Hrvati i dalje golgeterski rekorderi Eura: Francuska i Island na drugom mjestu

SA SEDAM golova na četvrtfinalnoj utakmici, Francuska i Island (5:2) bitno su popravili prosjek zgodicima siromašnog Eura 2016, ali im je čak i ovakva golijada bila dovoljna tek za diobu drugog mjesta na vječnoj listi utakmica s najviše golova u povijesti Eura. To mjesto dijele s dvije utakmice na EP-u od prije 16 godina. 
 
EP 2000 u Belgiji i Nizozemskoj diči se posebno raspucanim utakmicama, čemu su obol najviše dali nogometaši Srbije i Crne Gore (formalno su se zemlja i reprezentacija zvale Jugoslavija, ali s njom nisu imale nikakve veze), koji su puno zabijali, ali još više primali.
 
Srbi su 2000. puno davali, ali je Crnogorac na njihovim vratima daleko više primao
 
Nakon 3:3 sa Slovenijom, u skupini im je slijedio susret sa Španjolskom. Golovima Miloševića, Govedarice i Komljenovića, Srbi i Crnogorci su, usprkos tome što su od 63. minute bili s igračem manje, sve do sudačke nadoknade vodili 3:2 protiv Španjolaca, za koje su zabili Alfonso i Munitis. Činilo se da je Camachova momčad gotova, jer za prolaz u četvrtinale trebala joj je pobjeda. Korak bliže došli su joj Mendietinim slobodnjakom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, a konačnih 4:3 za Španjolsku postavlja Alfonso njegovim drugim golom.
 
Četiri dana nakon golijade u Bruggeu, slijedila je ona s jednakim brojem golova u Rotterdamu, samo što su ovdje bili daleko nepravednije raspoređeni, najvećim dijelom u mreži crnogorskog golmana Ivice Kralja. Kluivert je zabio tri, Overmars dva, a jedan je u pogrešnu mrežu poslao Govedarica, čime je Nizozemska postala do sada jedina momčad koja je na utakmici Eura postigla šest golova. Za Srbe i Crnogorce jedini put poentirao je Bosanac Milošević, a nizozemski 6:1 protiv Jugoslavije ostaje jedna od najboljih utakmica Oranja na velikim natjecanjima.
 
Dva dinamovca i jedan hajdukovac autori najefikasnije utakmice u povijesti Eura
 
Konačno, daleko najefikasnija utakmica u 56 godina povijesti Eura bila je ona kojom je sve počelo, 1960. na Parku prinčeva, u vrijeme kada se Euro igrao samo kao završni turnir najbolje četvorice. Jedan polufinalni par činili su SSSR i Čehoslovačka (3:0), a drugi domaćin Francuska i Jugoslavija. 
 
Jugoslavija je povela u 11. minuti golom Milana Galića, a samo nakon 60 sekundi igre izjednačio je Vincent. Golovima Heuttea i  Wisnieskog, Francuzi su poveli 3:1 na početku drugog poluvremena.
 
Ante Žanetić, Hajdukov branič (te godine izabran u World Soccerovu idealnu momčad svijeta pored Pelea, Puškaša, Di Stefana) vraća nadu Jugoslaviji u 55. minuti, ali Heutte u 62. minuti povećava na 4:2 i činilo se da je Francuska riješila prolazak u finale.
 
Ali, potpuni preokret s tri gola u pet minuta donose dva dinamovca. Točnije, jedan od njih je još tada igrao za banjalučki Borac, ali se proslavio u Dinamu. Lijevo krilo Tomislav Knez u 75. minuti smanjuje na 4:3, a u samo dvije minute (78. i 79.) veliki centarfor, "Plavi 9" Dražan Jerković, zabija dva gola za konačnih Francuska - Jugoslavija 4:5.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.