ZANIMLJIVOSTI

Kad je bio dijete, rekli su mu da nikad neće hodati. Danas je profesionalni nogometaš

Foto: Guliver Image

DECLAN THOMPSON imao je svoj profesionalni debi za engleski Sheffield Wednesday kada je zaigrao u FA kupu protiv Exeter Cityja. Taj podatak ne bi ni po čemu bio poseban da Thompson nije prebolio tešku bolest zbog koje je skoro ostao u kolicima.

Sa šest godina doktori su mu rekli da nikad neće hodati

Kada mu je bilo pet godina, Thompson je obolio od Perthesove bolesti. Radi se o rijetkoj bolesti koja zahvaća bedrenu kost koja najčešće dovodi do deformacije, šepanja, bolova pa čak i invaliditeta. Thompson je čak 18 mjeseci proveo u invalidskim kolicima, a liječnici su mu rekli da vjerojatno nikad više neće hodati zbog toga koliko je poremećaj napredovao.

"Nikad nisam odustao. Igranje nogometa je bila jedina stvar koja me činila sretnim kad sam bio mali. Uvijek sam razmišljao tako da "ne" nije kraj svijeta. Bilo je teško. Borio sam se kroz ozljede i probleme, ali svaki od njih me učinio većom i boljom osobom", rekao je Thompson za SPORTbible.

Foto: Sheffield Wednesday

Danas je ambasador za zakladu "Steps" (Koraci) koja pomaže djevojčicama i dječacima s motoričkim problemima.

"Želim im pokazati da je sve moguće. Nikad ne smijete misliti da ne možete nešto postati jer vam je to netko rekao. Ja nikad ne bih postao nogometaš da sam tako razmišljao", dodaje Thompson.

Bilo mu je jedanaest godina kada je nakon godina terapija dobio konačno odobrenje liječnika da se smije baviti svakodnevnim aktivnostima poput trčanja, planinarenja i igranja s prijateljima. Tu je započeo put prema ostvarenju snova koje je ostvario i postao profesionalni nogometaš

S 14 je ponovno počeo gubiti koordinaciju. Smijali su mu se iza leđa

Ipak, njegovi problemi s bolešću bili su daleko od riješenih. S 14 godina su se vratili simptomi, Thompson je teško hodao i trčao i izgubio je dio koordinatnih sposobnosti zbog čega je nakratko prestao igrati nogomet za Sheffield Wednesday.

"Nisam o tome previše razmišljao. Igrao sam s prijateljima iz gušta, nisam mogao igrati ozbiljnije. Sjećam se kada sam bio u bolnici i kada su vadili vijke iz mene. Bila je to grozna agonija i najgora bol u mojem životu", rekao je pa dodao kako je uvijek imao podršku: "Prijatelji su uvijek bili tu. Gurali bi mi kolica kad bih se umorio, nikad se nisam zbog toga osjećao izdvojeno."

Foto: Sheffield Wednesday

"Sjećam se da sam jednom išao u grad gledati kako ga uređuju za Božić. Tada sam primijetio strance kako me gledaju i smiju mi se iza leđa. To me jako naljutilo. Gledao sam prijatelje kako šutiraju loptu i silno sam se htio vratiti. Više mi nije bilo do toga da postanem profesionalac, samo sam htio svoj život natrag", opisao je Thompson.

Video oca koji slavi njegov ulazak u igru postao je viralan. Dres s utakmice donio je djedu koji je prebolio srčani udar

Nakon što je debitirao za Sheffield Wednesday, primio je čestitke iz čitavog nogometnog svijeta, pa čak i iz redova njihovog najvećeg rivala i najstarijeg kluba na svijetu, Sheffield Uniteda.

Snimka na kojoj njegov otac Lee Thompson, koji radi kao trener, gleda utakmicu i slavi njegov ulazak u igru postala je viralna.

"Čim smo sjeli u bus, neki suigrači su me pitali jesam li vidio kako mi se tata veseli. Čim sam upalio video, bilo je previše emotivno za mene. Nisam htio pred njima sve to pokazati. Tata me nazvao i rekao kako je ponosan na mene."

Thompsonu je djed jedna od najvažnijih figura u životu. Prije dvije godine pretrpio je srčani udar što je ostavilo posljedice i na njegove kognitivne sposobnosti. Zbog pandemije ga Declan nije mogao posjećivati, ali je dan iza utakmice otišao ispod djedovog prozora kako bi mu ostavio dres s prve utakmice u životu.

"On me vodio na svaku utakmicu. Nije ispred mene pokazivao osjećaje, ali znam koliko mu znači. Jako je čvrst i to sam naslijedio od njega. Vidio sam mu u očima da je ponosan na mene. Što mi je san? Ostati u Wednesdayu. Želim da me svaki navijač Wednesdaya upamti", zaključio je Thompson.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.