Hrvati su licemjeri i lažni moralisti, a Grčka je Hrvatska na steroidima

Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI /Pixsell

SMRT AEK-ovog huligana u atenskom fajtu skupine tog kluba s huliganima koji prate Dinamo i Panathinaikos te posljedično pritvaranje čak 100-tinjak navijača Dinama pod optužbama za teška kaznena djela bili su povod.

Stvarni okidač za histerično orgijanje hrvatskih licemjera i moralizatora s pijedestala koje traje evo već više od tjedan dana po medijima i društvenim mrežama bila je hrpa gnjusnih laži koje su odmah nakon tragedije plasirali grčki mediji, a koje je spremno i bez ikakve provjere odmah do svoje publike distribuirao dio hrvatskih medija. 

Hrvati su progutali sve laži koje su Grci plasirali

Možda ne znajući kakva je Grčka i tamošnji mediji, a možda i znajući, ali ne hajući za to jer se nanjušila dobra roba usred ljetne sezone kiselih krastavaca, pred hrvatsku se publiku i tuzemne opinion makere od Fejsa do novinskih kolumni podastrla hrpetina sranja.

Oni su je naiskap posrkali i onda, sa svjetinom uvijek željnom verbalnog linča i dokazivanja vlastite moralne i etičke superiornosti u zamjenu za lajk i klik, podijelili tako prikupljene spoznaje. Pa da se podsjetimo koje su sve to laži došle iz Grčke. I to ne samo tamošnjih medija nego i policije te drugih ključnih državnih institucija. 

"Hrvati su ubili Grka" prije ikakvog dokaza

Kao prvo, odmah je, bez ikakve provjere ikoga, a najmanje grčkih medija, napisano i distribuirano da su grčkog huligana ubili hrvatski iako se u kaosu ispred AEK-ovog stadiona nikako nije moglo znati tko je počinitelj. Također, zanemarili su i bitnu, zapravo ključnu činjenicu. BBB-ima su organizacijsku i logističku potporu za dolazak njih preko 100 u Atenu pružili navijači njima bratske navijačke skupine Gate 13, koja prati atenski Panathinaikos, i koja je doslovno smrtni neprijatelj navijača AEK-a.

Grci su svojim saveznicima sredili sve, od parkinga do letvi i palica za obračun s neprijateljima. Još važnije, navijači Panathinaikosa su se s Dinamovima tukli protiv AEK-ovih. Dakle, bio je to i grčko-grčki bratoubilački rat, kakav je na tamošnjim ulicama, cestama i stadionima najnormalniji. Napominjemo kako "ubilački" ovdje nije stilska figura. Za razliku od Hrvatske, gdje nikada u povijesti ni ove ni prethodne države nitko u navijačkim neredima ili sukobima nije poginuo, u Grčkoj je to postalo normalno. No vratimo se tome tko je ubio Grka i tko to istražuje. 

Grčka policija je 100 stranih huligana pustila u državu, Atenu te njima i domaćim huliganima dala da se tuku

Navijačima Dinama bio je odlukom UEFA-e zabranjen dolazak na utakmicu pretkola Lige prvaka kod AEK-a. Napominjemo, zabranjen im je bio ulazak na stadion i utakmicu, ne u Grčku ili u grad Atenu. No čak i najpovršniji poznavatelji navijačke scene znali su da će Bad Blue Boyse to samo dodatno naložiti da dođu u Atenu i do stadiona jer se tako nešto u tom svijetu smatra znakom prestiža i pokazivanja snage. Posebno na huliganski divljem i izazovnom gostovanju kao što je Grčka i Atena. Kao i da će ih tamo čekati huligani AEK-a, koji su im već nakon ždrijeba koji je spojio njihove klubove slali izazivačke poruke.

Nevjerojatno šlampava grčka policija, premda ima ogromna iskustva s huliganima i iako su joj hrvatski, crnogorski i albanski kolege poslali sve detalje o hrvatskom desantu koji se kreće prema njima, od identiteta navijača, preko tipova vozila kojima su na putu i registarskih tablica, bez pratnje je pustila Boyse u zemlju. Zatim su se bez nadzora vozili od albansko-grčke granice do 500 kilometara udaljene Atene. Nesmetano su i ušli u grad te se tamo smjestili i naoružali za sukob sa suparnicima, koji su znali da dolaze.

BBB-i nisu napali goloruke civile nego su se borili protiv navijača AEK-a naoružanih molotovljevim koktelima, raketama, topovskim udarima i noževima

Štoviše, postoje snimke kako navijači Dinama i Panathinaikosa maskirani i s letvama nesmetano idu prema stadionu AEK-a, poprištu fajta, dok par stotina metara iza njih policajci hodaju u laganom kasu. Također je bez policijskog miješanja protekao i sam žestoki sukob. BBB-i i njihovi grčki saveznici su u njemu koristili navedena sredstva, ali su navijači AEK-a bili daleko ubojitije opremljeni.

Molotovljevi kokteli, rakete, topovski udari i noževi. Brojni Boysi nose tragove tog oružja, sasvim normalnog u obračunima među grčkim navijačima, i tako dolazimo do druge dvije velike laži koje su Grci proširili do Hrvatske. BBB-i nisu, suprotno grčkim medijima i njihovim hrvatskim sudionicima, "premlatili obične Grke, civile koji su samo sjedili kod AEK-ovog stadiona". Posebno gnjusna laž iz Grčke bila je ona da su Boysi teško, udarcima u glavu, ozlijedili 13-godišnju djevojčicu. 

Problem za navijače AEK-a nastao je kada su ih, usprkos njihovoj velikoj nadmoći i naoružanju, BBB-i protuudarom natjerali na bijeg. Na snimkama se vidi kako navijači AEK-a, koji su donedavno na Boyse ispaljivali komade iz svog ubojitog arsenala, sada na svom terenu bezglavo, panično bježe od njih dok ih masa gostiju goni.

Prema videosnimkama čini se da je u toj situaciji poginuo navijač domaćih. Eto nas tako i do nove laži. Grk je, pisali su tamošnji mediji, mirno sjedio pred stadionom i pio kavu u kafiću, kada su ga zatukli hrvatski fašisti. Pokojnik je, suprotno tome, bio AEK-ov ultras i aktivno je sudjelovao u tučnjavi protiv Boysa.

"Hrvati su Grka ubili nožem", a ispostavilo se da je izbodeno sedam BBB-a i nijedan navijač AEK-a

Na snimkama se vidi kako se nekoliko puta prije fatalnog ranjavanja vraća u tučnjavu. Također se čini da je stradao od udarca šipkom, a ne nožem, kao što su odmah svi Grci pisali i javljali. Osim što je istog trena za ubojstvo optužen neimenovani, ali definitivno Hrvat, prišiveno mu je i to da je zločin počinio nožem.

Dodano je da su ih Boysi naveliko rabili u sukobu. No kada se razišao dim kroz koji su se probijale samo laži, službeno je objavljeno da je izbodeno sedam BBB-a, od čega jedan više puta, ali nijedan Grk. 

Vratimo se grčkoj policiji, koja je toliko nekompetentna da je to sumnjivo. Nakon što je pustila više od 100 huligana iz druge zemlje da se grupiraju i naoružavaju te kreću prema mjestu sukoba, gdje ih nesmetano čeka barem jednako toliko domaćih huligana još opasnije opremljenih, iskazala se i akcijom nakon što je sukob prerastao u tragediju.

U sklopu lova na vještice kojim se pokušala oprati od navedene sramote zakopavala se sve dublje. Prvo je upala u hotel i uhitila "10 navijača Dinama naoružanih noževima". Ubrzo je priznala da su to hrvatski turisti, koji su u Ateni bili od ranije i nisu imali nikakve veze s Dinamom ili Boysima.

Nevjerojatno je da je uhićeno i u zatvore poslano 100 navijača Dinama, a nijedan navijač AEK-a

Slijedio je čin nevjerojatan za policijski i pravosudni sustav iti karipske banana republike ili afričke diktature, a kamoli države koja je preko 40 godina u Europskoj uniji. Uhićeno je i u prekrcanim pritvorskim jedinicama tjedan dana zadržano te zatim u istražne zatvore širem zemlje poslano 100 Hrvata, ali nijedan navijač AEK-a.

Iako Boysi u fajtu nisu počinili veliku štetu, a ultrasi AEK-a su najmanje jednako kao oni zaslužni za kaos i uz to su bili ozbiljnije naoružani. Nikakvo opravdanje za ovakav nevjerojatni disparitet ne može biti to što je od posljedica sukoba ubijen navijač AEK-a.

Jer sve i da su ga ubili Boysi, to nipošto nije uradilo njih 100, nego jedan udarcem koji se pokazao fatalnim. Kad smo kod toga, grčki mediji javljaju da je policija krug sumnjivaca za ubojstvo suzila na petoricu, od kojih je samo jedan Hrvat. Od pritvorenih Boysa stižu informacije da ga je ubio navijač AEK-a, zato što je smrtno ozlijeđeni Grk imao plavu majicu pa je mislio da se radi o navijaču Dinama. No obje ove informacije su neprovjerene. 

Kolijevka demokracije se ponaša kao Staljinov SSSR ili Hitlerova Njemačka

Huligani koji su se iz Hrvatske u Grčku išli tući trebaju biti kažnjeni, ali ne ovako. To je stravično po barem nekoliko osnova. Kolektivno kažnjavanje za zlodjelo pojedinca odlika je totalitarnih, zločinačkih režima, a ne bi smjelo biti države nastale na teritoriju "kolijevke demokracije".

U zapadnoj Europi, od Italije do Švedske, huliganski obračuni su stalni, ali nikada se zbog njih ne uhiti stotinu ljudi, niti ih se mjesecima drži u pritvoru, a posebno se to ne radi samo članovima jedne strane u sukobu.

Službena Grčka u slučaju masovnog uhićenja i zatočenja navijača Dinama i državljana Hrvatske pri tome ide i dalje u skladu s metodama primjerenima kaznenim sustavima Staljinovog SSSR-a i Hitlerove Njemačke. Zarobljenim Hrvatima sprema sadističku osvetu, linč u režiji i egzekuciji države. Boyse se, suprotno zamolbama njihovog grčkog odvjetnika i hrvatske diplomacije, rascjepkalo u male skupine i poslalo u čak 16 zatvora širom zemlje.

Grčki zatvori su među najgorima i najopasnijima u civiliziranom svijetu, a sada na sitne grupice razbijene Boyse u njima čekaju dvije posebno velike opasnosti, koje ne prijete ostalima u tim kazamatima.

Tamo ih željno čekaju brojni grčki huligani, posebno oni Olympiacosovi, pobratimljeni sa Zvezdinim Delijama. Osim njih, a to priznaju i sami Grci, u ovom slučaju značajan problem predstavlja i što je u njihovim zatvorima kronično malo policajaca i puno srpskih kriminalaca.  

Zašto su Hrvati oduševljeni linčem Boysa? Jer su jako slični Grcima

Grčka, vidimo po tome kako se od vrha do dna ponaša u ovom slučaju, izgleda tako da su sve najgore osobine Hrvatske i Hrvata u njoj višestruko potencirane. Grčka je neuredna, u svakom smislu prljava država, čiji narod se loži na nacionalističku histeriju i jeftino, kič domoljublje, a glavne odlike institucija su korupcija, uhljebljivanje, lijenost, kaos u pravosuđu, nekompetencija u policiji, pretrpanost u zatvorima, dok se mediji kurvaju za klik, a ljudi za lajk.

Vjerojatno je ta velika sličnost Grčke i Hrvatske razlog zašto su takve metode i odnos prema uhićenim Boysima naišli na oduševljenje u našoj zemlji. Navijače Dinama nisu bez suđenja u atmosferi linča osudili samo Grci. To su, a kako drugo nego online, napravili i Hrvati. 

Zatvor za ubojicu, ali on je jedan. Nema ih 100

Nasilje bilo kakvo, a posebno fizičko, smatram dnom dna. Ne mislim puno bolje o onima koji ga relativiziraju, a posebno o onima koji ga romantiziraju. Što tek reći o tome kakvu kaznu zaslužuje ubojica.

Ali u ovom slučaju radilo se o dogovorenom sukobu dvije huliganske skupine, a onaj tko u njemu sudjeluje, zna do kakvih to posljedica i njega to može dovesti. Svejedno, onaj čiji udarac je doveo do smrtne posljedice mora u zatvor, ali to nije napravilo 100 navijača Dinama. A svi su oni razbijeni po užasnim zatvorima širom Grčke, dok tamo nije nijedan navijač AEK-a.

Kada je riječ o općem gnušanju prema svim Boysima u Grčkoj, moram pitati te desetke tisuća hrvatskih moralnih paničara i gutača laži iz grčke bulevarske štampe, ako su već toliko principijelni i etični kao što su ekstatični u želji da njihovi nevini sunarodnjaci i sugrađani trunu i bivaju izloženi torturi u grčkim konc-logorima i gulazima, bi li onda odbili da im te iste siledžije obrane kuću u Gunji od katastrofalne poplave ili u Splitu od jednako takvog požara?

Hrvatski pravednici s Fejsa i kolumni moraju sebi postaviti par pitanja

Bi li ih, da im jedino i samo oni u Petrinji dođu očistiti ruševnu kuću od potresa ili cijelu noć pokrivati krov crijepom nakon oluje u Privlaci, potjerali s imanja? Da su ti Boysi, iz bolnice koja se ruši u zagrebačkom razornom potresu iznijeli i tako spasili vaše tek rođeno dijete i njegovu majku, a vašu suprugu ili sestru, bi li rekli da ih više ne želite vidjeti jer su ih dirali huligani? Jer ovi koji su uhićeni u Grčkoj radili su upravo sve to. 

Naravno da ih to ne ekskulpira od kaznene odgovornosti niti umanjuje išta opasno što rade. Ovo pišem samo zato da se, nakon što ih popljujete uživajući što ih se na drugom kraju Europe mrcvari, pogledate u ogledalo i iskreno odgovorite na navedena pitanja.

U našoj potpuno sjebanoj, disfunkcionalnoj državi, ti huligani će vam gotovo uvijek prvi, a često i jedini pomoći u situacijama kada smrt i propast prijete svima i svačemu do čega vam je stalo. Slobodno sad mlatite praznu slamu razglabajući je li to žalosno ili radosno, ali je tako. Dokazali su to u gore navedenim situacijama, ali i u puno drugih.  

Malograđani i kompleksaši

Problem je u ovom slučaju, kao i u toliko tema od općeg interesa u Hrvatskoj, što o njemu svatko ima mišljenje i vrlo ga glasno izražava, a ogromna većina Hrvatica i Hrvata o tim temama i činjenicama vezanima uz njih nema pojma. Ono što zajamčeno imaju su ogromne frustracije koje istresaju. Oni na Fejsu, a Boysi na ulicama Atene.

Zato više ne treba trošiti vrijeme na šuplje priče i malograđanska kompleksaška snebivanja kako su huligani "osramotili Hrvatsku", nego na pravi način u fokus staviti glavne probleme. To su šokantan i nedopustiv odnos Grčke prema građanima Hrvatske te obavezna maksimalna pomoć Hrvatske njenim državljanima zatočenima u stranoj državi, bez obzira bila ona Zambija ili Grčka. Mada, jasno je kako se vidi da među njima nema velike razlike.

Na kraju, kada vidite kako izgledaju grčki zatvori, jasno je i da što prije treba iz njih spasiti sve nevine hrvatske državljane. Zaboravite ono što se kaže da su svrhe zatvora. Hrvati u grčkim logorima umjesto rehabilitacije i resocijalizacije mogu dobiti samo HIV, šugu ili hepatitis, a Hrvatska njihovim povratkom za par godina 100 slomljenih, uništenih ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.