hnl europa

Igrač Bodo/Glimta oduševio Čačića i šokirao Norvežane: Nismo znali da je ovako sjajan

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

DINAMO je poražen 1:0 kod Bodo/Glimta u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka. Treneri norveškog i hrvatskog prvaka te mediji slažu se tko je bio najbolji igrač utakmice. "Odmah ću istaknuti igrača domaćina s brojem šest kao onog koji nam je radio najviše problema", izjavio je Ante Čačić nakon utakmice.

"Hrvatski trener tek je jedan od mnogih koji su primijetili igrača Bodo/Glimta sa šesticom"

Tiražni norveški VG ističe: "Hrvatski trener tek je jedan od mnogih koji su primijetili igrača Bodo/Glimta s tim brojem. Braniča koji je sjajno pokretao svaki napad domaćina tako što je elegantno prolazio kraj daleko poznatijih ofenzivaca Dinama te tako stvarao višak igrača u polju za domaćine."

Norvežani pišu ono što je posebno zanimljivo: "Ime tog broja šest je Isak Helstad Amundsen i 22-godišnji je stoper Bodo/Glimta. Važno je istaknuti da je sve do prije mjesec dana bio tek četvrti ili čak peti izbor na stoperskim pozicijama. Sada je odigrao tako da je svoju momčad odveo do pobjede nad jakim i uglednim suparnikom i na korak do Lige prvaka."

"Nevjerojatno je napredovao u samo mjesec dana"

Kjetil Knutsen, trener prvaka Norveške, slavi svog senzacionalnog junaka: "Isak je u jako malo vremena ostvario fantastičan napredak i od igrača iz trećeg plana postao glavni igrač i miljenik navijača. Nevjerojatno je napredovao u oba smjera.

Jak je i moćan u duelu, što koristi za oduzimanje lopti suparniku, koje onda iznosi i distribuira za naše napade. Tako se ekspresno nametnuo jer svakodnevno teško radi. Nije imao lak put, ali odlučio je kamo i kako želi ići."

"Odigrao je poput giganta i izgledao kao milijun dolara"

Ole Martin Arst, legenda Tromsoa, a danas stručni komentator na norveškoj televiziji, njegovu igru protiv Dinama nazvao je gigantskom. "Amundsen je protiv Dinama izgledao kao milijun dolara. Bolesno je kako je odigrao s obzirom na to da je donedavno djelovao kao igrač od nekoliko tisuća."

Na to mu je Jeser Mathisen, nekadašnji suigrač, a sada sukomentator odgovorio: "Da imam milijun dolara, odmah bih ih uložio u njega! Jesi vidio što je radio protiv Dinama?!" Trond Olsen, velikan Bodo/Glimta, već je na poluvremenu Amundsenovu igru nazvao "apsolutno impresivnom".

"Ne bi ni igrao da se ona četvorica ispred njega nisu ozlijedili"

Amahl Pellegrino, strijelac za pobjedu nad Dinamom, također slavi suigrača: "Impresivan je put koji je prevalio u tako malo vremena. Bio je četvrti i čak peti izbor na svojoj poziciji i ne bi ni dobio priliku da nam se svi oni koji su bili ispred njega nisu ozlijedili. Isak je jako skroman, ali igra fantastično, što je dokazao i protiv Dinama te zaslužuje sve pohvale koje je dobio za tu utakmicu."

Mladom braniču, kojeg Transfermarkt cijeni na samo 400 tisuća eura, nastup protiv Dinama bio je tek 51. u profesionalnom nogometu. Kao što je istaknuto, sve do prije mjesec dana nije ga bilo nigdje, pa tako u Glimtovom prošlosezonskom, senzacionalnom pohodu do četvrtfinala Konferencijske lige, nije bio niti na klupi protiv Celtica, AZ-a i Rome. 

Četiri mjeseca kasnije u posljednjem pretkolu Lige prvaka briljirao je za pobjedu protiv Dinama.