"Imamo mjesto u nogometnom panteonu, nakon ovoga možete umrijeti u miru!"

SAMO jedna riječ - Campeones, dominira u komentarima većine španjolskih medija jutro nakon povijesnog dana za španjolski nogomet, na kojeg su čekale mnoge generacije izvanrednih nogometaša što su nosili dres Furije.



"Nikad se ovaj dan ne smije zaboraviti. Nakon ovoga možete umrijeti u miru - sada je važno samo da je Španjolska prvak svijeta. Pravedno je što je baš Iniesta odlučio finale, ponizni mladić koji se ne ponaša kao neka razmažena zvijezda, ali je istinski fenomen. Ostalo je nakon njegova poteza pričekati da prođu zadnji otkucaji prije nego taj gol ode u španjolsku nogometnu povijest. Zauvijek će ostati zapamćen", piše Marca uz zaključak:

"San je postao stvarnost. Svjetski smo prvaci, Španjolska je osvojila svoje mjesto u panteonu nogometa. Sve smo istrpjeli, vrijedilo je sanjati. Čestitke prvacima."

"Webb je bio suučesnik Nizozemaca u karate potezima"

Unatoč velikoj euforiji, Marca nije propustila spomenuti i loše suđenje Howarda Webba, nedostojnog finala Mundijala: "Dozvolio je nasilnu igru Nizozemcima, a pogrešno je procijenio situaciju s Xavijem, kada nije svirao očiti jedanaesterac. Oranje je završilo utakmicu s deset igrača, ali trebalo je s daleko manje, jer Webb im je opraštao karate poteze. Bila je to nevjerojatno loše suđenje za meč ovakve važnosti."

Agresivnost Nizozemaca ističe i El Mundo Deportivo: "Mogli su igrati onako jer im je Webb bio suučesnik. Oprostio je nekolicini igrača drugi žuti karton, ali su naši igrači uspjeli zabiti, unatoč ne prevelikoj sigurnosti u napadu. Casillas je bio divan u onim Robbenovim prilikama", piše u uvodu list i nastavlja:



"Nitko nije rekao da će biti lako, a priče kako ćemo premlatiti svakog suparnika u Južnoj Africi pale su u vodu već nakon prve utakmice. Upravo je posrtanje od Švicaraca bilo je ključno za konačan uspjeh - nakon što su arhivirani Honduras, Čile, Portugal, Paragvaj i Njemačka red je došao na Nizozemsku za koju je bilo jasno da ne posjeduje istu kvalitetu kao naša momčad. Pristup Van Marwijkovih igrača bio je vrlo agresivan i gotovo da mu je i uspjelo poremetiti Del Bosqueove planove, jer imao je saveznika u vidu Howarda Webba. Ipak, naši momci pokazali su da su apsolutni majstori lopte i u drugom poluvremenu bilo je samo pitanje vremena kad će golom okruniti puno bolju igru."

"Del Bosque je duhovni otac ovim igračima"

Hvalospjevima na račun Del Bosqueovih trupa priključio se i As: "Igranje lijepo najkraći je put do pobjede, sada su svi suočeni s tim, pa i oni skeptici koji su govorili da takav način igre ne daje rezultata. O tome nešto više mogu reći i Nizozemci, jer ova njihova generacija izdala je svoje pretke koji su oduvijek igrali senzacionalno. Umjesto na takvom pristupu, inzistirali su na maltretiranju i rušenju naših igrača", piše As naglasivši još jednom zasluge Vicente del Bosquea u cijeloj priči:



"Ovim momcima on je postao duhovni otac, jer iako nije izmislio nogomet, on je bio taj koji je unapređivao našu igru i obogaćivao je svojim idejama. Napravio je vrlo hrabar potez uvođenjem Navasa u finalnom okršaju, koji je tolike probleme radio Nizozemcima da je prisilio Van Marwijka na mijenjanje Van Bronckhorsta."

"Dotukli smo Nizozemce raznovrsnom i zrelom igrom"

Ispod naslova “Svjetski prvaci” El Pais opisuje nedjeljnu pobjedu nad Nizozemskom kao “odu sreći”.

“Španjolska je ponovo demonstrirala svoj stil nogometa unatoč onima koji mu se podsmjehuju, te je došla do sjajne pobjede nakon neugodne utakmice protiv grube Nizozemske. Dotukla je Španjolska svojeg protivnika raznovrsnom i zrelom igrom”, piše El Pais.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.