DUŠAN IVKOVIĆ (1943. - 2021.)

Hrvatska legenda: Ivković je bio ulični mangup s kombinacijom znanja i autoriteta

Foto: Guliver

LEGENDARNI srpski košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je jutros u bolnici u Beogradu u dobi od 77 godina. 

U košarci je službeno bio gotovo 60 godina, otkako ju je počeo trenirati u beogradskom Radničkom 1958. do odlaska u trenersku mirovinu 2016. Iako je imao velikih uspjeha s klubovima, najviše ga se pamti kao izbornika Jugoslavije, kako u eri zlatne generacije s Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Vladom Divcem tako u nekoliko navrata i nakon raspada.

U reprezentaciji Jugoslavije tada je pod Ivkovićevim vodstvom igrala i Cibonina legenda Zoran Čutura. Zajedno su osvojili olimpijsko srebro 1988. u Seulu te europsko i svjetsko zlato u naredne dvije godine.

"Bio je jamačno jedan od najboljih europskih trenera svih vremena, pogotovo na reprezentativnom planu, ali i odveo je Olympiakos do prvog naslova europskog prvaka. Karijera mu je dugo trajala i ostavio je apsolutno neizbrisiv trag", rekao je Čutura za Index pa istaknuo njegovu ulogu u očuvanju kontinuiteta srpske košarke u europskom i svjetskom vrhu.

"Srpski treneri prenose svoje znanje na sljedeće generacije pa je tako sa Željkom Obradovićem imao odnos mentora i protežea. Dobar dio njegova znanja ide na Dudin račun."

Cijeli igrački vijek Čutura je raspodijelio na tri kluba, ondašnju zagrebačku Industromontažu, Cibonu Mirka Novosela (i Željka Pavličevića), u kojoj je proveo 12 godina, i Split, u kojem je završio s košarkom.

"Nije me vodilo puno trenera, ali Duda je bio najbolji od njih. Ili, da preformuliram, najviše mi je odgovarao njegov način rada, kombinacija znanja i autoriteta. Osim toga, što nije nevažno, radi se o pravom mangupu s Crvenog Krsta, uličnom mangupu kojeg je bilo nemoguće zajebati u bilo kojem pogledu", rekao je Čutura, koji je s Ivkovićem surađivao tri godine u reprezentaciji.

"Uz tu sam generaciju imao marginalnu ulogu, ali s njim sam uvijek imao odnos međusobnog uvažavanja i respekta", zaključio je Čutura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.