Irvingov šokantni zahtjev za trejdom iz Netsa mogao bi imati puno veće posljedice

Foto: Profimedia

KYRIE IRVING ponovno je šokirao NBA svijet, ali ovaj put ne ravnozemljaškim teorijama, paljenjem kadulje u dvorani ili nekim kontroverznim istupom na društvenim mrežama, nego iz čisto košarkaškog razloga - zatražio je hitni trejd iz Brooklyn Netsa prije isteka roka za razmjene idućeg četvrtka, 9. veljače.

Nakon što je Irving početkom sezone odradio klupsku suspenziju zbog optužbi za antisemitizam, a Netsi smijenili trenera Stevea Nasha i promovirali pomoćnika Jacquea Vaughna, najturbulentnija NBA momčad je na terenu izgledala kao ozbiljan kandidat za naslov do ozljede Kevina Duranta.

Ne žele se vezati za Irvinga jer je bomba koja u bilo kojem trenutku može uništiti sezonu. Upravo to je i učinio

Očekivalo se da će, kad opet budu kompletni, imati što reći u doigravanju, ali u slučaju Irvingova odlaska ambicije će im se potpuno urušiti. I dok je s natjecateljske strane Irvingov zahtjev izvan pameti, jasno je da je on motiviran novcem i lošim odnosima s klupskim vodstvom.

Irving je prošlog ljeta očekivao višegodišnji novi ugovor s Netsima, ali oni se nisu željeli vezati za tempiranu bombu, koja u bilo kojem trenutku može grunuti i uništiti im sezonu, kao što je upravo i učinio. Zato je Irving aktivirao opciju jednogodišnjeg produljenja starog ugovora za 36.9 milijuna dolara i ipak ostao jer ni na slobodnom tržištu nije mogao dobiti ono što traži.

Netsi se još nisu predomislili, nego su željeli ispratiti sezonu pa procijeniti ima li zadržavanje Irvinga smisla, odnosno produljiti mu ugovor samo u slučaju osvajanja naslova, pa im je on poručio da ga trejdaju odmah ili će na kraju sezone otići kao slobodan igrač.

O trejdu razmišljaju Lakersi, Dallas i Phoenix, ali dvoje žele li ga dugoročno

Kao glavni kandidati za dovođenje Irvinga spominju se LA Lakersi, Dallas Mavericksi i Phoenix Sunsi, ali nitko zasad nije uvjeren da ga želi zadržati i nakon sezone, a samim time ni platiti visoku odštetu u pickovima na draftu za igrača kojeg bi zapravo unajmili na nekoliko mjeseci.

Irving bi prema pravilima salary capa imao pravo s Netsima potpisati na maksimalno četiri godine za 198.5 milijuna dolara. Ako ga trejdaju, od novog bi kluba mogao tražiti dvogodišnji ugovor od maksimalno 78.6 milijuna.

Hoće li Lakersi natjerati Duranta da opet igra s Westbrookom?

Lakersi bi LeBronu bivšeg suigrača iz Clevelanda mogli dovesti u zamjenu za Russella Westbrooka, zbog kojeg je Durant svojedobno zbrisao iz Oklahoma Cityja, dok Dallas može ponuditi paket u kojem bi ključni dio bio Spencer Dinwiddie. Moguće je da se u pregovore uključi i klub koji ove sezone ima visoke ambicije, višak budućih pickova i mišljenje da bi ga igrač Kyriejeva kalibra mogao gurnuti na vrh, kao što su New Orleans Pelicansi i Memphis Grizzliesi.

No ova Irvingova odluka imat će puno veći odjek zbog moguće reakcije Kevina Duranta, koji je prošlog ljeta tražio trejd pa se predomislio. Odlazak prijatelja i najboljeg suigrača vrlo bi ga lako mogao nagnati da i sam ponovno zatraži odlazak, iako nije realno da će se to dogoditi do četvrtka, nego tek na ljeto.