MANCHESTER UNITED

Propast Fergusonovog čuda kojem se divio: "Mogao je vrijediti 100 milijuna funti"

Foto: EPA

RAVEL MORRISON svojevremeno je toliko oduševio legendarnog Sir Alex Fergusona da ga je ovaj 2009. proglasio najboljim 16-godišnjakom kojeg je ikad vidio.

Riječ je o silno darovitom veznjaku fantastične tehnike čiju je karijeru sputao težak karakter. Na Ravela se nije moglo utjecati ni u Manchester Unitedu, on je izabrao svoj put i tako je danas igrač drugoligaša Middlesbrougha gdje se bori za igranje u prvoj momčadi.

U svojih 27 godina igrao je za West Ham, Birmingham, QPR, Cardiff City, Lazio, Atlas, Östersunds i Sheffield United i - od Meksika, preko Italije i Švedske, do Engleske - nigdje nije ostavio značajan trag.

"Sir Alex mi nije dao da educiram Ravela"

Što je pošlo po zlu s ovim mladićem, pokušao je detektirati legendarni Rio Ferdinand, njegov bivši suigrač u Unitedu.

"Govorio sam mu da dođe k meni na razgovor, ali Sir Alex Ferguson je tražio da odustanem od edukacije Ravela, smatrajući da klub može izaći na kraj s tom situacijom. I to me vratilo na priču o Gavinu Roseu. Da je on u to vrijeme bio u klubu, siguran sam da Morrison ne bi propao, nego bi postao igrač koji bi vrijedio 100 milijuna funti", rekao je u Beautiful Game Podcastu.

Rose je inače Ferdinandov najbolji prijatelj još iz djetinjstva, obojica su odrasli u londonskom Peckhamu. Rose, baš kao i Ferdinand, zna kako je to odrastati na rubu zakona, a Morrison je njima sličan po tome.

"U Unitedu nije bilo čovjeka ni nalik Roseu. Čak ni sada ne vidim takve ljude tamo. U pitanju su ljudi s ulice, slične prošlosti kao igrači koje treniraju. Znaju im prići, obratiti im se. Znam da je klub dodijelio nekome da se brine o Ravelu, ali taj čovjek mu je stalno govorio samo stvari koje mladi igrač želi čuti. Nakon toga i tih savjeta Ravel ode i napravi po svom. Nije se mogao izvući. Gavin je tip osobe koja vidi širu sliku i koja bi mu rekla da se smiri i objasnila što treba. Teško je to, takvi momci obično žive drugačije od onog što vidimo. Ne znamo što se događa iza zatvorenih vrata kad se s treninga vrati doma."

"Nikad nisam vio takav talent"

Ferdinand je potom opisao talent Morrisona.

"Uvijek sam govorio da ni kod jednog djeteta od 14 ili 15 godina nisam vidio takav talent kao kod njega. Bio je drugačiji, poseban. Čak i danas, kad je odrastao, pogledajte snimke i vidite što radi. Slao mi je neke videozapise s treninga Sheffielda gdje je jako mučio obrambene igrače. Ludo... A sve radi da to izgleda lako."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.