Hrvatsku su iščupala dva najpodcjenjenija igrača

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija je stigla do prve pobjede na Svjetskom prvenstvu u Kataru. S 4:1 je bila bolja od Kanade, čime je napravila ogroman korak prema osmini finala. Iako je utakmica počela vrlo loše jer je Alphonso Davies šokirao Hrvatsku već u drugoj minuti, do poluvremena se u potpunosti promijenio omjer snaga.

Pobjedu su donijela dva igrača koja navijači, mediji i dio struke najčešće kritiziraju kada je u pitanju igra u reprezentativnom dresu. Ogromna je vijest što se nekoliko igrača oslobodilo u najboljem trenutku i reprezentacija opravdano gleda s velikom nadom prema ostatku turnira.

Oporavak od kanadskog šoka trajao je 20 minuta

Sjajna akcija Kanađana donijela im je vodstvo već nakon 68 sekundi. Šok zbog takvog početka držao je Hrvatsku u grču pola prvog poluvremena, ali i bez obzira na stanje na semaforu, momčad Zlatka Dalića nije dobro stajala.

Kanada je iznenadila Hrvatsku time što je u fazi obrane, za razliku od utakmice protiv Belgije, stajala u 4-4-2 i branila se vrlo usko bez visokog pritiska. Dva napadača usko su branila protok lopte od Gvardiola i Lovrena prema Brozoviću, a krilni igrači su stajali vrlo usko i branili su međuprostore u kojima su loptu tražili Kovačić i Modrić.

Hrvatska je bila izvan ritma u tom dijelu utakmice i stvari nisu izgledale dobro. Kanada ju je često lovila u raskoraku, a posebne probleme radio je jedan od najbržih igrača svijeta, ujedno i strijelac prvog gola.

Kovačićeva partija reprezentativne karijere

Nakon uvodnih 20 minuta Hrvatska je došla sebi. Uspjela je raširiti prvu liniju kanadskog bloka i koristila je iskakanja Kanadinih krila na Sosu i Juranovića kako bi mogla s loptom konačno ući u sredinu.

Tu je briljirao Kovačić koji je odigrao jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju. U analizi Kanade pisali smo kako bi baš ovo trebala biti idealna utakmica za njega jer Kovačić je svjetska elita kada su u pitanju dribling i prvi korak.

Protivnik koji ga agresivno napada, a osim toga ostavlja ogromne koridore iza leđa vezne linije njemu dolazi kao naručen. Svojim kretnjama i driblinzima je razbijao suparničke linije, konstantno je kreirao višak u igri i donosio loptu u zadnju trećinu.

Kanada je u tih 20 minuta više puta uhvaćena u tranziciji s većinom igrača izvan pozicije nego u cijeloj utakmici protiv Belgije. Hrvatska ju je time izmorila i učinila ju manje opasnom s loptom u nogama.

Važnu, iako ne toliko vidljivu, ulogu imao je i Brozović koji je igrao puno bliže Juranoviću i pomagao mu protiv Daviesa koji je prvih 20 minuta dominirao. Brozovićevo pozicioniranje oduzelo je Daviesu ulazak u sredinu terena, učinilo je njegove kretnje predvidljivijima i Juranović je konačno mogao uz pomoć Lovrena i veznjaka bolje kontrolirati taj koridor.

Kramarić majstorski koristio ono što je Kovačić stvorio

Kanada je, očekivano, ostavljala ogroman prostor iza svojih leđa. Hrvatska je stalno dolazila između njezinih linija, Livaja se sjajno kretao bez lopte i bio je idealna spona Kramariću koji je odigrao utakmicu za pamćenje.

Njegovi ulasci iz drugog plana, kreacija u zadnjoj trećini terena i završnica bili su na razini najboljih dana u Hoffenheimu. Konačno mu se otvorila uloga koja mu odgovara i dokazao je koliko opasan može biti. 

Kovačić i on su igrači koje se najčešće i najnepotrebnije kritizira u svakoj mogućoj prilici. Mnogi smatraju kako se tu kriju najveće rezerve hrvatske nogometne vrste i zbog toga je njihova partija ogromna vijest za ostatak turnira.

4:1 treba proslaviti, ali i biti racionalan. Daleko od toga da je sve bilo bajno

Dalić je upisao ogroman plus u ovoj utakmici pronalaženjem prave role za Kramarića i davanjem šanse Livaji koji je dokazao da je klasa- klasa, neovisno o tome radi li se o HNL-u ili najvećoj svjetskoj nogometnoj pozornici.

Velika je vijest i da je Hrvatska uzela četiri boda u prve dvije utakmice, a tek čeka prave partije dvojice igrača koji joj tradicionalno najviše donose, Luke Modrića i Ivana Perišića. Zagriju li se i oni na radnu temperaturu, Hrvatska bi mogla biti zastrašujuća.

Pobjeda od 4:1 zvuči sjajno, ali ne smije zavarati Hrvatsku. Porazom bi u zadnjem kolu potencijalno ispala, a i danas je nakon uvodnih 20 minuta imala crne rupe. U drugom dijelu si je dozvolila da uđe u nadtrčavanje i divljanje protiv Kanade. Realizacija je ovog puta bila na razini, ali Kanada je u zadnjih 20 minuta imala pet udaraca prema hrvatskom golu.

Hrvatska je odigrala dvije vrlo atipične utakmice. U prvom susretu je odigrala tvrdih i razumljivih 0:0, a u drugom je igrala protiv reprezentacije koja igra kao nijedna druga na turniru. Sada, kada je dvojici ključnih igrača pala tona tereta s pleća, očekujemo najbolje od nje.