"I pape i dida volili su dilda." Tako su Grobari kod PAOK-a dočekali Hajduk

Foto: RAFAIL GEORGIADES / EUROKINISS/PIXSELL

DINAMO je izvukao PAOK na ždrijebu osmine finala Konferencijske lige. Aktualni prvak Hrvatske će igrati protiv kluba koji je ljetos u trećem pretkolu KL-a izbacio Hajduk. Na prvoj utakmici u Splitu bilo je 0:0, a na uzvratu je PAOK pobijedio 3:0. Strijelci su bili Stefan Schwab iz penala u 12. te Andrija Živković u 79. i 85. minuti.

"Srbin razbio Hajduk. Splićani potopljeni u grobarskom paklu Soluna"

S obzirom na to da je hrvatskog velikana iz Europe golovima izbacila srpska zvijezda te da je na tribinama stadiona u Solunu bilo dosta navijača Partizana, koji su pobratimljeni s PAOK-ovima, ovakav ishod dobio je velik prostor u regionalnim medijima, posebno srpskim.

Grobarska dobrodošlica Hajduku u Solunu na ćirilici

Srpski navijači su igrače Hajduka, kada su istrčali na teren, dočekali povicima "Srbija". Grobari su tada u Solunu i izvjesili transparent na kojem je na ćirilici pisalo "I pape i dida volili su dilda", kao parafrazu na slavni Hajdukov transparent "I pape i dida bili su Torcida". Na to je reagirao delegat UEFA-e, pa je poruka uklonjena. Umjesto nje su istaknuli srpsku zastavu. Dinamo će uzvrat igrati na stadion PAOK-a koji prima 27 tisuća gledatelja. Poznat je po fanatičnoj podrški s tribina u kojoj je najglasnija grupa Gate 4.

PAOK-ovi navijači su prije dvije godine ubili tinejdžera

Oni su u bratskim odnosima s Grobarima, pa pojava navijača Partizana na utakmici Hajduka nije bila nimalo iznenađujuća, kao što ih se očekuje i protiv Dinama. Grčku i svjetsku nogometnu javnost pretprošle godine potreslo je ubojstvo 19-godišnjeg Alkisa Kampanosa, navijača PAOK-ovog gradskog rivala Arisa.

Skupina od 12 suparničkih navijača ga je izbola i izmlatila do smrti na dan kada se u Solunu uopće nije igrao derbi, samo zato što je dao "krivi" odgovor na njihove pitanje o navijačkoj pripadnosti. Pet počinitelja tog zločina osuđeno je na doživotni zatvor, a preostalih sedam na 20 godina robije.

Torcida ljetos nije došla u Solun zbog zabrane, ali BBB-i jesu u Atenu

UEFA je zabranila gostovanja navijačima Hajduka i PAOK-a na utakmicama njihovih klubova zbog pravilne procjene da bi bila prevelik sigurnosni rizik. Grci i njihovi srpski pobratimi nisu došli u Split, kao što ni hrvatski navijači nisu išli u Solun. Sigurno će isto biti odlučeno i za utakmice Dinama i PAOK-a No, BBB-i su prošlog ljeta također imali zabranu dolaska na utakmicu AEK-a i Dinama u pretkolu Lige prvaka, pa su svejedno tamo otišli. Znamo i kako je to završilo.