POSLJEDNJI PLES

Jordanovi fanovi napali pogrešnog Thomasa: "Pa nisam ga ja htio tući"

Foto: Twitter / Isaiah Thomas, EPA

DVIJE epizode Posljednjeg plesa prikazane proteklog vikenda pokrile su razdoblje u kojem su Michael Jordan i Chicago Bullsi nakon tri uzastopne godine poraza konačno nadvladali prepreku zvanu Detroit Pistonsi.

U konferencijskom finalu 1991. "pomeli" su ih 4:0 i otišli u finale u kojem su pobijedili LA Lakerse i osvojili prvi od šest naslova prvaka.

Zbog tih dviju epizoda jedna današnja NBA zvijezda upala je u probleme.

U njima je prikazano ogromno rivalstvo između Bullsa i Pistonsa, koji su osmislili posebna "pravila o Jordanu" kako bi najboljeg igrača Chicaga izbacili iz ritma i onemogućili ga da ih sam pobijedi. Osim taktičkih finesa, ta su pravila sadržavala naputak da ga se na putu prema košu zaustavi bilo kakvim raspoloživim mjerama, uključujući i fizičku brutalnost.

Najbolji igrač i emotivni vođa Pistonsa bio je Isiah Thomas, legenda osamdesetih, koji je na ideju Billa Laimbeera poveo suigrače prema svlačionici prije završetka posljednje utakmice, bez da su čestitali pobjednicima.

Thomas i Jordan ni danas se ne vole, što smo vidjeli u Jordanovoj reakciji na Thomasovu ispriku, odnosno objašnjenje da se "u to vrijeme to tako radilo".

"Znam da je sranje što god on kaže o tome. Sve što sada kaže znate da nije istina. Imao je dovoljno vremena razmisliti o tome, reakcija javnosti mu je promijenila mišljenje. Pokažite mi što hoćete, ali me ne možete uvjeriti da nije šupak. Ja sam njima čestitao godinu ranije nakon poraza u sedmoj utakmici. To je sportski duh", prokomentirao je Jordan u dokumentarcu kad su mu pokazali Thomasovu ispriku.

Thomas je iz cijele priče izvukao deblji kraj jer je godinu dana kasnije Jordan uvjetovao svoje sudjelovanje u Dream Teamu u Barceloni time da bek Pistonsa ne bude u momčadi. Iako je igračkim vrijednostima to apsolutno zaslužio, Thomas nije išao na Olimpijske igre 1992.

Vojska Jordanovih fanova, posebno mlađe generacije koje tek zahvaljujući filmu otkrivaju pozadinu tog rivalstva, imala je potrebu vrijeđati Thomasa na društvenim mrežama. Ali mnogi su uvrede slali na pogrešnu adresu, na profil Isaiaha Thomasa.

Radi se o današnjem NBA igraču, koji je prije tri sezone igrao košarku karijere i u dresu Boston Celticsa s prosjekom od 28,9 koševa bio jedan od najboljih igrača lige, a u doigravanju je unatoč pogibiji sestre i ozljedi kuka vukao Celticse do finala Istoka protiv LeBrona Jamesa i Cleveland Cavaliersa.

Na kraju sezone Celticsi su bezdušno Thomasa trejdali baš u Cleveland za Kyriea Irvinga, a ozljeda kuka koju je pogoršao u spomenutom doigravanju u potpunosti mu je upropastila ostatak karijere.

A sad je još, ni kriv ni dužan, navukao na sebe bijes horde Jordanovih obožavatelja.

"Svi mi tvitate k'o ludi kao da sam ja pokušavao ozlijediti Jordana", požalio se 31-godišnji Isaiah Thomas, koji je imao dvije godine kad su Bullsi konačno izbacili Pistonse i danas 58-godišnjeg Isiaha Thomasa.

Da, ime je slično, ali nije isto. A nije ni slučajno, ali mlađi Thomas nije ime dobio zato što je njegov otac bio veliki navijač Pistonsa, baš obratno. Bio je veliki navijač Lakersa koji je zbog oklade s prijateljem, navijačem Pistonsa, nakon poraza svoje momčadi od Detroita u finalu 1989. sinu morao dati ime po zvijezdi omraženih rivala. Za razliku u imenu zaslužna je majka, koja je inzistirala da mu se doda slovo A kako bi ime dobilo biblijsko značenje.

Naposljetku, mlađi Thomas ipak može biti zadovoljan jer je postao dovoljno značajan da je mlađim generacijama njegovo ime prepoznatljivije i dublje utisnuto u pamćenje od "originala".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.