JAPAN – KATAR 1:3 Senzacionalni Katar prvak Azije, primili jedan gol na turniru

Foto: EPA-EFE

KATAR je u finalu Azijskog kupa u Abu Dhabiju pobijedio Japan 3:1 i osvojio prvi naslov prvaka tog kontinenta. 

Senzacionalni Katar, na čije osvajanje turnira je koeficijent u kladionicama prije početka natjecanja bio 40, došao je do titule sa samo jednim primljenim golom, i to ovim u finalu. Momčad koju vodi španjolski trener Felix Sanchez povela je u 12. minuti krasnim golom Almoeza, a još ljepši je bio onaj Hatima u 27. minuti za 2:0.

Japanci su se probudili pred kraj poluvremena, ali nisu uspjeli stvoriti pravu priliku da bi od prve minute nastavka postavili opsadu katarskog gola. Sijevalo je sa svih strana, ali bez pravog zicera, da bi u 69. minuti Minamino napokon probio Katar i vratio Japance u život. Jedan od glavnih favorita natjecanja jurnuo je i po drugi gol, imao jednu dobru priliku, ali je samog sebe bacio u ponor u 83. minuti kad je Maya Yoshida igrao rukom u kaznenom prostoru.

Yoshida je nakon kornera bio u skoku s jednim igračem Katara koji je pucao glavom i pogodio japanskog stopera u ruku s udaljenosti manje od pola metra. Yoshida nije imao nikakvu namjeru igranja rukom, čak je i okrenuo glavu, ali je sudac odlučio dosuditi kazneni udarac za Katar koji je Afif rutinski pretvorio u konačnih 3:1.

Nevjerojatna momčad Katara u skupini je pobijedila Libanon 2:0, pregazila Sjevernu Koreju 6:0 te s 2:0 riješila Saudijsku Arabiju. U osmini finala su s 1:0 pobijedili Irak, a u četvrtfinalu su istim rezultatom bili bolji od favorizirane Južne Koreje. U polufinalu su pregazili domaćina Ujedinjene Arapske Emirate 4:0, da bi u finalu pobijedili još jednu momčad koja je protiv njih bila favorit.

Prvo ime turnira bio je katarski napadač Ali Almoez koji je zabio čak devet golova, pet više od petorice igrača s po četiri gola.

Veliki je ovo rezultat katarskog nogometa uoči Svjetskog prvenstva koje će se 2022. godine igrati u toj zemlji. Svi reprezentativci igraju u domaćoj ligi, a još jedan veliki ispit imat će ovog ljeta na Copa Americi za koju su dobili pozivnicu. Na ovom turniru pobijedili su tri reprezentacije koje su prošle godine igrale na SP-u u Rusiji i igrali su jako, jako dobar nogomet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.