Indexova momčad prvog kola ludog SP-a: Evo tko se tamo probio kroz kišu (auto)golova, penala i senzacija

Foto: EPA /Bartolomiej Zborowski

UŽIVAMO u možda najzanimljivijem i najneizvjesnijem SP-u "naših života". S obzirom na to da je završeno prvo kolo u svih osam skupina, vrijeme je za rezime nakon otvaranja. 

U Rusiji gledamo pomor ili u najboljem slučaju tešku muku favorita jer, na primjer, branitelj naslova Njemačka prvenstvo je otvorila porazom od Meksika. Brazil, prvi favorit za naslov, uzeo je tek bod protiv Švicarske. Kolumbija gubi od Japana, Poljska od Senegala, a viceprvak svijeta Argentina ne uspijeva savladati Island.

SP do sada obilježavaju golovi postignuti iz svih pozicija, a najviše se zabija iz penala, slobodnjaka i u pogrešnu, vlastitu mrežu. Na ova tri načina postignuto je gotovo pola golova, točnije 15 od ukupno 38. 

Ukupan broj zgoditaka podijeljen sa 16 mečeva daje sjajan prosjek od 2,37 golova po utakmici. Ovako impresivnim golgeterskim brojkama najviše je pridonio triler Španjolske i Portugala, koji je završio 3:3.

Obol tome dao je i visok broj dosuđenih penala. U samo 16 mečeva prve runde suci su čak devet puta pokazali na bijelu točku. Prvenstva s najviše jedanaesteraca bila su 1990., 1998. i 2002. Na njima je dosuđeno 18 kaznenih udaraca. S obzirom na to da se broj sudionika i utakmica na SP-ima mijenjao, bolju sliku dat će prosjek penala po utakmici. Rekord drži natjecanje '78. s 0,37 kaznenih udaraca po meču.

Ali ono u Rusiji za sada ga je debelo nadmašilo s čak 0,56 penala po susretu. Dakle, na aktualnom SP-u gledamo više od "pola penala po utakmici".

Do sada smo vidjeli i čak četiri gola iz slobodnih udaraca. Za usporedbu, na cijelom prošlom SP-u na taj način postignuta su tri. 

Autogolove smo istaknuli kao još jedno obilježje ovog prvenstva. U prvom kolu vidjeli smo ih četiri. Rekordnih šest postignuto je '98. Ali, od početka do kraja SP-a. 

Konačno, ono što ljubitelji nogometa najviše vole kod povlačenja crta nakon faza velikih natjecanja: sastavljanje idealne momčadi.

Ovo je naša, a vas pozivamo da u komentarima ispod teksta ili na Facebook stranici Index Sporta priložite vaše:

Golman

Hannes Þór Halldórsson (Island)

Redatelj reklamnih spotova i golman sedme momčadi danske lige brani penal Leu Messiju. Zahvaljujući tome, te još nekoliko sjajnih obrana, proglašen je igračem utakmice u kojoj je Island, reprezentacija najmanje države u povijesti SP-a, u svom prvom nastupu na najvećem natjecanju uzela bod (1:1) Argentini, aktualnom viceprvaku svijeta. Ovo nije scenarij sladunjavog filma, nego ono što se doista dogodilo na spomenutoj utakmici, a Halldórssonu osiguralo mjesto među vratnicama naše momčadi. Ne bismo pogriješili da smo tamo stavili meksičkog junaka Guillerma Ochou, ali kako volimo bajke...

Desni bočni

Kieran Trippier (Engleska)

Na ovoj poziciji ne bilježimo neke osobito spektakularne predstave, ali s obzirom na to da moramo nekoga staviti na desnog beka, izbor je pao na igrača koji je jako dobro odigrao u dramatičnoj pobjedi (2:1) nad Tunisom. Trippier je u ovoj Engleskoj zapravo desni vezni u sustavu 3-5-2, ali radi se o igraču koji je inače desni bočni.

Stoper

Jose Gimenez (Urugvaj)

Nikako ne bismo pogriješili da smo na ovo mjesto stavili Diega Godina. Ali on se nauživao slave, pa smo njen komadić pružili klupskom i reprezentativnom suigraču velikog braniča-golgetera, devet godina mlađem (23) Gimenezu. On je na samom kraju mučenja s Egiptom, tijekom kojeg je bio neprijelazan u obrani, zabio pobjednički gol upravo onako kako to radi njegov slavniji i stariji kolega.

Stoper 

Ragnar Sigurdsson (Island)

Jedan od heroja islandske senzacije na prošlom Euru, na kojem je zabio i spasio gol za pobjedu nad Engleskom, na prvom nastupu na SP-u i protiv još uglednije reprezentacije (Argentine) ponovio je sjajnu predstavu.

Lijevi bočni

Jesus Gallardo (Meksiko)

Tek su mu 23 godine, ali u pobjedi protiv aktualnog prvaka svijeta odigrao je kao iskusni rutiner. Kimmich, Muller, Reus i ostale njemačke zvijezde bile su nemoćne protiv igrača Monterreya koji bi nakon SP-a vrlo lako mogao prijeći ocean i okušati se u nekoj od najjačih europskih liga.

Vezni

Hector Herrera (Meksiko)

U opjevanom trijumfu nad Njemačkom dao je primjer kako treba igrati "box to box" veznjak. Bio ga je pun teren, jednako uspješno razgrađivao je protivničke i gradio akcije svoje momčadi. Svaka čast Portu, ali nakon pet godina tamo, ovoj igračini u najboljim godinama (28) vrijeme je da se okuša u daleko boljem klubu.

Vezni

Idrissa Gueye (Senegal)

Naizgled neprimjetan, ali zapravo nezamjenjiv i tip igrača na kojem se gradi momčad iako nije kreativna zvijezda, nego zadužen za prljave poslove. Jedan od ključnih ljudi velike pobjede nad Poljskom.

Desna polušpica

Hirving Lozano (Meksiko)

U najavi SP-a istaknuli smo ga kao jednog od igrača koji bi mogli obilježiti natjecanje i kako nam je drago da smo bili u pravu. "Chucky" je za trijumf nad Njemačkom sjajno zabio golčinu najboljem svjetskom vrataru. Tamo je, kao i inače, nadirao po desnoj strani. Ali, morali smo s njim napraviti ono što Dalić radi kako bi mu igrali i Rebić i Perišić, jer lijevo krilo u ovoj momčadi pripada jednom strijelcu hat-tricka.

Ofenzivni vezni

Aleksandr Golovin (Rusija)

Prije dva tjedna napunio je 22 godine, ali zauvijek će pamtiti 14. lipnja 2018. Na otvaranju SP-a bio je ključni igrač pobjede Rusije nad Saudijskom Arabijom (5:0) s dvije sjajne asistencije i još ljepšim golom iz slobodnjaka. Time što je besprijekorno pogodio glave Gazinskija i Dzjube, pa na kraju s 18 metara zabio iz slobodnjaka u gol Saudijaca, postavio je tri rekorda SP-a. Postao je prvi nogometaš u povijesti SSSR-a i njegove nasljednice Rusije koji je na SP-u postigao gol iz slobodnog udarca. Osim toga, postao je prvi nogometaš u povijesti SP-a koji je na prvoj utakmici zabio iz slobodnjaka te prvi koji je dao gol i imao dvije asistencije. Nakon ovakve predstave na otvaranju SP-a, pa makar protiv nižerazredne Saudijske Arabije, Golovin je postao svjetski hit igrač, za kojeg se bore Barcelona i Juventus.

Lijeva polušpica 

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Onima koji su gledali što je radio reprezentaciji zemlje u kojoj živi zadnjih devet godina ne treba ništa govoriti. To Španjolsku boli više nego onih 19 milijuna eura poreza koje joj je utajio.

Napadač 

Harry Kane (Engleska)

Najpodcjenjeniji golgeter na svijetu s dva "fox in the box" gola donio je pobjedu nad Tunisom i tako postao prvi Englez nakon Linekera '90. koji je na utakmici SP-a dvostruko poentirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.