične kvalitete u svakom rangu natjecanja, razlika je samo u kvaliteti domaćih igrača", otkrio nam je Kendeš.

Iako za Valur igraju i dugogodišnji reprezentativci Islanda, vratar Hannes Halldorsson te branič Birkir Saevarsson, pola igrača ima i poslove. Kendeš je istaknuo da Islanđane unatoč svemu ne treba podcijeniti, ali da je Dinamo znatno bolja momčad.

"Valur je sigurno najbolja ekipa Islanda iako im pola ekipe radi četiri sata dnevno, dok je druga polovica potpuno profesionalna i jedini im je posao nogomet. No rad je ovdje najnormalnija stvar jer četiri sata dnevno rade već djeca od 13 godina dok su im školski praznici. Vjerojatno će neki za ovaj izlet u Zagreb trebati dopuštenje šefa", nasmijao se, ali onda upozorio: "Bez obzira na takvu poluprofesionalnu ekipu, Islanđane nikad ne treba podcijeniti. Sigurno će ostaviti srce na terenu jer su tako odgojeni i takav im je mentalitet. Ne bih izdvajao pojedince u njihovoj momčadi jer mislim da neće doći do izražaja protiv puno jačeg protivnika kakav je Dinamo. Ako ikako mogu biti opasni, to je iz prekida, a jaki su i u duel igri.

Za Dinamo svakako imam velika očekivanja u Europi. Već su nas navikli na dobre rezultate", zaključio je Kendeš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.