Nogomet

Hrvatski United, Barca, Bullsi... Evo kako izgleda kad amateri preuzmu poznate grbove

NA NOGOMETNIM terenima diljem Hrvatske igraju brojni živopisni amaterski klubovi, a vrlo je zanimljivo proučiti i njihove grbove. Dok su neki originalni, drugi su inspirirani grbovima hrvatskih, ali i svjetskih velikana.

Tako se u Hrvatskoj mogu pronaći deseci grbova koji su gotovo identični onima Dinama i Hajduka pa nema smisla izdvajati svaki od njih, no zanimljiv je primjer nogometnog kluba Hajdin iz Creta Bizovačkog, sela u blizini Valpova. Osim što su uzeli prva tri slova iz imena Dinama i Hajduka, preuzeli su neke motive iz grbova ta dva kluba i napravili svoj.

S druge strane, klub iz Širokog Polja pokraj Đakova zove se Hajduk, iako mu grb nalikuje na Dinamov.

Grbovi ostalih hrvatskih prvoligaša nisu poslužili kao uzor amaterskim klubovima. Ipak, grb NK Kapelne, još jednog kluba iz Osječko-baranjske županije, vrlo je sličan Lokomotivinom, posebice njegovoj starijoj verziji.

Neki su pak klubovi nadahnuće pronašli u svijetu. NK Mladost iz Svetog Petra te NK Croatia 98 iz Zagreba imaju grbove čiji je oblik identičan Barceloninom, a Mladost je na svoj dodala i vraga s grba Manchester Uniteda. Izdvojimo i dizajn amblema NK Opatije, koji zbog crno-bijelih pruga podsjeća na stari Juventusov grb.

Još manje preinake napravili su NK Sava Jakuševec, NK Bukovčan Mali Bukovec i VNK Žminj. Sava je preuzela grb Monaca i izmijenila mu boje, Bukovčan je promijenio slova na grbu Villarreala, a isto su napravili i veterani Žminja - Napolijev "N" pretvorili su u "Ž".

A da svi nisu preuzeli grbove iz nogometnog svijeta pokazuje NK Mladost Buzin, čiji grb krasi prepoznatljiv bik Chicago Bullsa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.