tottenham - dinamo 2:0

Jurčević: Spursi su drugi svijet za Dinamo, ali mu je Mourinho odao veliko priznanje

Foto: Toby Melville/Reuters, Pixsell

TOTTENHAM je sinoć u Londonu u prvoj utakmici osmine finala Europa lige pobijedio Dinamo 2:0 golovima Harryja Kanea u 25. i 70. minuti i stekao veliku prednost uoči uzvrata koji se igra sljedećeg četvrtka na Maksimiru.

Hrvatski prvak je odigrao solidno, u limitima svojih mogućnosti i moćnoj momčadi Josea Mourinha pružio je jako dobar otpor. Mogao je i bolje proći da nije bilo individualnih pogrešaka, ali i gore da su Spursi u sudačkoj nadoknadi iskoristili jednu od dvije velike prilike.

Sve u svemu, Dinamo se ni u kojem slučaju nije osramotio, a njegovi igrači najavili su da će u uzvratu zaigrati ofenzivnije u nadi da uzvrat barem mogu učiniti zanimljivim.

Mourinho jako dobro zna s kim je igrao

"Ako gledate ukupnu statistiku utakmice, udarce, kornere i ostale podatke, na prvu izgleda kao da to nije bila neka prevelika dominacija Tottenhama. No, Spursi su od prve do zadnje sekunde potpuno kontrolirali utakmicu, strpljivo su čekali šanse, a istovremeno Dinamu nisu ponudili apsolutno ništa. Nije se dogodilo ono što smo priželjkivali - da Tottenham podcijeni Dinamo, a to je istovremeno ogroman kompliment hrvatskom prvaku. Mourinho jako dobro poznaje hrvatske ekipe i zna da mogu biti užasno neugodne ako im daš prostora da se razmašu, a Tottenham to nije dopustio", rekao je bivši Dinamov trener Nikola Jurčević i nastavio:

"Dinamo je parirao i borio se koliko je mogao, ali nema tu puno filozofije. Ovo je bio sudar različitih kategorija. Dinamo je vrlo dobra momčad u europskom rangu, ali Tottenham spada među deset ili petnaest najboljih momčadi u Europi. Izgledalo je kao da ne igraju nešto posebno, ali vidjelo se da doziraju, ne troše se previše i igraju rutinski".

Tottenham je prvi gol zabio nakon slabe reakcije Dinamove obrane i Theophile-Catherinea koji je dopustio otvoreni udarac Lameli. Argentinac je pogodio stativu, a lopta se odbila na drugu stranu gdje je Kane bio potpuno sam. Dinamov stoper pogriješio je i kod drugoga gola kad je loše reagirao i predao loptu Kaneu koji ga je izbacio i kroz noge mu zabio za 2:0.

"Ma, možemo mi sad tu pričati o nekim individualnim pogreškama, ali to je nezahvalno. Theophile-Catherinea se sad kritizira, a zaboravlja se koliko europskih utakmica je igrao odlično i bio ključan u nekim rezultatima. Protiv ovakvih ekipa je jako teško zadržati koncentraciju svih devedeset minuta. Vrlo je naporno i psihički i fizički. To je kao da boksač iz srednje kategorije boksa protiv teškaša - nema šanse, osim ako ga uhvati na loš dan, a on je iznad svojeg maksimuma. Ne treba nikoga individualno prozivati. Pa, pogledajte Varanea, stopera od 100 milijuna eura. Zabije si dva gola na ultra važnoj utakmici i nikom ništa", kaže Jurčević.

Strašan peh u ždrijebu

Dinamo je skupinu Europa lige završio bez poraza, izbacio je vrlo neugodni Krasnodar i odigrao je još jednu jako dobru europsku sezonu.

"Objektivno, Dinamo je imao strašan peh u ždrijebu. Od petnaest potencijalnih protivnika bila su dva s kojima se ne da igrati, a to su Tottenham i Manchester United. Čak bi i s Arsenalom bilo puno lakše jer on nije tako fizički dominantan kao ove dvije momčadi. I Dinamo izvuče baš Tottenham. Siguran sam da bi protiv velikog dijela klubova koji su bili u ždrijebu Dinamo bio favorit, a s ostalima bi bio u čistom egalu. Šteta, ali i ovo je dobra škola. Protiv CSKA i Krasnodara, klubova s velikim resursima, dominirao si, a protiv ekipe kao što je Tottenham vidiš koliko ti još nedostaje do vrhunskog nivoa", rekao je Jurčević i zaključio:

"Svi ovi rezultati koje Dinamo ostvaruje s obzirom na budžet, veličinu zemlje i sve ostalo je veliki uspjeh. To je fraza, ali to je jednostavno tako. Bilo bi sjajno kad bi uspio zadržati ovaj nivo i sljedećih sezona. Ima jako dobrih igrača koji dolaze, poput Ivanušeca koji pokazuje potencijal. Tu je i Majer i još nekoliko mlađih uz ove igrače koji su već dugo u prvoj momčadi i perspektiva je stvarno dobra. U ovakvim porazima ne treba tražiti ništa loše, razlika je jednostavno prevelika".

Pročitajte više