Kako će izgledati košarkaška reprezentacija s izbornikom Josipom Sesarom?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

JOSIP SESAR prošlog je tjedna imenovan novim izbornikom košarkaške reprezentacije. Trener Cibone ima 45 godina, kultni je bivši igrač, ali kao treneru ovo mu je prva sezona rada u klubu koji se natječe na razini višoj od hrvatske lige pa je njegov izbor popraćen s puno skepse, pogotovo jer je drugi kandidat bio puno afirmiraniji Dario Gjergja.

Iz razgovora nakon službenog predstavljanja u utorak može se zaključiti da će mentalitet trenera malog kluba, kakav je gajio godinama u Gorici, a sad mu je praktičan u Ciboni na razini ABA lige, prenijeti u reprezentaciju. No, to je u ovom trenutku, kad je na svojoj najnižoj točki u povijesti, vjerojatno za nju i najbolje.

Kao i u Ciboni, čini se da će prema igračima odnositi prijateljski, pošteno i iskreno, a ne kao treneri stare škole, demokracijom umjesto diktaturom. Njegova vizija balansira između tvrde realnosti i naivnog utopizma, svjesnosti odnosa u današnjem svijetu košarke i nade da će im se moći toliko prilagoditi da svi budu sretni i zadovoljni.

Objasnio je na koji način namjerava voditi reprezentaciju, koju ovog ljeta očekuju čak dva natjecanja pa će se program otegnuti na skoro dva mjeseca. Između 19. srpnja i 5. kolovoza igra se posljednji krug pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., a od 12. do 20. kolovoza pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Početak priprema Sesar planira za 15 dana prije prve utakmice.

Zato je nerealno očekivati da će na oba natjecanja na raspolaganju imati iste igrače, posebno one iz NBA lige, pa bi lako mogao biti prisiljen koristiti fond od čak 20-ak igrača, što će otežati stvaranje kemije i identiteta momčad, ali će mu barem omogućiti da sa svima vidi na čemu je.

Kako se postaviti prema igračima koji neće moći na oba natjecanja?

Meni je najvažnije da igrači koji u nekom trenutku otpadnu ili budu prekobrojni to ne shvate osobno, nego dobronamjerno, jer je možda u tom trenutku bolje da je netko drugi unutra, da zadrže pozitivu prema reprezentaciji i odazovu se na sljedećoj akciji.

Na poziciji centra imamo puno igrača, neminovno je da netko nekad otpadne jer ne mogu voditi pet centara. Nadam se da to nitko neće uzeti za zlo, nego da zna da se može nametnuti u idućim akcijama. Najvažnije je prema njima biti iskren, a ne reći nekome da je sigurno unutra pa se predomisliti.

U srpnju zbog Ljetne lige neće biti Matkovića i Šamanića, a Šarić ovisi o tome kad će i gdje dobiti ugovor. Što je s ostalima?

NBA igrači se ne mogu priključiti prije 20. srpnja. Sve je stvar komunikacije, ne smije biti šumova između igrača i mene. Volio bih da oni koji su dostupni budu tu. Pred Hezonjom, Šarićem i Zupcem je 'prime' karijere i oni moraju nositi reprezentaciju u smislu igrača koji su nominalno najbolji. 

Koga god budem mogao imati u ekipi, pokušat ću da bude tu. Ne želim da mi netko otkazuje glumljenjem ozljeda, o svemu možemo razgovarati. Bit ću potpuno iskren, transparentan i otvoren te isto tražiti od njih. Ako netko ima privatnu situaciju ili je premoren, zašto ga iscrpljivati i maltretirati? Bolje mu dati taj prozor slobodno pa da ga imamo za sljedeći period.

Aco je najavio da će Amerikanac Smith kasniti nekoliko dana na pripreme...

To je on dogovorio s njim, ali treba vidjeti kako će to prihvatiti drugi igrači. Mislim da bi svi trebali biti na pripremama od prvog dana. Mogao bih pomaknuti početak priprema za tih 4-5 dana, ali to mi je puno jer bi nam ostalo samo desetak dana do prve utakmice.

Ne bojim se ja za njegovu fizičku spremnost, nego je problem što momčad pripremam taktički tih pet dana, a onda je moram prikočiti da bi netko novi ušao u sustav. Ali neću ništa odlučivati prije razgovora. Opcija je i da Smith igra samo u kolovozu.

Koliko je izazovno to što neće biti kondicijskih priprema s obzirom na to da su neki već završili sezonu, a neki će tek krajem lipnja?

Ti igrači ne uzimaju slobodno, možda tjedan dana, a ostatak rade individualno po programu kondicijskog trenera u klubu. Zato trebam razgovarati s igračima i našim kondicijskim trenerom da razgovara s njihovim kondicijskim trenerima u klubovima. Želim da se taj rad individualizira, da rade po programu iz kluba, a ne da mu ja na dva tjedna mijenjam ono što radi godinu dana u klubu. Usklađivanje će biti najizazovniji dio za kondicijskog trenera.

Dakle, radit će se samo na taktici i kemiji. Imate li kakav plan za pospješivanje kemije?

U ova dva prozora u kojima je privremeni izbornik bio Petrović oduševilo me kod igrača što su unaprijed dobili set akcija da nauče, došli na prvi trening na kojem smo samo jednom to prošli i već navečer normalno radili. Njihovi treneri imaju 30, 40, 50 akcija i igračima se mozak toliko izvježba da mogu lagano pamtiti te kretnje. 

Napravit ćemo taj priručnik i poslati im na mail. Ako rade individualno s trenerima, mogu raditi te kretnje izlaska iz akcije, kreiranja šuta, kakav je raspored suigrača...

Goran Stanzl/PIXSELL

Što se kemije tiče, mislim da su to sve dobri momci, neće biti problema među njima, manje-više svi se znaju. Vidio sam na zadnjim okupljanjima, a tako je bilo i dok sam ja igrao, 2-3 dana piješ kavu s jednim pa 2-3 dana s drugim. 

Bitno da imamo zajednički cilj, a ja bih htio da oni ponašanjem na utakmici dostojno prezentiraju sebe i reprezentaciju, da izgledamo dobro u igri, da nema situacija da netko nekome ne želi dodati, da svi budu sretni kad netko zabije jer, kako kaže Kukoč, asistencija sretnim čini dva čovjeka. Uvijek će netko šutnuti loptu više od drugoga, ali to će od utakmice do utakmice varirati.

Nećete uspostavljati hijerarhiju među igračima?

Ja mislim da igrači sami među sobom biraju uloge od prvog dana. Želim da akciju završava čovjek koji je u najboljoj situaciji. Uvijek će netko uzeti šut izvan rezona, ali ti diktiraju tempo utakmice i način na koji se protivnik brani. Zato moraš imati jednog ili dva individualca koji će šutnuti izvan rezona. Ali ja neću reći da netko treba šutnuti 10, pet ili sedam lopti. Idemo od utakmice do utakmice, tako će se najbolje rasporediti minute i šutevi.

Nikad nisam patio od toga, utakmica diktira minute i broj šuteva. Neću izvaditi igrača jer je igrao devet minuta u komadu. Ako može imati 25 ili 35 minuta u dobrom ritmu, nemam problem s tim. Svaki igrač sam sebi kreira minutažu.

Hoće li u reprezentaciji biti novih imena ili povratnika?

U Gorici je kod mene bio Mate Kalajžić, mislim da može puno više, ima baš dobru energiju i po meni je jedini čovjek u hrvatskom prvenstvu koji može maksimalno agresivno igrati obranu po cijelom terenu i raditi problem protivničkom igraču. Volio bih njega dovesti da bude jedan od playmakera. Moramo imati tri različita pleja, a Smith po meni nije plej, nego combo bek. Sličan je i Hezonja i Luka Božić, a mora se pronaći balans.

Luka Božić je najbolji igrač ABA lige, a odavno nije bio u reprezentaciji. Što s njim?

Kad ga trener Jusup vadi u Zadru, on je nesretan. S njim sam radio u U-20 reprezentaciji, jako je dobar momak, od njega te neće zaboljeti glava. Malo je povučeniji, ali ne mogu reći da je htio nešto napraviti da uništi atmosferu. U ABA ligi jednako igra isto protiv prve i zadnje momčadi, treba biti MVP i je nemam pravo razmišljati o nečem drugom. Trebam vidjeti koje su njegove ideje, motivi, ciljevi i prezentirati mu svoje.

Kad imaš Smitha, Hezonju i Božića, netko mora određeni period biti na klupi. Nekad će biti više na klupi, nekad više igrati i svi se moraju tako staviti na dispoziciju reprezentaciji. Kod Božića mi je najvažnija njegova igra leđima, tu je najjači i može napraviti velike probleme protivnicima, a ne smiješ ga baš ni ostaviti samog na šutu.

Koji će biti osnovni principi reprezentacije?

Nije isto postaviti igru kad su tu Hezonja i Šarić i kad nisu. Pokušat ću napraviti da imamo primarnu obranu 'čovjeka', opcije iskakanja na picku i 'dropa', alternativne obrane po cijelom terenu i zonu, ali prekratak je period da se sve usavrši. No, svi su nekad to igrali u klubovima i moći će se prilagoditi.

Dakle, neće biti sustava u koji će se igrači morati uklopiti, nego će se igra prilagođavati njihovim karakteristikama?

I kad radim skauting protivnika, baziram se na individualne karakteristike protivnika više nego na taktiku. Ne mogu uzeti igrača Splita i postaviti mu akcije koje su mu potpuno strane, ali mogu neke slične, da ima prirodne kretnje koje je radio kroz cijelu godinu.

Tako moram vidjeti gdje se Hezonja najugodnije osjeća, isto sa Šarićem i Zupcem, kako mogu najlakše do poena ili asistencije. Ne mogu im reći da imam svoju viziju i akcije i tražiti da igraju tako.

Kako onda stvoriti identitet reprezentacije, koji ona nema desetljećima?

Bitno je strpljenje, ne možeš na bazi 15 dana treninga i nekoliko utakmica reći da će to biti tako, mora biti nadogradnje. Jeronimo Šarin nedavno je rekao da ako momčad igra jednako u prvom i zadnjem mjesecu sezone, to nije dobro. 

Zato se traži kontinuitet struke. Igrači su igrali u različitim sustavima i teško ih je uklopiti u jedan i da oni to prihvate. Tu treba vremena. Ono što tražim je strpljenje, fokus na treningu, da se to što prije pohvata pa da možemo reći da imamo nešto prepoznatljivo.