WAYNE ROONEY

Igrao je poput anđela, a bio je gromada. Svijet ga je upoznao kad je razbio Hrvatsku

Foto: EPA

WAYNE ROONEY je preuzimanjem trenerskog posla u Derby Countyju okončao igračku karijeru tijekom koje je postao legenda reprezentacije Engleske i Manchester Uniteda.

U Derby County stigao u siječnju prošle godine kao nogometaš i član stručnog stožera, a od kraja studenoga 2020. počeo je raditi kao privremeni trener nakon što je Phillip Cocu dobio otkaz. Rooney je popravio rezultate kluba i uskoro potpisao ugovor kao samostalni trener. Tako je završila njegova igračka karijeru.

Najbolji strijelac Manchester Uniteda i Engleske

Ostat će upamćen kao jedan od najboljih napadača svih vremena, a posebno će ostati upečatljivi njegovi golovi, prije svih pogodak za pobjedu Manchester Uniteda nad Manchester Cityjem (2:1) 2011. godine.

Svoju veličinu Rooney je pokazao obaranjem rekorda za najboljeg strijelca u povijesti Manchester Uniteda i Engleske.

S Unitedom je osvojio pet naslova engleskog prvaka te po jednu titulu Lige prvaka, Europa lige i Svjetskog klupskog prvenstva.

Još kao 14-godišnjak privukao pažnju Sir Alex Fergusona koji je tada vodio Manchester United, ali Rooney nije želio napuštati Everton. United je pokušao dovesti ga i dvije godine kasnije, ali ponovno nije uspio. 

Sa 16 godina postao je standardan član prve postave Evertona i u sezoni 2002/03. zabilježio je 37 nastupa u svim natjecanjima i postigao osam golova. Najupečatljiviji gol dao je pet dana prije 17. rođendana, kada je pogodio mrežu Arsenala u pobjedi Evertona rezultatom 2:1. Time je prekinut niz londonske momčadi od 30 uzastopnih utakmica bez poraza.

U idućoj sezoni odigrao je čak 40 utakmica, zabio devet golova i bilo je jasno da će ga Everton teško zadržati.

U međuvremenu je ulogu Fergusonovog pomoćnika dobio Walter Smith koji je prije klupe na Old Traffordu bio glavni trener Glasgow Rangersa i Evertona. Tvrdeći da u svom životu nije vidio većeg talenta, poručio je Fergusonu da dovede Rooneyja. 

Postao najskuplji tinejdžer svih vremena, a protiv Hrvatske pokazao koliko je opasan

Na Euro 2004. došao je kao 18-godišnjak, a bio je najbolji igrač Engleske. Njegove impresivne osobine osjetila je i Hrvatska protiv koje je u 3. kolu skupine B postigao dva gola i upisao asistenciju, a Engleska je pobijedila rezultatom 4:2. Prethodno je u pobjedi nad Švicarskom (3:0) postigao dva gola.

"Kada je uzeo loptu u susretu s Francuzima, shvatio sam da se radi o nevjerojatnom talentu. Odmah je krenuo kreirati našu igru, ostavljati nam lopte i slati dijagonalne pasove. Gledao sam ga kako to radi na treninzima i na utakmicama koje nisu ni blizu pritiska kakav stvara ovaj susret. Ali ovdje? Protiv Francuske? Izgledao je kao krupan igrač, ali imao je dodir anđela. Bio je neustrašiv i bilo je jasno da nam je izuzetno važan igrač", opisao ga je Frank Lampard.

Rooney je na tom Europskom prvenstvu izabran u najbolju momčad. Englezi su ispali nakon penala od Portugala, a tko zna bi li Portugalci dospjeli do penala da se tinejdžer iz Evertona već u prvom poluvremenu nije povrijedio.

Nakon Eura je shvatio da mu Everton više nije izazov. Zov s Old Trafforda bio je neodoljiv. Ferguson je u svojoj biografiji naveo da je predsjednik Evertona Bill Kenwright plakao kao malo dijete, ali njegove suze nisu mogle spriječiti odlazak Rooneyja u Manchester United za 37 milijuna eura. To je bio najskuplji transfer nekog tinejdžera u povijesti nogometa.

Rooney je debi za United imao protiv Fenerbahčea u Ligi prvaka. Tada je sa samo 18 godina i 335 dana postigao hat-trick. Postao je najmlađi strijelac hat-tricka elitnog natjecanja, a s klupe ga je gledao osam mjeseci stariji Cristiano Ronaldo.

Tri gola postignuta Fenerbahčeu bila su Rooneyeva prva tri od 253 gola koliko ih je postigao u 559 nastupa za United. Iza njega su na listi Sir Bobby Charlton i Dennis Law s 249, odnosno 237 golova. 

Klasu je pokazao i u MLS-u

U Unitedu je igrao do srpnja 2017., kada se vratio u Everton kao slobodan igrač. U dresu Evertona je igrao play-off kvalifikacija za Europa ligu protiv Hajduka. Engleska momčad je na Poljudu slavila s 2:0, a Rooney je tada zabilježio jednu asistenciju. U uzvratu je bilo 1:1 pa je Everton izborio plasman u Europa ligu.

Već na ljeto 2018. godine potpisao je za DC United u MLS-u. Jedan od najboljih trenutaka boravka u SAD-u je onaj kada je asistirao za pobjedu nad Orlandom u šestoj minuti sudačke nadoknade. Prethodno je spasio svoj gol koji je bio prazan tako što je nakon velikog sprinta ukrao loptu protivniku pa je poslao u kazneni prostor na drugoj strani, a njegov suigrač postigao je gol.

U Englesku se vratio prošle godine u siječnju, u Derby County.

Za Englesku je debitirao 12. rujna 2003. sa samo 17 godina i 111 dana. Tako je postao najmlađi debitant u povijesti reprezentacije. Kasnije ga je prestigao Theo Walcott.  

Dvije godine nakon ispadanja od Portugala na Euru 2004., Engleze je na Mundijalu u Njemačkoj izbacio isti protivnik. Rooney je u četvrtfinalu protiv Portugala dobio crveni karton, a Englezi su ponovno ispali nakon penala na kojima je prvi šuter trebao biti Rooney. Lampard je šutirao prvi i fulao, a nakon toga svoje penale su promašili i Gerrard i Carragher.

Englezi su ispali, a nakon utakmice se pisalo da je Rooney prijetio Ronaldu da se ne vraća u Manchester jer je, prema Rooneyevom uvjerenju, Portugalac natjerao suca da Wayneu pokaže crveni karton. Ipak, Rooney je prije skoro tri godine otkrio da se s Ronaldom svađao samo na utakmici, a da su stvari izgladili odmah u tunelu nakon utakmice.

"Pričao sam s njim kasnije u tunelu. Rekao sam mu da će mediji napraviti veliku stvar od našeg sukoba, ali da se ne brine o tome jer bih i ja uradio istu stvar. U prvom poluvremenu sam pokušao najterati suca da mu pokaže karton zbog simuliranja. Mi smo bili suigrači u klubu, ali u susretu Engleske i Portugala bio mi je rival", kazao je Rooney.

Mnogo ga je zabolio poraz od Hrvatske koji je bespomoćno promatrao s tribina

Englezi nisu ni izborili Euro 2008. jer su poraženi na Wembleyu od Hrvatske 3:2, iako im je za prolaz trebao remi. Rooney je zbog ozljede propustio taj susret. Onako bespomoćan s tribina je promatrao kako tadašnji izbornik Slaven Bilić i njegovi igrači koje su predvodili Luka Modrić, Niko Kranjčar i Niko Kovač slave pobjedu koja je Englesku bacila u očaj.

Ako su ona dva gola protiv Hrvatske na Euru 2004. godine proslavila Rooneyja, onda ga je taj poraz na mitskom stadionu razbjesnio. Rooney je jedva čekao priliku da se osveti Hrvatskoj, a dobio ju je odmah u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine kada je ždrijeb ponovno spojio ove dvije reprezentacije.

"Svi igrači jedva čekaju utakmicu protiv Hrvatske zbog toga što su nam oni uradili. Osramotili su nas i ne možemo dočekati da ih pobijedimo", kazao je Rooney.

Hrvatska je izgubila obje utakmice od Engleske. Na Maksimiru je bilo 4:1, a na Webleyju 5:1. Rooney je u ta dva susreta postigao dva pogotka i podijelio tri asistencije.

S reprezentacijom je nizao neuspjehe

Na Mundijalu 2010. Engleska je u osmini finala poražena od Njemačke koja je pobijedila rezultatom 4:1, a Rooney je odigrao cijeli susret. Ova utakmica ostala je upamćena po golu Franka Lamparda kojeg suci nisu vidjeli. To je trebao biti gol za 2:2, a ostalo je za 2:1 za Nijemce koji su kasnije samo povećali prednost.

"Da smo se u ratu branili kao naša obrana na Mundijalu, danas bismo svi pričali njemačkim jezikom", rečenica je Richarda Littlejohna, engleskog novinara koja je dočekala Rooneya i njegove kolege.

Dvije godine nakon toga Rooney je predvodio Englesku na Europskom prvenstvu i ponovno su ispali – nakon penala. Ovaj put od Italije. Na Svjetskom prvenstvu 2014.  Englezi su ispali u skupini. Bili su četvrti iza Urugvaja, Kostarike i Italije. 

Posljednje veliko natjecanje za Englesku odigrao je 2016. i reprezentacija je ispala u osmini finala Eura porazom od Islanda (2:1).

Za Englesku je odigrao 120 utakmica i drugi je na listi igrača s najviše nastupa za reprezentaciju, dok je s 53 gola najbolji strijelac u povijesti nacionalne momčadi.

Rooney će ostati upamćen kao specifičan napadač kojeg je krasila svestranost. Davao je dojam igrača koji može igrati na bilo kojoj poziciji. Sada ga čeka novi izazov u trenerskoj karijeri. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.