HRVATSKA REPREZENTACIJA

Hrvatska u Ligi nacija izvukla skupinu smrti. Evo zašto to nije pretjerivanje

Foto: EPA

HRVATSKA će i u drugom izdanju UEFA-ine Lige nacija igrati u prvoj jakosnoj skupini, a protivnici će biti iznimno atraktivni. Dalićevi izabranici ogledat će snage protiv aktualnog svjetskog prvaka, reprezentacije Francuske, aktualnog europskog prvaka te pobjednika Lige nacija Portugala te protiv Švedske, reprezentacije koja je također došla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva.

Što se ostalih skupina tiče, u prvoj će igrati Nizozemska, Italija, Bosna i Hercegovina te Poljska. U drugoj skupini će igrati Engleska, Belgija, Danska i Island, dok u četvrtoj igraju Švicarska, Španjolska, Ukrajina i Njemačka. 

Stoga, nije nimalo pretjerano reći kako je Hrvatska upotpunila tzv. skupinu smrti, a postoji nekoliko dokaza koji govore u prilog tome. 

Tri dokaza da je tako

Prvi dokaz je svakako situacija s posljednjeg Svjetskog prvenstva, gdje smo najbolje mogli vidjeti snagu svake od reprezentacija. Ne samo da su Hrvatska i Francuska igrale finale Svjetskog prvenstva već je ova skupina Lige nacija jedina u kojoj su sve četiri reprezentacije prošle skupinu na Svjetskom prvenstvu. Portugal je tako zaustavljen u tijesnoj utakmici osmine finala protiv Urugvaja, dok je Švedska izgubila tek u četvrtfinalu od Engleske.

Drugi je podatak jednako impresivan. Treća skupina Lige nacija jedina je u kojoj se sve reprezentacija nalaze na FIFA-inoj ljestvici među top 20 te jedina u kojoj se tri ekipe nalaze u top 10. Francuska je trenutačno drugoplasirana, Hrvatska je na šestom, a Portugal na sedmom mjestu. Ni Švedska nije daleko, nalazi se na 17. mjestu.

Gledajući kladionice i njihovu procjenu, Francuska je uz Englesku favorit za predstojeći Euro, dok su Portugal i Hrvatska reprezentacije koje kladionice postavljaju između osmog i desetog mjesta. Slično što vrijedi i za FIFA-inu ljestvicu, ovo je jedina skupina iz koje se mogu izvući tri reprezentacije koje spadaju među top 10 favorita za predstojeći Euro.

Dalić zadovoljan, a i treba biti

Nakon ždrijeba izbornik Hrvatske Zlatko Dalić rekao je kako je "sretan i zadovoljan ovim jakim ždrijebom" i dobro da je tako. Kako je pokazalo i prvo izdanje, Liga nacija je nešto između prijateljskih i pravih natjecateljskih utakmica i u tom kontekstu najjači mogući ždrijeb je vjerojatno i onaj najbolji.

Bruseći se na takvim protivnicima, Hrvatska bi trebala biti spremnija za one najvažnije utakmice, bilo na Svjetskom ili Europskom prvenstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.