LIGE PETICE

Igraju ružno i prljavo, u vezi imaju milijardera i stigli su na prag Lige prvaka

Foto: EPA-EFE

PRIČA sezone La Lige stiže iz predgrađa Madrida. Getafe, momčad vrijedna 93,5 milijuna eura, protivnicima ne dozvoljava igrati nogomet, što je atipična nogometna filozofija za neku španjolsku momčad.

Zakonima La Lige prkose pragmatičnošću ili, ako hoćete, ružnom i neatraktivnom igrom kojom guše protivnika na terenu.

Danas su tako rezultatom 3:0 opstruirali Sevillu, inače tehnički iznadprosječno potkovanu momčad vrijednu 286 milijuna eura. Getafe joj nije dozvolio razviti igru, baš kao ni mnogim drugim španjolskim momčadima ove sezone, a onda ju je cinično ubadao golovima iz svake opasne akcije.

Prljavi Getafe ima treću najbolju obranu La Lige

Pragmatičnost je osnova. Do pobjeda dolaze čvrstom obranom koja je treća najbolja u La Ligi. Primili su 29 golova, Atletico je na 21, Valencia na 28. Barcelona je pak primila 32 gola, Real Madrid 38.

Pritom Getafe u 17 gostujućih utakmica ima tek dva poraza, a oba je doživio u Madridu, kod Reala i Atletica.

Momčad Pepea Bordalasa igra u klasičnoj formaciji 4-4-2 i njezin nogomet je - borba.

Tko leži, ne bježi

Pobjeđuje se na mišiće, što je osjetila i momčad iz Andaluzije koja je, osim tri komada u mreži, dobila i sedam žutih kartona te jedan crveni, sve do kraja prvog poluvremena.

Gosti su napravili dva penala koje su rutinski realizirali Mata i Molina, a potonji je zabio i gol za konačnih 3:0.

Getafe je dobio tri žuta kartona i jedan crveni karton. Na utakmici je viđeno 26 faulova i upravo je to ono što su domaćini htjeli, da se igra po njihovim pravilima.

Osnovno pravilo Getafea kaže - tko leži, ne bježi. 

U ovoj momčadi ne postoji izražena zvijezda, ističu se tek strijelci Jaime Mata (14 golova) i Jorge Molina (13 golova). Mata je do 25. godine igrao po nižim španjolskim ligama, a danas svojim golovima vodi klub prema senzacionalnom uspjehu. 

U klubu igra milijarder

Najpoznatija faca je francuski veznjak Mathieu Flamini, nekoć reprezentativac Francuske te igrač Arsenala i Milana. On je ujedno i milijarder budući da je prije 11 godina uložio milijun eura te pokrenuo tvrtku GF Biokemikalije. 

Jedino Flaminijeva tvrtka ima proizvode koji mogu zamijeniti naftu, zapošljava više od 400 ljudi, a vrijedi preko 20 milijardi funti.

Jednom je Flamini igrajući za Arsenal dobio oštru kritiku od Emrea Cana, tada igrača Liverpoola. Nijemac mu je rekao da je loše odigrao, a Francuz mu je odgovorio:

"Imam dovoljno novca da kupim tvoj Liverpool i prodam te."

Flaminiju je 35 godina i daleko je od nekadašnje razine. U Getafeu uglavnom ulazi s klupe pa ove sezone ima 567 odigranih minuta u 11 nastupa u kupu i prvenstvu.

Europska romantika

U svojoj povijesti dvaput su igrali europska natjecanja. Njihov je debi 2008. godine osvojio simpatije cijele Europe kada su u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA igrali protiv Bayerna.

U Münchenu je završilo 1:1, kao i u Madridu, pa se otišlo u produžetke. Getafe je u 93. minuti imao 3:1 s igračem manje, no onda je zasjao Luca Toni i golovima u 115. i 120. minuti zabio za prolazak minhenskog kluba.

Sada bi se ta dva kluba mogla ponovno sresti, ovaj put u Ligi prvaka.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.