posljednji ples

"Jordan je prekinuo ključni trenerov govor 'Je*eš to, Phile, mi ne gubimo!' i otišao"

Foto: Gulliver / Getty Images

FINALE Istoka 1998. protiv Indiana Pacersa bilo je Chicago Bullsima daleko teže od svih velikih finala 90-ih u kojima su trijumfirali, podsjeća ESPN u tekstu inspiriranom pomamom koja vlada za Posljednjim plesom, dokumentarcem u nastavcima u produkciji američkog medijskog giganta o jednoj od najjačih košarkaških momčadi u povijesti. 

Sedma, odlučujuća utakmica koja je davala sudionika velikog finala '98. bila je Bullsima ulazak u nepoznati teritorij. To im je bio tek drugi i posljednji put u šest uspješnih pohoda na titulu da su morali igrati sedmu utakmicu doigravanja. Prvu i jedinu do tada igrali su 1992. u drugom krugu play-offa, ali tada su New York Knickse razbili s 29 poena razlike. 

Bullsi su do svih šest naslova došli a da nijednom nisu morali igrati sedmu utakmicu velikog finala, ali u posljednjem jurišu na titulu nikad nisu bili bliže tome da uopće ne dođu finalne serije. 

Igrači Bullsa iz tog vremena priznaju da im je Indiana bila daleko najteži protivnik, a finale Istoka '98., kada je pobjednička dinastija bila na kraju, serija kada su najopasnije visjeli. "Nismo se bojali, ali smo znali da su nas pročitali", sjeća se Bill Wennington. Randy Brown dodaje: "Nakon poraza u šestoj utakmici protiv Indiane emotivno smo bili potpuno potrošeni."

Čak je i najveći NBA pobjednik tješio svoje igrače na njemu nesvojstven način. Steve Kerr otkriva što im je Phil Jackson govorio na treningu dan prije sedme utakmice: "'Važno je da se ne bojite poraza. Prigrlite pomisao da možete izgubiti. Suočite se s tim.' Međutim, Jordan ga je prekinuo: 'Jebeš to, Phile, mi ne gubimo!', okupio nas je s rukama u sredini, uzviknuo '1-2-3 Bulls!' i otišao kući."

"Nakon toga pomisao da bismo mogli izgubiti više nikako nije ušla u našu svlačionicu", pamti Toni Kukoč.

Bullsi su predvođeni njim i Jordanom nakon preokreta pobijedili u napetoj i teškoj utakmici za veliko finale protiv Utaha, u kojem su trijumfirali treću godinu zaredom i šesti put u tom desetljeću. To je bio posljednji ples velikih Bullsa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.