Jedno od najluđih finala na 100 metara u povijesti. Zlato odlučeno fotofinišem

Foto: Profimedia

SVJETSKI prvak na 100 metara Amerikanac Noah Lyles osvojio je i olimpijsko zlato na "stotki", dok je svjetska rekorderka Ukrajinka Jaroslava Mahučih nova olimpijska pobjednica u skoku u vis.

Lyles je u neizvjesnom finalu slavio u foto finišu s rezultatom 9.79 (9.784) izborivši pobjedu za pet tisućinki sekunde ispred Jamajčanina Kishanea Thompsona (9.79), dok je broncu osvojio Amerikanac Fred Kerley s rezultatom 9.81 nakon što je u Tokiju bio drugi. Bila je ovo jedna od najneizvjesnijih utrka na 100 metara u povijesti jer su svih osam atletičara ''stotku'' istrčali ispod 10 sekundi. Osmi, posljednjeplasirani u finalu, Jamajčanin Seville je dionicu istrčao za 9.91. 

Ovo je prva zlatna medalja za SAD u glavnoj utrci Olimpijskih igara od 2004. godine i pobjede Justina Gatlina. Branitelj naslova iz Tokija Talijan Marcell Lamont Jacobs je bio peti (9.85) sa svojim najboljim rezultatom sezone.

Prvi put u povijesti rezultat ispod deset sekundi nije osiguravao mjesto u finalu

Zanimljivo, prvi put u povijesti rezultat ispod deset sekundi nije osiguravao mjesto u finalu. Čak četvorica atletičara koja su trčala ispod deset sekundi nisu ušla u finale. Južnoafrikanac Benjamin Richardson je trčao 9.95, Japanac Abdul Hakim Sani Brown je imao 9.96, Britanac Louie Hinchliffe je ostvario vrijeme 9.97, a Kanađanin Andre de Grasse 9.98.

U skoku u vis zlato je osvojila svjetska rekordera Ukrajinka Jaroslava Mahučih s rezultatom od dva metara spojivši tako olimpijski i svjetski naslov.

Čudesna Ukrajinka

Ukrajinska atletičarka je 7. srpnja u Parizu postavila novi svjetski rekord preskočivši 2.10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Ovoga puta nije bila toliko raspoložena. Visine 1.95, 1.98 i 2.00 je preskočila iz prvog pokušaja. Potom je dva puta rušila 2.02, a jednom 2.04m što je bilo dovoljno za zlato nakon što je u Tokiju bila treća.

Druga je, baš kao i u Tokiju, bila  Australka Nicola Olyslagers koja je također preskočila dva metra, ali iz više pokušaja. Broncu su podijelile Australka Eleanor Patterson i Ukrajinka Irina Geraščenko s preskočenih 1.95m.

U bacanju kladiva olimpijsko zlato je osvojio aktualni svjetski prvak Kanađanin Ethan Katzberg s rezultatom 84.12. Kanađanin je taj rezultat ostvario već u prvoj seriji, potom je imao četiri kriva pokušaja, te dužinu 82.28. Drugi je bio Mađar Bence Halasz sa 79.97m, dok je broncu osvojio Ukrajinac Mihajlo Kokhan sa 79.39.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.