BOKS

Hrvatski boksač izgubio od Rusa u dresu Srbije. Iz protesta prema sucima sjeo u ring

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

HRVATSKI boksač Luka Plantić osvojio je broncu na Europskom prvenstvu u Erevanu. U polufinalu je bolji od njega bio Artjom Agejev, ruski boksač koji nastupa pod zastavom Srbije. Plantić je u jučerašnjem izvanserijskom meču bio bolji od domaćeg aduta Hambardzuma Hakobjana nakon bespoštedne, žestoke borbe u sve tri runde, u najžešćem meču dosad viđenom na Europskom prvenstvu.

Protiv Agejeva, Plantić je poražen podijeljenom odlukom sudaca. Četvorica su dala prednost suparniku, dok je samo jedan sudac smatrao kako je Plantić bio bolji borac. Hrvatski boksač ponovo je zaustavljen kontroverznom i podijeljenom odlukom sudaca, kao i lani na Olimpijskim igrama u Tokiju i Svjetskom prvenstvu u Beogradu.

Iz protesta je nakon proglašenja sjeo u ring, iskazujući nezadovoljstvo sudačkim kriterijem koji mu je odnio finale i san o zlatu. Agejev (30) je jedan od sedmorice Rusa koji nose dres Srbije na EP-u u Erevanu, a osvojio je prvu medalju za srpski boks još od 1991. godine.

Posljednji s medaljom bio je Hrgović

Luka je u Erevanu pobijedio sjajne borce iz Gruzije i Armenije, a Rus Agejev koji nastupa za Srbiju eliminirao je do polufinala Poljaka Goinskog pa prvog nositelja Španjolca Jalidova i u četvrtfinalu Bugarina Nikolova. 

Luka Plantić lani je izborio nastup na OI-ju u Tokiju i bio korak do četvrtfinala, kao i na Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Oba meča izgubio je tijesnim, dvojbenim odlukama sudaca.    

Sesvećanin, inače član BK Salone iz Solina, dosad je bio doprvak svijeta u mlađim seniorima (2014. godine), a iste godine osvojio je i broncu na Olimpijskim igrama mladih u Kini. Posljednju medalju za Hrvatsku na seniorskom prvenstvu Europe u boksu osvojio je Filip Hrgović, i to zlato 2015. godine.