Marko Livaja

Je li Livaja umoran ili pročitan? Evo što kažu HNL treneri o najboljem hajdukovcu

Foto: Hajduk.hr, Josip Regovic, Marijan Susenj, Ivo Cagalj /PIXSELL

HAJDUK je u posljednjih pet prvenstvenih utakmica osvojio svega šest bodova, zbog čega se propustio odlijepiti od četvrtog mjesta i uhvatiti priključak za vrhom tablice. Igre najboljeg pojedinca Bijelih Marka Livaje zbog toga su došle pod povećalo javnosti. 

Prema mišljenju nekih desetka Hajduka, najbolji strijelac lige više nije na istom nivou kao u jesenskom dijelu prvenstva. Spominje se više faktora, od umora zbog prekomjerne minutaže do bolje adaptacije protivničkih obrana na udarnu iglu Dambrauskasove momčadi.

Za mišljenje o recentnoj formi Hajduka i Livaje kao njegovog predvodnika upitali smo tri domaća trenera. Dean Klafurić ima bogato iskustvo iz mlađih kategorija, osvojenu duplu krunu s poljskom Legijom, a početkom sezone nakratko se našao na klupi Slaven Belupa. Istaknuo je kako Livaja u Hajduku ima ulogu i pored one na terenu.

Dean Klafurić: Livaja je u nogometnom smislu najveći frajer i štit momčadi

"Najveći problem Hajduka su pritisak i velika očekivanja. Realno, imaju najveću igračku kvalitetu u zadnjih 10, možemo reći i 15 godina. Imaju i kvalitetu u vidu Dambrauskasa. Mislim da se prvi put nakon Oreščanina konačno vidi trenerov rukopis, ali Hajduk sad stiže pritisak koji je i kulminirao zbog neosporne kvalitete momčadi. Livaja je svojim dolaskom to malo primirio jer je u nogometnom smislu veći frajer od svih u Splitu. Mislim da njemu pritisak odgovara i da je amortizer prema drugim igračima. 

On je štit ispred ostatka momčadi i govori svojim igrama na terenu. Ali pritisak raste. Igraju finale Kupa, titula je san i kad se nešto tako jako želi, može postati i veliko breme. Nervoza im ne treba. Imaju jako dobru podlogu za iduću sezonu ako momčad i trener ostanu na okupu. Ako do kraja sezone budu konkurirali za naslov ili drugo mjesto, navijači to trebaju gledati kao uspjeh."

Klafurić smatra kako je Livaja, što se percepcije javnosti tiče, u posljednje vrijeme postao žrtva visokih standarda koje je sam nametnuo odličnim igrama u prvom dijelu sezone i ne slaže se s tezom o prekomjernoj minutaži.

"Mislim da možda nije na nivou kao na jesen kad je dosegao neki peak, ali i dalje je opasan za svakog protivnika. Forma i izvedba uvijek osciliraju, zasigurno je uzrokovano time što mu protivnici pridaju veću pažnju. Očekivanja su i u njegovom slučaju problem jer zbog visokih standarda koje je nametnuo svi očekuju 'sad će Livaja riješiti stvar', ali on je ipak samo čovjek, a ne čarobnjak.

Čim nije zabio dva gola ili asistirao odmah se kaže da nije na nivou, ali on je i dalje najveća Hajdukova snaga. Mislim da je on igrač koji voli igrati i da se on zapravo kroz utakmice zadržava u formi i vjerojatno je to tako i stožer Hajduka procijenio pa je i zato participirao u većini utakmica."

Mile Petković: U sportu se kao i u seksu moraš uvijek dokazivati

Prekaljeni HNL trener Mile Petković niz godina je sjedio na klupi Cibalije, Zagreba i Slaven Belupa i ističe kako su oscilacije sastavni dio nogometa, ali da igrači unatoč tome ne mogu živjeti na staroj slavi. 

"U sportu i u seksu nema minulog radnog staža. Uvijek se moraš dokazivati. Nema onog 'sjećaš se kad sam ja...', ne, dokaži se sada. U utakmici protiv Osijeka nitko me se nije dojmio, a to se odnosi i na Livaju. Ne možeš svaki dan za ručak jesti janjetinu, nekad je i grah. Tako se i prvenstvo sastoji od dobivenih, neriješenih i izgubljenih utakmica, dobrih i loših igara, nekad igraš loše i pobijediš itd. Livaja je samo jedan od 11 igrača, cijeli Hajduk u posljednjoj utakmici nije izgledao kao da gaji posebne ambicije za prvaka države."

Petković također odbacuje faktor umora i smatra kako se forma igrača može podići samo na jedan način.

"Mi treneri imamo samo dva alata - razgovor i rad. Razgovor trenera s igračem je bitan jer samo njih dvojica i ostatak momčadi znaju što su radili i što treba popraviti, a onda na osnovu tog razgovora dolazi rad. Što oni rade i što razgovaraju, ja ne znam. Bez obzira jeste li trener ili bivši igrač, izvana možete samo gledati i zaključivati, a moj zaključak je da to nije to. 

Što se tiče pitanja umora, postoji program i ja duboko vjerujem u sve trenere koliko god nekada kritizirao. Oni znaju koliko kojeg igrača možeš opterećivati i kako ćeš ga regenerirati. Pitanje je odmora, sportskog života, svatko mora voditi računa o sebi. Luka Modrić je igrao puno više od Livaje, Kalinića i svih drugih u našoj ligi, pa protiv Chelseaja nisam vidio umor na njemu."

Krunoslav Rendulić: Livaja ne može biti na vrhunskom nivou 36 kola, Hajduk ima drugi problem

Bivši trener Šibenika i Gorice Krunoslav Rendulić kao igrač Hajduka osvojio je titulu 2001. godine. Ne krije kako je prilikom ovosezonskih utakmica s Bijelima naročitu pažnju pridavao Livaji, ali probleme Dambrauskasove momčadi vidi drugdje.  

"Neću otkriti toplu vodu ako kažem da je Livaja najvažniji igrač Hajduka. Ono što navijače i struku treba brinuti je to što kada on ne daje obol u obliku gola ili asistencije žive dosta teško. Previše zavise o njemu, a nije realno očekivati da je 36 kola na vrhunskom nivou. Hajduk ima veći problem u ostatku momčadi. Livaja ne može sve izvući, drugi bi trebali preuzeti malo više tereta na svoja leđa. 

Ne možete ne spomenuti najboljeg protivničkog igrača dok pripremate utakmicu. Svojim igračima sam govorio da Livaji ne vise na leđima i traže duele, zato jer on od njih živi. Kad vas ima na leđima, jednostavno vas makne jer je toliko fizički dominantan. Morate ga udvajati i s obzirom da ima puno slobode u fazi napada, kada se spušta, trebaju ga preuzimati vezni igrači, tu je bitna komunikacija."

Kao jedan od rekordera po broju nastupa u HNL-u, također odbacuje faktor umora. 

"Livaja ne igra "non-stop" jer nema utakmice u ritmu subota-srijeda. On je profesionalac koji ima 28 godina i ako ne može igrati po 90 minuta u ritmu subota-subota, to bi značilo da nije za ovaj posao. Jedna utakmica tjedno nije previše, ja sam s 30 igrao subota-srijeda."