HRVATSKI BOKS

Hrvatski boksači opet imaju skandal, Savez sad napao trenera: Nije virus, nego poraz!

Foto: Hina, Facebook

NEŠTO je bilo trulo u Hrvatskom boksačkom savezu i prije dvostruke krize koja je obustavila normalan život u Hrvatskoj. Pandemija koronavirusa, potom i potresi koji pogađaju glavni grad, ujedinili su mnogobrojne građane, ali ne i ekipu u hrvatskom boksu, gdje su međusobni napadi i devijantna ponašanja postali sve izraženiji. Nakon pompoznog odlaska izbornika Leonarda Pijetraja i svađe s Filipom Hrgovićem koja je opteretila cijeli sustav, HBS nije uspio kontrolirati situaciju na kvalifikacijskim turniru za Olimpijske igre u Londonu koji je prekinut usred natjecanja zbog koronavirusa. Treneri, boksači i boksačice na putu iz Londona prošli su izvanredne procedure, a jedan član reprezentacije, potvrđeno je jučer, zaražen je virusom. Epidemija se u HBS-u potom pretvorila u aferu. 

Bivši izbornik Pijetraj kritizirao je Savez jer je zadržavao boksače u Londonu, a jučer je stigla i žestoka reakcija Tome Kadića, jednog od članova delegacije, glavnog trenera BK Gladijator iz Zadra koji vodi našeg boksača Tonija Filipija. Napao je Savez, rekao da se dolaze samo slikati te im u ovoj neizvjesnoj situaciji nisu poslali ni SMS. HBS, na čelu s predsjednikom Bonom Bošnjakom, jutros je odgovorio dugim priopćenjem i pojasnio da su sve važne informacije komunicirane s izbornicima i Stožerom za civilnu zaštitu, kao i putem maila svakom članu reprezentacije koji je morao biti podvrgnut mjerama samoizolacije. HBS tvrdi da su svi koji su morali doći na testiranje obaviješteni te prilaže, kao dio službenog odgovora na naše upite, i izjave dvojice izbornika Dorijana Čalića (muški) i Ante Matasa (žene) koji hvale reakciju Saveza.

Na Kadićeve prozivke da "Savez po njih nije poslao ni automobil na aerodrom dok se oni žrtvuju za Hrvatsku", Bošnjakov Savez odgovara da su takve bile upute Stožera jer inače samoizolacija nema smisla.

Savez: Rekli su da ne idemo po njih. Tražili smo da testiraju sve, ali...

"U trenucima kada Hrvatska i Zagreb proživljavaju jedne od najtežih trenutaka zbog velikih kriza izazvanih pandemijom koronavirusa te uzastopnim zemljotresima, koji dodatno stvaraju nelagodu među stanovništvom, pozivamo na zajedništvo, ne stvaranje panike te suzdržavanje od prozivanja državnih institucija, koje najbolje što znaju rade svoj posao. Upravo od tih institucija Hrvatski boksački savez prije povratka naše reprezentacije iz Londona, tražio je upute i njihovo postupanje. I dobili smo ih s pohvalama na naš profesionalni pristup. Napisano je kako cijela reprezentacija ide odmah po povratku u samoizolaciju! Napisano je da ih se ne dočekuje u zračnoj luci, jer inače nema svrhe samoizolaciji te da stručne službe preuzimaju situaciju i da se ne miješamo. To smo i poslušali", opisuju okolnosti u Savezu. 

Tvrde da su inzistirali na testiranju svih članova, ali je epidemiološka služba odredila da će testirati samo osobe sa simptomima.

"Na naše inzistiranje da se članovi naše delegacije testiraju, dobili smo odgovor da epidemiološka služba određuje tko će se testirati i da se testiraju osobe samo s izraženim simptomima poput povišene tjelesne temperature, suhog kašlja, kihanja, šmrcanja, bolova u prsima ili mišićima, proljeva i slično. U takvom slučaju potrebno je da se osoba javi svom liječniku obiteljske medicine radi provedbe testiranja. O svemu tome izvijestili smo Izbornike i članove ekspedicije na e-mail prije njihovog povratka u Hrvatsku!" tvrdi HBS.

Savez u službenom priopćenju poslao izjave izbornika koji hvale njegovu reakciju

Dalje u podužem odgovoru na prozivke pojašnjavaju kakvi su odnosi i hijerarhija u Savezu.

"Glede hijerarhije, Hrvatski savez načelno komunicira s reprezentacijom preko Izbornika ili vođe puta, koji je u ovom slučaju bio Izbornik Dorijan Čalić. On je pohvalio odrađeno, jer smo veći dio reprezentacije vratili u najkraćem mogućem roku. Dio je na vlastito inzistiranje ostao u Londonu i njihov povratak organizirali smo prekjučer. Zabrinuti smo za zdravstveno stanje cijele naše boksačke obitelji, ali ponajviše naših povratnika iz Londona.

Napominjemo, kako je dio tih sudionika, bio prošlog mjeseca na pripremama u Italiji, gdje im je savez po izbijanju epidemije naložio da se hitno vrate. Smatramo kako pojedinačni istupi poput trenera BK Gladijatora nisu pravo stanje stvari, obzirom da su oba Izbornika Dorijan Čalić (muški) i Ante Matas (žene) imali samo pozitivne riječi za postupke Saveza. Savez je napravio sve što je bilo moguće i mi smo toga svjesni i zahvalni. Bitno je da smo se vratili kući", ističe HBS te potom prilaže mišljenja svojih izbornika Čalića i Matasa koji su zadovoljni postupanjem u krizi te demantiraju trenera.


Tomo Kadić, BK Gladijator 

"Niti ja niti ostatak reprezentacije nemamo isto mišljenje kao trener Kadić, pa mi nije jasno u čije ime on to govori. I na samom natjecanju se ponašao neprimjereno, a nakon neočekivanog poraza njegovog boksača totalno se izgubio", kaže Čalić, dok je Matas kratko izjavio - pogrešna adresa napada. Savez tu nije ništa kriv. Ali pustimo sada to, treba se usredotočiti na zdravlje, a ne baviti se glupostima!" citira nam Savez izjave svojih izbornika u službenom priopćenju i na kraju mole medije da ne špekuliraju o imenima te koriste priliku da izraze sućut obitelji preminulog borca Branka Cikatića.

"Hrvatski boksački savez moli sve medije da poštuju privatnost članova naše reprezentacije te da ne iznose imena ili pretpostavke da li je i tko je od članova reprezentacije obolio od Korona virusa. I za kraj, uz riječi podrške svima, željeli bismo izraziti sućut obitelji jučer preminulog Hrvatskog tigra Branka Cikatića, jednog od najboljih i najpoznatijih boraca s ovih prostora. Neka mu je laka Hrvatska zemlja!", zaključuju u HBS-u. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.