Iranci uhitili kandidata za odlazak na Svjetsko prvenstvo zbog "širenja propagande"

Foto: Profimedia

IRANSKA država uhitila je povremenog iranskog reprezentativca Vorija Ghafourija (35) jer je kritizirao vladu, rekavši da guši prosvjede koji mjesecima traju u toj zemlji. Ghafouri je izbačen iz reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, a uhićen je nakon treninga u klubu Foolad Khuzestan u Iranu.

Agencija Fars News objavila je da je Ghafouri optužen za "sramoćenje ugleda reprezentacija", "širenje propagande protiv države" i "podržavanje nereda", odnosno prosvjeda nastalih nakon smrti Kurdkinje Mahse Amini 16. rujna. Ona je bila u pritvoru zbog, po njihovim zakonima, nepravilnog odijevanja za žene. Ghafouri, koji je također pripadnik iranske kurdske manjine, bio je glasan kritičar islamskog režima i njegovog nasilnog gušenja prosvjeda, u kojima je ubijeno najmanje 400 ljudi.

Bio je član iranske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, no nije se našao na konačnom popisu za mundijal u Kataru, koji je počeo 20. studenog i trajat će do 18. prosinca. Njegova reprezentacija je u skupini B s Engleskom, Walesom i SAD-om. Iran je u prvoj utakmici izgubio od Engleske 6:2.