Ligue 1

Kako je moguće da PSG uz sve superzvijezde može platiti i Messija?

Foto: Guliver Image

PARIS SAINT-GERMAIN je na pragu dovođenja Lionela Messija, čime bi kompletirao jedan od najzvučnijih prijelaznih rokova u povijesti nogometa.

Francuski klub je već doveo golmana Gianluigija Donnarummu, desnog beka Achrafa Hakimija, stopera Sergija Ramosa i veznjaka Georginija Wijnalduma, a otkupio je i ugovor Danila Pereire.

PSG nije potrošio mnogo na odštete, ali jest na plaće

Sad je sve bliži i dolazak Messija u PSG, nakon što je stigla iznenađujuća vijest da Argentinac ne može potpisati novi ugovor s Barcelonom. PSG mu nudi 35 milijuna eura godišnje, računajući i bonuse. Ugovor bi trajao do ljeta 2023. godine uz opciju produljenja, objavio je Fabrizio Romano.

Iako bi Messijev dolazak značio da je PSG na odštete za transfere novih igrača potrošio samo 76 milijuna eura, jer su Ramos, Donnarumma i Wijnaldum (i Messi) stigli kao slobodni igrači, njihove plaće su dovoljan razlog da se postavi pitanje kako će francuski klub proći bez kazne financijskog fair playa.

Odgovor je u krizi koja je nastala koronavirusom jer svaka kriza daje i pobjednike i gubitnike, a tako je i ovaj put. Naime, FFP u vremenu koronavirusa dopušta klubovima da bilježe minuse veće od 30 milijuna eura tijekom trogodišnjeg perioda.

UEFA je popustila mjere zbog koronavirusa, a PSG to koristi

"UEFA je popustila mjere FFP-a i ovo će biti dvije godine tranzicije zbog koronavirusa. To je šansa za neke klubove da idu protiv toga. PSG sada može na ovu situaciju gledati ovako: 'Idemo se kockati i investirati u momčad pošto znamo da je FFP popustio mjere.' Oni ovo vide kao veliku priliku", izjavio je za The Athletic Daniel Plumley, ekspert za sportsko financiranje na Sveučilištu Sheffield Hallam.

Dok mnogi drugi klubovi režu plaće igračima i smanjuju budžete zbog velikih gubitaka, PSG s tim nema problema jer njegovi vlasnici posjeduju ogromno bogatstvo.

O svemu ovome govorio je i UEFA-in direktor za istraživanja i financijsku stabilnost Andrea Traverso, koji je priznao da se pravila FFP-a moraju promijeniti.

"Do sada smo gledali unatrag računajući troškove klubova. Sada zbog pandemije takav način računanja izgleda besmislen. Možda bi se sada pravila trebala ticati sadašnjosti i budućnosti", rekao je Traverso.

PSG bilježi gubitke, ali neumorno troši

Pretpostavlja se da PSG na godišnje plaće Donnarummi, Ramosu i Wijnaldumu izdvaja 28 milijuna funti, a samo Messiju će davati i više od toga. Kada se na to dodaju odštete za Hakimija i Danila u visini od 76 milijuna eura, kao i njihove plaće, onda dolazimo do ogromnih iznosa koje je PSG uložio u svoju momčad, koja je ionako bila skupocjena jer u njoj se nalaze Neymar, Di Maria, Mbappe...

Na sve to, iz Francuske stižu vijesti da PSG namjerava ponuditi novi ugovor Mbappeu, prema kojem bi on imao jednake uvjete kao i Neymar, a Brazilac godišnje zarađuje oko 30 milijuna eura.

Izgleda da PSG-u svi ovi troškovi ne stvaraju probleme iako je klub u sezoni 2019./20. zabilježio gubitke u iznosu od 124 milijuna eura, dok su gubici u prošloj sezoni iznosili oko 200 milijuna eura.

City slijedi isti primjer iako je Guardiola govorio drugačije 

No nije PSG jedini klub koji krizu koristi kao svoju prednost. Isto čini i Manchester City. Iako je trener engleskog kluba Pep Guardiola u travnju kazao da njegov klub ne može priuštiti novog napadača, sad je jasno da nije govorio istinu.

"S ovim cijenama nećemo dovoditi napadača. To je nemoguće. To ne možemo priuštiti. To je nemoguće, neće se dogoditi", rekao je Guardiola u travnju.

City je već doveo Jacka Grealisha za 100 milijuna funti, a Guardiola je priznao da klub želi dovesti i Harryja Kanea, ako Tottenham bude spreman na pregovore. Ni njegov eventualni dolazak neće koštati manje od 100 milijuna funti.

Nova pravila FFP-a trebala bi biti donesena krajem ove godine, a predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi će biti jedna od centralnih figura tih pregovora jer se nalazi na čelu Europskog saveza klubova. Njegov glas neće biti presudan u pregovorima za nova pravila FFP-a, ali sigurno će biti vrlo važan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.