zrinjski

Kako je profa Jakir napravio najdominantniju momčad u povijesti BiH

BORAC 67, Sarajevo 45, Sarajevo 70, Zrinjski 69, Zrinjski 64, Zrinjski 69, Sarajevo 66, Zrinjski 61, Željezničar 66, Željezničar 71... To je broj bodova s kojima su prvaci BiH u zadnjih deset godina osvajali naslov prvaka te zemlje. Zrinjski je sinoć pobjedom protiv Sarajeva 4:0 matematički osigurao sedmi naslov prvaka i došao do 67. boda u ovoj sezoni. Uz jednu bitnu razliku - do kraja prvenstva ostalo je čak sedam kola.

Momčad Sergeja Jakirovića osvojila je titulu prvaka BiH na najdominantniji način u novijoj povijesti te lige. OK, Željo je 2001. bio prvak s 91 bodom, ali to je bila bizarna sezona u kojoj su u prvoj ligi bila čak 22 kluba pa je praktički svaki gradić imao predstavnika u prvenstvu.

Čak i ako je Željo osvojio puno više bodova od Zrinje, što je s obzirom na broj klubova sasvim logično, nitko s ovakvom razlikom nije osvojio naslov prvaka. Niti blizu. Možda će prednost Zrinjskog do kraja sezone pasti, ali 21 bod razlike u trenutku osvajanja naslova prvaka nikad nije zabilježen u povijesti te lige i, kako je Jakirović rekao, trebat će vremena da netko to nadmaši.

Preuzeo momčad prije 15 mjeseci

Imao je Zrinjski sjajnih momčadi kroz povijest, a zadnju dominaciju bh. nogometom držao je od 2016. do 2018., kad je osvojio tri uzastopna naslova prvaka. No Sergej Jakirović napravio je u zadnjih 15 mjeseci nevjerojatan posao.

Bivši trener Maribora i Gorice klub iz Mostara preuzeo je u zimskoj pauzi prošle sezone, kad se Zrinjski nalazio na šestome mjestu s 13 bodova zaostatka za vodećim Sarajevom. Prije toga bio je bez posla pola godine, nakon što je dobio otkaz u Mariboru poslije lude sezone u kojoj je u dramatičnoj završnici ostao bez naslova prvaka. Odmorio se, napunio je baterije i onda došao u Mostar.

U toj njegovoj prvoj polusezoni Zrinjski je počeo igrati bolje, ali nije krenulo najbolje. Ispao je u kupu od Sarajeva, a Zrinjski je na kraju bio četvrti te je prvi put nakon 2013. godine ostao bez Europe. Unatoč tome, u klubu su i dalje vjerovali treneru te ga ostavili na klupi.

Jakirović je u ljetnom prijelaznom roku posložio Zrinjski po svojem guštu. Riskirao je. Otpisao je Miloša Filipovića, Ognjena Todorovića, Filipa Arežinu, Luisa Ibaneza, Miljana Govedaricu, Dinka Trebotića i Ivana Enina, uglavnom starije igrače. Iz Gabele je na posudbu doveo 21-godišnjeg Igora Savića, iz Varaždina 26-godišnjeg Kerima Memiju, iz Sesveta 21-godišnjeg Matiju Malekinušića, a, između ostalih, Karlo Kamenar došao je iz Mađarske.

Svi oni došli su besplatno i ubrzo su postali članovi prve momčadi, a jedini igrač kojeg je Jakirović kupio bio je Danilo Šipovac iz Krupe, koji je prema Transfermarktu stajao tek 25.000 eura. U kadru je zadržao neke iskusne igrače poput Almira Bekića, Marija Tičinovića, Damira Zlomislića, Slobodana Jakovljevića i, što je bilo najvažnije, 31-godišnjeg "ubojicu" Nemanju Bilbiju. 

Bilbija briljira na groznim terenima

Fantastični napadač je u 27 nastupa u ovoj sezoni zabio nevjerojatnih 28 golova. Oni koji su pogledali barem nekoliko utakmica Premijer lige BiH, taj će podatak cijeniti još više nakon što su vidjeli na kakvim terenima se igra nogomet u BiH i koliko je teško uopće kontrolirati loptu.

Bilbija je i prošle sezone bio prvi strijelac lige, ali sa "samo" 17 golova, a sad čak postoji šansa da u ovoj sezoni udvostruči taj učinak. Rođeni Banjalučanin u Zrinji je od 2019. godine, ali kaže da nikad u klubu nije vladala ovakva atmosfera.

"Šef je ostao nakon prve sezone i složio je kadar po svom ukusu. Iskreno, mislim da nikada nismo imali ovakvu atmosferu u momčadi, svatko zna svoju ulogu i svi koračamo u istom smjeru. Bitno je i to što smo fizički jako spremni. Dobar start u sezoni nas je pogurao, a sada letimo. U tome je razlika", rekao je Bilbija, Srbin kojemu su Hrvati u Mostaru posvetili i ulicu kraj stadiona.

Bilbija je bio udarna igla Jakirovićeve savršeno uigrane momčadi koja je najčešće ove sezone igrala u sustavu 4-2-3-1, formaciji koju je "profa Jakir", kako se zove na Instagramu, preferirao i u Gorici i dok je vodio Maribor.

Nogomet koji je Zrinjski igrao ove sezone bio je drugi svijet za konkurenciju, koja je samo jednom u 26 utakmica uspjela pobijediti Zrinjski. To je uspjelo jedino Radniku iz Bjeline, koji ga je u 10. kolu, još u rujnu, dobio 1:0 iz dva udarca na gol. Reklo bi se - iznimka koja potvrđuje pravilo.

Druga potvrda te iritantne doskočice stigla je u listopadu u osmini finala kupa, kad je Zrinjski neočekivano ispao protiv Slobode. Gol za 1:1 primio je u 90. minuti i onda ispao na penale, što je ostala jedina mrlja u inače fantastičnoj sezoni Jakirovićeve momčadi.

Dobio skoro sve derbije

U 26 kola Zrinjski je upisao 21 pobjedu, odigrao je četiri remija i upisao samo taj jedan spomenuti poraz. Zrinja je nakon ispadanja iz kupa zaredao s deset prvenstvenih pobjeda uz gol-razliku 34:5, ali tad je već odavno bilo jasno da će osvojiti naslov prvaka.

Dobio je sva četiri derbija protiv dva sarajevska kluba uz gol-razliku 12:0, oba puta je pobijedio gradskog rivala Velež. Samo je aktualni prvak Borac izbjegao poraz u jednom derbiju, i to prije dva tjedna, kad je u Banjoj Luci završilo 1:1 uz skandalozno i tendenciozno suđenje nakon kojeg je Jakirović rekao da je njegov pobjednički niz "samo tako i mogao biti zaustavljen".

Već u zimskoj pauzi bilo je nekih upita za Jakirovićeve igrače, ali je trener Zrinjskog jednom izjavom najbolje objasnio kakva je atmosfera u klubu.

"Nekoliko igrača me nazvalo i rekli su mi da ne žele nigdje ići i da će ostati do ljeta. To je minimum da probamo osvojiti titulu i da probamo nešto napraviti u Europi jer ima vremena za transfere", rekao je Jakirović na jednoj press-konferenciji uoči nastavka sezone.

Svi su ostali, dodatno pomeli konkurenciju u drugom dijelu sezone i osvojili su najuvjerljiviju titulu u povijesti nogometa u BiH. Skeptici će reći da konkurencija nije bila baš najbolja i da je Zrinjski jednostavno bio prejak.

Istina, Zrinjski je uz Sarajevo financijski najstabilniji klub u ligi i da, ostali klubovi stvarno nisu prejaki, ali to nikako ne umanjuje impresivan rezultat koji je Jakirović ostvario u mostarskom klubu.

"Ja još nisam ni svjestan što smo napravili. Od prvog kola smo bili na vrhunskom nivou, imali odličnu formu tijekom sezone i evo, sedam kola do kraja ostvarili sedmu titulu. Mislim da će proći još puno godina dok netko skine ove rekorde koje smo mi poskidali", rekao je Jakirović nakon jučerašnje pobjede protiv Sarajeva i potvrde titule.

Hoće li Jakirović ostati?

No kad se stiša slavlje i kad i službeno završi sezona, bit će zanimljivo vidjeti kako će Zrinja izgledati u borbi za Europu. Dvije ključne figure teško će zadržati. Više od 40 golova, koliko je zabio u zadnje dvije sezone, skrenut će pažnju na Nemanju Bilbiju, koji bi na ljeto mogao ostvariti neki transfer.

Vrlo vjerojatno na klupi neće biti ni Jakirovića. On je već ove zime bio u kombinacijama s Dinamom, a prema nekim izvorima sve je bilo dogovoreno prije nego što je zapelo na relaciji Maksimir - Međugorje i Jakirović je ostao u Hercegovini. Dinamo bi, kako god završila sezona, na ljeto vrlo lako mogao tražiti novog trenera, a priča se da je upravo Jakirović glavni kandidat za maksimirsku klupu.