EURO Cup

HRVATSKA - MAĐARSKA 31:27 Hrvatski rukometaši slavili nakon pauze od 10 mjeseci

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija je slavila protiv Mađarske rezultatom 31:27 u prvom susretu EURO Cup. Izabranici Line Červara su u Osijeku odigrali prvi susret nakon 10 mjeseci i finala Europskog prvenstva u kojem su izgubili od Španjolske (20:22)

Izabranici Line Červara u susret protiv Mađarske krenuli su u sastavu s Čupićem i Štrlekom na krilima, Musom na crti, Šimom Ivićem, Cindrićem i Duvnjakom na vanjskim pozicijama te Šegom na golu. Domagoj Duvnjak je, kao i na Europskom prvenstvu, igrao na lijevom vanjskom, dok je sa sredine igrom Hrvatske dirigirao Luka Cindrić.

Hrvatska je na pogon Štrleka i Duvnjaka rano povela s plus tri

U obrani je Hrvatska krenula s pokretljivih 5-1, a na prednjem vanjskom je iznenađujuće krenuo već spomenuti Cindrić.

Hrvatska je prije svega visokom realizacijom u napadu došla do vodstva od 5:2 u 10. minuti. Duvnjak je s vanjskih pozicija pogodio dva puta, dok je Štrlek s krila i iz kontranapada kažnjavao pogreške Mađara u napadu čak tri puta.

Hrvatska obrana je na početku imala problema samo s vanjskim šutom Richarda Bode. On i srednji vanjski Egon Hanusz držali su mađarsku rezultatski iznad vode i na samo jednom pogotku zaostatka sredinom prvog dijela.

Duvnjak na prednjem vanjskom bio je okidač bolje igre hrvatske obrane

U tim trenucima je hrvatska obrana pala, kao i realizacija u napadu jer je mađarski vratar Szekely počeo braniti zicere hrvatskih igrača. U oba smjera je na desnom vanjskom (halfu) Šimu Ivića zamijenio igrač Hannovera Ivan Martinović.

Ni to nije pomoglo pa je već u 17. minuti golom Boke Mađarska povela rezultatom 7:8 nakon pogreške Cindrića u napadu. U tim trenucima je reagirao izbornik Lino Červar i na prednjeg vanjskog postavio Domagoja Duvnjaka.

Ubrzo je Hrvatska ponovno pohvatala konce u obrani i povela s 10:9 preko Štrleka u 19. minuti. Počeo je kvalitetnije braniti i Šego koji je u prvom dijelu upisao pet obrana, a u napadu je proradila suradnja vanjske linije i pivota Ilije Brozovića.

Martinović je Hrvatsku doveo do najviših plus četiri u prvom dijelu

Njegovim golovima priključio se Ivan Martinović koji je u samo 15 minuta igre u prvom poluvremenu zabio četiri pogotka te je Hrvatska u 29. minuti povela s najviših plus četiri. Tu je prednost momčad Line Červara održala do kraja poluvremena te je mogla zadovoljna otići na odmor.

Posebno valja istaknuti obranu predvođenu prednjim Domagojem Duvnjakom u posljednjih 10 minuta poluvremena. Pokretljivost je pomogla Šegi na golu da lakše obrani nekoliko lopti, a Duvnjak je, osim jedne presječene lopte, uspio i blokirati jedan udarac Mađara.

U prvih pet minuta drugog dijela Hrvatska je uspjela prosuti svu prednost stečenu na kraju prvog poluvremena. Tek jedan pogodak Domagoja Pavlovića i čak pet Mađara bili su okidač da izbornik Lino Červar u 35. minuti pozove minutu odmora.

Červar na loš ulazak u drugi dio odgovorio postavljanjem Jaganjca u obranu umjesto Pavlovića

Pokušao je on i prije minute odmora vađenjem Ilije Brozovića i vraćanjem u igru Željka Muse, ali nije pomoglo. Ipak, nakon minute odmora i povratka Duvnjaka Hrvatska je zaigrala bolje i već u 38. minuti vodila s plus tri. Hrvatsku je u ponovnom rezultatskom odvajanju predvodio Martinović lijepom asistencijom za Musu i jednim golom.

Domagoj Pavlović na prednjem u obrani nije mogao parirati Mađarima pa je izbornik Červar vratio Duvnjaka na tu poziciju, a umjesto Pavlovića na halfa stavio Halila Jaganjca.

Obrana više nije bila toliki problem kao što je bio napad. Izgubljene su dvije lopte zaredom i u 41. minuti je Mathe doveo Mađare do novog izjednačenja, a Hrvatsku ostavio s igračem manje jer je prekršaj na njemu u kontranapadu radio Manuel Štrlek.

Šego spriječio Mađare u posljednjem pokušaju da dođu do izjednačenja

U narednom periodu Mađari ipak nisu uspjeli doći do vodstva. Bez gola se igralo tri minute, dok Cindrić nije pogodio za novo vodstvo Hrvatske koja se od spomenutog izjednačenja pa sve do 50. minute držala na plus dva.

Ipak, Bodo je s dva brza gola, jednim iz kontre te drugim zahvaljujući vanjskom šutu, primaknuo Mađare na samo gol zaostatka (26:25). Posljednju pravu priliku za izjednačenje Mađarska je imala u 51. minuti kada je Ligetvari presjekao jednu loptu, gostujuća reprezentacija je otišla u kontru, ali Šego brani zicer.

U 56. minuti je hrvatski vratar uspio obraniti i drugi sedmerac u utakmici, a Šime Ivić je iz skoka s devet metara pogodio za tri pogotka prednosti Hrvatske. Tada je na vrata stao Moreno Car i obranio još jednu loptu minutu prije kraja, nakon što je Martinović zabio za 30:27.

Martinović i Štrlek predvodili listu strijelaca

U posljednjoj minuti je Lino Červar pozvao još jednu minutu odmora, isplanirana je, a onda i iskreirana akcija u kojoj je Martinović križao za Jaganjca koji lijepo pogađa za konačnih 31:27.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Ivan Martinović i Manuel Štrlek sa šest pogodaka, dok je Domagoj Duvnjak dodao jedan manje. Kod Mađara je Bodo zabio također u šest navrata.

Sljedeća dva susreta u EURO Cup Hrvatska bi trebala odigrati protiv Španjolske 6. i 9. siječnja u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Egiptu. Trenutno je Hrvatska prva u poretku EURO Cupa nakon samo jedne odigrane utakmice


Sastavi:

HRVATSKA: Šego, Car; Čupić, Musa, Duvnjak, Martinović, Marić, Brozović, Ivić, Cindrić, Vida, Pavlović, Jaganjac, Mileta.

MAĐARSKA: Szekely, Bösz; Bodo, Boka, Kovacsics, Leimeter, Ligetvari, Bujdoso, Toth, Szita, Mathe, Rosta, Hanusz, Vajda, Szücs, Ilić.


Ususret utakmici

Nakon četverodnevnih priprema u Zagrebu izabranici Line Červara u petak su stigli na istok Hrvatske, gdje su u dvorani Gradski vrt odradili trening prije susreta s Mađarima.

Hrvatska je zbog koronavirusa ostala bez 11 igrača

Oni su prije tri dana na domaćem terenu u pomlađenom sastavu svladali europskog prvaka Španjolsku rezultatom 32:29. Podsjetimo, Hrvatska je natjecanje trebala otvoriti u Bratislavi protiv Slovačke, ali se ta reprezentacija zbog restriktivnih mjera u svojoj zemlji zbog koronavirusa nije uspjela sastati.

Hrvatska je također zbog koronavirusa ostala bez 11 igrača, ali tu su najveće zvijezde i nekada najbolji rukometaši svijeta Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak. Uz njih na krilima su dva povratnika u liku i djelu Ivana Čupića i Manuela Štrleka.

Hrvatska je s Mađarskom posljednji put igrala pred tri i pol godine

Hrvatska je posljednju utakmicu odigrala 26. siječnja u finalu EP-a protiv Španjolske (20:22), dok se posljednji put s Mađarima sastala na SP-u u Francuskoj 2017., kada je slavila rezultatom 31:28.

Eurokup je natjecanje koje okuplja dva domaćina predstojeće europske smotre (Mađarska i Slovačka) te aktualnog prvaka i viceprvaka Europe (Španjolska i Hrvatska) koji su već izboriti plasman na sljedeće EP.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.