ZEKO - BIOGRAFIJA VELIMIRA ZAJECA

Kako je Šuker završio u Dinamu? "Nije znao ni avionsku kartu kupiti"

Foto: Profimedia

U OŽUJKU izlazi knjiga Zeko - biografija Velimira Zajeca autora Sanjina Španovića, koji je kroz godinu dana razgovarao s više od 90 sugovornika iz svih razdoblja karijere jedne od najvećih Dinamovih legendi. Tim povodom u suradnji s izdavačkom kućom Studio Moderna ovih tjedana objavljujemo ulomke iz biografije, za čiju se narudžbu zainteresirani mogu predbilježiti na stranici www.zajec5.com.

Peti ulomak govori o transferu jednog od najslavnijih hrvatskih nogometaša u povijesti u Dinamo. Kako je Zajec doveo Šukera na Maksimir, kako je usput slučajno nabasao na drugu buduću legendu i što si najviše zamjera u tom poslu?

TOG proljeća 1989. godine Dinamo je loše krenuo u nastavak prvenstva. Gubili su se unaprijed očekivani bodovi. U travnju će u Zagreb stići Osijek koji će s 3:1 deklasirati Dinamo. Ta utakmica bit će okidač za početak jednog novog nogometnog puta Velimira Zajeca. Zanimljivo, na toj utakmici i prije prvog sučevog zvižduka Bad Blue Boysi su skandirali "Dolje uprava", ali u drugom poluvremenu ime Velimira Zajeca.

"Isuse, što nam je Šuker radio..."

Utakmice protiv Osijeka koja je bila okidač za povratak njegovog prijatelja u Dinamo, Milan Šulentić posebno se sjeća zahvaljujući golovima Davora Šukera u dresu gostiju.

"Isuse, što nam je radio, dva gola nam je dao, a mogao je još nekoliko. Stalno je bježao obrani, Ibrahimoviću je skoro zabio lob s centra. Ta utakmica je bila ključna, ne samo po angažmanu Velimira Zajeca već i po tome što smo dva tjedna kasnije potpisali Šukera i predstavili, nakon druge uzastopne pobjede, domaće protiv Vardara", prepričava tadašnje događaje Šulentić.

Foto: Profimedia

Šukera će Zajec odmah nakon dogovora i pregleda trofejne sobe predstaviti Dinamovoj reviji. Šulentić pojašnjava da se ubrzo nakon te utakmice u Zagrebu i glasina o dogovoru s Dinamom pojavio i Hajduk i Partizan, ali i najozbiljnija Crvena zvezda koja je pošto-poto željela tadašnjeg prvog strijelca dovesti u svoju svlačionicu.

Nije znao ni avionsku kartu kupiti

"Tada je Zajec sjeo u svoj automobil i otišao u Zürich gdje je imao svoje račune. Podigao je novac kojim je završen transfer Šukera i plaćena odšteta Osijeku i njegov ugovor. Sjećam se toga jer Davor Šuker nije znao ni avionsku kartu kupiti pa su ga meni poslali u Karlovac u poslovnicu Generalturista da mu kupim avionsku kartu da može nakon transfera u Dinamo otići u Njemačku, u grad Mainz, kod ujaka jer je tamo čuvao novac kod njega na računu. Taj novac koji je dao za Šukera Zajec na kraju nikad nije vidio, nikad mu nije vraćen", govori Šulentić.

Zajec se prisjeća kako je jamstvo transfera bio tadašnji igrač Dinama Vlado Kasalo koji je bio obiteljski prijatelj sa Šukerovima i njime samim. On je, kaže, bio garancija dogovora s najboljim egzekutorom kojeg je Dinamo ikad imao.

Naučio na Šukeru

"Bio je odličan strijelac, on je bio igrač koji osjeća gol, on je bio strijelac, nije bio igrač. Kad velim da napadač nije igrač, to nije onaj igrač koji će se vratit u sredinu pomagati, organizirati igru. Bio je igrač koji je egzekutor. On je bio najbolji egzekutor kojeg sam ikad vidio.

Ne volim pričati te detalje o novcu, ali ja sam mu pokrio njegovu plaću i utišao one koji su ga željeli poslati u Zvezdu", priča Velimir Zajec koji kaže da je par godina kasnije shvatio kako je učinio pogrešku davši Šukeru veliku plaću.

"To je meni bila jedna pouka da nikad ne smiješ samo jednog igrača forsirat. Jer onda su malo gunđali ostali, što je logično. Možda bih i ja gunđao da nekoga plate puno više od mene, a otprilike smo tu po kvaliteti. Tu je bilo logično da je Zvone Boban malo gunđao pa se onda smirio i bio je korektan, on je ustvari najviše tim transferom ostao zakinut", dodaje Zajec.

Cvitanović je bio slučajni dodatak

Osim Šukera, u tom transferu Zajec će u Dinamo dovesti još jednog napadača. On će postati najbolji strijelac Dinama svih vremena. Igor Cvitanović.

Foto: Cvitanović je sakupio više od 500 nastupa za Dinamo (FaH)

"On je jedan od mojih slučajnih transfera. U razgovoru s NK Osijekom došli su Cvitanovićevi roditelji ili tako netko blizak. Rekli su nam da imaju odličnog igrača i uzeli smo ga uz Šukera. I samo na tom podatku da je bio strijelac, da je zabijao golove, čak ga nitko nije išao ni gledat.

Čista intuicija, to je ono u nogometu kad imaš instinkt. Bio je talent veliki, ne znam u kojoj je više ligi igrao i statistika mu je bila fenomenalna. Ali to je bilo to, čisti transfer iz intuicije jer imaš nekakav nos da bi to moglo biti ok, a nije veliki rizik", iskreno će Zajec.

Igor Cvitanović za taj transfer apostrofirat će i Rudija Belina kao osobu koja je bila važna u preporuci za njegov dolazak u Dinamo.

Tako se počeo stvarati dream team koji će iduće sezone napasti naslov prvaka Jugoslavije. Zazivao ga je i sam Šuker.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.