sp 2022

Intervju slovenske legende za Index razbjesnio njenu domovinu: "Ovo je sramotno"

Foto: Youtube Screenshot (TopTV Slovenija)

PRIMOŽ GLIHA u povijest slovenskog nogometa i u pamćenje navijača Hrvatske upisao se 1997. na kvalifikacijskoj utakmici za SP protiv Hrvatske na Poljudu, kada je zabio sva tri gola za senzacionalnih 3:3 kojima je Hrvatska zamalo onemogućena u odlasku u Francusku. Zbog toga, ali i zato što nema dlake na jeziku, bio je tražen sugovornik u najavi susjedskog derbija na istom mjestu i istim povodom 24 godine kasnije. 

Intervju za Index nekadašnjeg napadača, koji je posljednju sezonu jugoslavenske lige igrao za Dinamo, izazvao je veliku pažnju u Sloveniji, a posebno njegovi odgovori na ova dva pitanja: 

Slovenija nakon pet kola ima sedam bodova i na trećem je mjestu. Jeste li zadovoljni?

"Odlaskom Čeferina s mjesta predsjednika Saveza slovenski nogomet pao je u krizu identiteta i nastupila je kriza vođenja. Iz prve ruke to mogu reći jer sam dugo radio u Savezu kao trener mladih selekcija Slovenije, a danas sam savjetnik reprezentacije Kosova. U ovom trenutku u slovenskom nogometu se ne zna tko pije, a tko plaća. Teren je jedino mjerilo, a tu ne stojimo dobro. Kek je vrlo dobar trener, a opet nema rezultat. Problem je u Savezu. Imamo zanimljivu situaciju, u posljednjih nekoliko godina promijenili smo dosta izbornika, a isti igrači igraju. Sad mi nije jasno, tko onda vodi reprezentaciju? Izbornik ili netko iz pozadine?"

Možete li prognozirati rezultat u utorak?

"Držim se teorije da nikad nije bitan protivnik. Ako odigramo onako kako smo se dogovorili, ako ne radimo greške, onda me nije briga protiv koga igramo. Nikad se nisam bojao rivala, plašio sam se samo sebe. Kad sam vodio mladu reprezentaciju Slovenije, pobijedili smo tadašnje svjetske prvake Srbe, igrali smo remije s Francuzima, Englezima, Portugalom, Švicarskom. Redom s ekipama koje su po imenima puno jače od nas. No kad gledam današnji raspored snaga i općenitu situaciju, tvrdim da nemamo nikakve šanse. Posebice jer će na Poljudu biti publike. Slobodno to napišite. Uoči prve utakmice u Ljubljani rekao sam da ćemo pobijediti Hrvatsku, a da će Hrvatska na kraju biti prva. Sad kažem da Slovenija nema nikakve šanse."

Sportski portal Ekipa piše da je Gliha "šokirao sramotnim izjavama o Keku u skandaloznom intervjuu za hrvatski Index". "Bivši reprezentativac Slovenije, a sada savjetnik u Nogometnom savezu Kosova je svojim neukusnim izjavama razljutio brojne Slovence. Gliha je pitanje Indexa kako je zadovoljan učinkom Slovenije u kvalifikacijama za SP iskoristio za posredni obračun s izbornikom Matjažom Kekom i predsjednikom Saveza Radenkom Mijatovićem", kažu dalje.

Isti izvor dodaje: "Nije jasno zašto je Gliha udario po Sloveniji iz svih oružja pred jako važnu utakmicu. Ipak, čini se da je ovo njegova osveta za to što je Nogometni savez Slovenije prekinuo suradnju s njim nakon brojnih skandala koje je izazvao kao izbornik mlade reprezentacije Slovenije."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.