Ispadne li od AEK-a, Dinamo ima veliku šansu u Europa ligi

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO u subotu od 20:45 u Ateni protiv AEK-a igra uzvratnu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka. Hrvatski prvak je jučer u prvoj utakmici na Maksimiru izgubio 2:1 iako je na poluvremenu vodio golom Marka Bulata iz 39. minute i imat će jako težak zadatak da u Ateni nastavi put prema Ligi prvaka.

Ako se to ne dogodi, Dinamo će europsku avanturu nastaviti u play-offu Europa lige. Hrvatskog prvaka ždrijeb nije mazio ni u kvalifikacijama za Ligu prvaka ni u kvalifikacijama za Europa ligu. Nakon što je u 2. i 3. pretkolu izvukao najtežeg mogućeg protivnika, sreće nije imao ni u ždrijebu Europa lige.

Dinamo protiv Sparte u play-offu EL-a

Ako ispadne od AEK-a, Dinamo će za ulazak u Europa ligu igrati protiv češkog prvaka Sparte koja je sinoć u 3. pretkolu Lige prvaka kod kuće ispala od Kopenhagena na penale. U prvoj utakmici u Danskoj bilo je 0:0, a sinoć su Danci u Pragu poveli u 1. minuti pa je Sparta izjednačila u 80. preko Birmančevića.

U ludom produžetku Česi su poveli 2:1 golom Lacija u 105. minuti, a Kopenhagen je u nadoknadi prvog produžetka izjednačio preko Claessona. Spartu je u vodstvo u 107. minuti vratio Olatunji, no gostima je penale još jednim golom u 112. minuti osigurao Claesson. Česi su promašili dva od četiri penala, Danci pogodili sva četiri i za ulazak u Ligu prvaka igrat će protiv Rakowa.

Izbjeći će velikane

Dobra vijest u za sad blijedoj Dinamovoj europskoj sezoni je eventualni ždrijeb skupina Europa lige. Prođe li Spartu, Dinamo bi u ždrijebu EL-a bio u prvoj jakosnoj skupini, što bi mu omogućilo znatno lakše protivnike. Dinamo bi iz prve jakosne skupine izgurao Sporting iz Lisabona i tako sigurno izbjegao West Ham, Liverpool, Romu, Villarreal, Bayer Leverkusen i Atalantu. 

Ulaskom u 3. pretkolo Lige prvaka Dinamo je već osigurao minimalno skupinu Konferencijske lige, što bi mu donijelo minimalno četiri milijuna eura. Ulazak u Europa ligu jamčio bi mu 11.5 milijuna eura, a ulazak u Ligu prvaka minimalno 27 milijuna eura.