EURO U-21

Hrvatska U-21 ide po čudo. Evo što trebate znati o nikad viđenoj završnici Eura

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

DVA MJESECA nakon završetka grupne faze u ponedjeljak se utakmicama četvrtfinala nastavlja Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija u Mađarskoj i Sloveniji. Hrvatska pod vodstvom Igora Bišćana u Mariboru u 18 sati igra protiv Španjolske, branitelja naslova i jednog od najvećih favorita.

Čemu ovakav format?

Završnica se prvi put igra u ovakvom neobičnom, razdijeljenom formatu, a razlog ja, naravno, koronavirus. No ne radi se o sigurnosnim pitanjima, nego o promjenama koje je pandemija izazvala u rasporedu, pa bi se originalni termin djelomično poklapao s odgođenim Eurom A-reprezentacija.

Kako je tu dospjela Hrvatska?

Hrvatska se u eliminacijsku fazu turnira provukla doslovno u posljednjim sekundama, iako je izgubila dvije od tri utakmice u grupnoj fazi. U posljednjem kolu nije smjela izgubiti od Engleske više od jednim golom razlike, a Domagoj Bradarić je nakon dvije minute sudačke nadoknade šokirao Otok bombom s 20 metara, kojom je smanjio na 2:1.

Tko kad s kim?

Završnica se igra tijekom nadolazećeg tjedna, a finale je iduće nedjelje u Ljubljani.

U ponedjeljak u 18 sati sastaju se Španjolska i Hrvatska te Nizozemska i Francuska, a u 21 sat Portugal i Italija te Danska i Njemačka. Iznenadi li Španjolce, Bišćanova momčad za finale će u četvrtak u Mariboru igrati s pobjednikom susreta Portugala i Italije.

Četvrtfinale, 31. svibnja
Budimpešta, 18 sati: Nizozemska - Francuska
Maribor, 18 sati: Španjolska - Hrvatska
Ljubljana, 21 sat: Portugal - Italija
Szekesfehervar, 21 sat: Danska - Njemačka

Polufinale, 3. lipnja
Maribor, 18 sati: Španjolska/Hrvatska - Portugal/Italija
Szekesfehervar, 21 sat: Nizozemska/Francuska - Danska/Njemačka

Tko su favoriti?

Prema kladionicama favorit turnira, upravo je Španjolska, a Hrvatskoj se daju najmanje šanse. Francuska, Portugal i Njemačka zaokružuju popis favorita za plasman u polufinale.

Španjolska je igrala u posljednja četiri europska finala u ovom uzrastu i osvojila ga triput, a velike ambicije ima i s ovom generacijom. U prošla dva izdanja protivnik u finalu bila joj je Njemačka, a svakoj je pripala po jedna titula. Portugal i Danska jedini su prošli grupu sa stopostotnim učinkom, a Francuska u sastavu ima nekoliko već sad važnih imena u europskom nogometu.

Tko su najveće zvijezde?

Jedan od njih je Eduardo Camavinga, Rennesov veznjak kojeg smatraju jednim od najvećih svjetskih potencijala. Portugalski napadač Francisco Trincao standardan je u Barceloni, a Nizozemce predvodi Justin Kluivert, sin legendarnog Patricka.

Gdje gledati?

Utakmicu protiv Španjolske prenosit će HTV, kao i oba polufinala i finale, neovisno o sudjelovanju hrvatske reprezentacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.