Jakirović na Maksimiru sprema taktiku koja nije viđena 10 godina

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMU je reprezentativna pauza stigla u najboljem mogućem trenutku. Plavi su u dramatičnoj utakmici pobijedili Osijek preokretom i približili se Hajduku koji drži prvo mjesto ljestvice. U međuvremenu su doveli Tibora Halilovića i Joaquina Sosu, a s posudbe su vratili Sandra Kulenovića.

Time su kompletirali popis igrača koje su do ponedjeljka u ponoć mogli prijaviti za grupnu fazu Konferencijske lige, a nove igrače će moći dodati tek u slučaju da prezime u tom natjecanju. Jedan od onih kojeg su silno htjeli registrirati, ali nisu na vrijeme postigli dogovor je Arijan Ademi. No, Plavi i dalje imaju vremena do osmog rujna, kada istječe prijelazni rok u HNL-u.

Pitanje je kako će Plavi izgledati u narednim mjesecima. Trener Sergej Jakirović tek je preuzeo momčad i tek će u reprezentativnoj pauzi imati malo mira od važnih utakmica da selektira kadar. U Dinamo je ove sezone stiglo nekoliko igrača koji nimalo ne igraju, neki su ozlijeđeni, a treći su tek stigli. No, strateg Plavih je nakon utakmice u Osijeku iznio zanimljivu ideju.

Dinamo će zaigrati u 4-4-2 formaciji?

Naime, na teren je od 70. minute stavio Josipa Drmića jer je jurio rezultatski zaostatak, a u igri je još uvijek bio Bruno Petković pa je Dinamo igrao neku varijaciju 4-4-2 formacije. Novinari su upitali Jakirovića razmatra li tu formaciju i kao početnu u budućnosti.

"Da, ja sam i u Gorici igrao s dva napadača u 4-4-2 i to je opcija. Drmiću sam rekao da računam s njim", poručio je Jakirović i time dao naznačiti da bi Plavi mogli zaigrati u formaciji kakva se na Maksimiru ne pamti. Zadnji put je Dinamo u kontinuitetu igrao s dva "prava" napadača prije desetak godina kada bi se na dvije pozicije u napadu rotirali Čop, Beqiraj i Rukavina.

Povratak Kulenovića s posudbe je vrlo znakovit

Iz te perspektive, vrlo je znakovit povratak Kulenovića kojeg je Dinamo odmah vratio s posudbe u Lokomotivi. Kada bi Jakirović znao da će sigurno igrati s jednim napadačem, onda se ne čini izglednim da bi htio i Kulenovića koji je po statusu iza Petkovića, ali i Drmića.

Osim toga, poziciju napadača može pokriti i Mahir Emreli, koji je u Dinamo i doveden kao opcija na toj poziciji koja zbog problema u kadru igra prvenstveno na krilu. Dvadesettrogodišnji Kulenović je prošle sezone u dresu Lokomotive dao devet golova i imao šest asistencija u ligaškim susretima te bi, u slučaju promjene formacije, konačno mogao i u Dinamu dobiti ozbiljnu šansu.

S obzirom na stanje kadra, odluka koja ima smisla

Kada se pogleda stanje Dinamovog kadra, takva odluka ima smisla. Naime, Dinamo je najtanji upravo u veznoj liniji, dok najviše rješenja ima na krilnim pozicijama. Tamo mogu igrati Špikić, Emreli, Menalo, Kaneko, Vidović, ali i Kačavenda i Stojković kad se oporave.

Danas postave s dva klasična napadača nisu česte, a treneri se na njih rijetko odlučuju uglavnom zato što ne žele izgubiti jednog igrača u veznoj liniji koja je ključna za balans momčadi u svim fazama igre.

Dinamo je tu u sjajnoj situaciji s obzirom na Petkovićev profil. On se duboko povlači po loptu i puno više igra u zoni desetke nego klasičnog napadača. On je kreatorski vrlo raspoložen na početku sezone, ali suigrači zasad ne koriste njegove lopte. Drmić bi možda bio puno bolji čovjek za taj zadatak.

Osim toga, Dinamo ima puno krilnih igrača koji po navici ulaze u sredinu te se i tako može kompenzirati "manjak" veznog igrača. Plave čeka teška i dugačka utrka s Hajdukom, ali i europski ogledi u kojima se očekuje prezimljavanje. Gotovo je sigurno da će Jakirović barem oprobati ideju koju dugo nismo vidjeli na Maksimiru.

Moguća postava Dinama: