Kako je unikatni genijalac postao propali cirkusant kojeg svi ismijavaju

Foto: EPA/Profimedia/Index

"PRVOG dana kad je Pogba trenirao s nama u Juventusu, svi smo se smijali. Kako je Manchester United mogao besplatno pustiti takvog igrača... Buffon mi je na treningu prišao i kroz smijeh pitao jesu li nam ga stvarno dali besplatno", ispričao je legendarni Andrea Pirlo prije deset godina. 

Pirlo i Paul Pogba (30) bili su suigrači u Juventusu od 2012. do 2015. te uz Artura Vidala i Claudija Marchisija činili jedan od najboljih veznih redova Europe. Njihov Juve je dominirao Italijom te igrao u finalu Lige prvaka, a Pirlo i Pogba isticali su se genijalnim potezima. Pogba je u 21. godini igrao nogomet života zahvaljujući unikatnom setu nogometnih vještina. Na terenu je mogao baš sve.

Pogbu danas svi ismijavaju

Devet godina kasnije Pogba je predmet ismijavanja i rijetko viđen cirkusant u svijetu nogometa. Vrlo je izvjesno kako će francuski veznjak dobiti žestoku kaznu nakon što je pao na doping-testu. Nogometaš Juventusa bio je pozitivan na testosteron nakon standardnog testiranja na doping koje je odradio nakon utakmice s Udineseom prije tri tjedna.

Da stvar po njega bude gora, u toj utakmici nije odigrao ni minute. Moguće je, tvrde Talijani, kako će Pogba dobiti višegodišnju zabranu igranja nogometa, no od ozbiljnog bavljenja sportom on je davno odustao. Neki tvrde da mu sada prijeti i kraj karijere.

Pogba će 20. rujna saznati konačnu presudu, no kakva god ona bila, to ne mijenja činjenicu da je najveći krivac za sunovrat svoje karijere. Pad na doping-testu samo je kulmunacija njegovih pogrešnih ideja i odluka u posljednjih nekoliko godina.

Ovaj ćemo put krenuti od kraja priče. Pogbina tortura u Juventusu traje godinu dana. Stasiti Francuz vratio se u Torino prošloga ljeta nakon šest godina Manchester Uniteda, gdje se svima zgadio ponašanjem. Juventus ga je objeručke prihvatio i spektakularno predstavio, dao mu plaću od deset milijuna eura godišnje te desetku na leđa. Ispalo je katastrofalno za sve.

Glupost uoči Svjetskog prvenstva

Pogba je u lipnju 2022. projektiran kao novi vođa posrnule torinske momčadi i trebao ju je povesti do trofeja. Umjesto toga, Juventus je mučnu sezonu završio na sedmom mjestu Serie A, dok je Pogba odigrao 161 minutu. Francuz je u povratničkoj sezoni imao jedva deset nastupa.

Šest u Serie A, tri u Europa ligi te jedan u domaćem kupu. Razlog su brojne ozljede. Sve je započelo na američkoj turneji u srpnju, na kojoj je Pogba djelovao svježe i moćno, a onda mu je stradao meniskus. Prema prvim prognozama trebao se vratiti nakon nekoliko tjedana.

Međutim, nije pristao na operaciju po preporuci klupskih liječnika jer je htio nekonvencionalnim metodama ubrzati svoj povratak na terene kako bi bio spreman za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Ukratko, napravio je glupost. Rezultiralo je pogoršanjem situacije pa se Pogba oporavio nakon 143 dana, što ne znači da je odmah i zaigrao.

Godinu dana nije igrao nogomet, a onda se vratio i napravio novu glupost

Pogba je svoj novi debi za Juventus imao 28. veljače 2023., kada je odigrao 22 minute u 4:2 ligaškoj pobjedi na Torinom. Zatim je odigrao još 13 minuta protiv Rome u sljedećem kolu (pri 1:0 porazu), da bi uslijedila nova pauza zbog koje je preskočio četiri utakmice.

Ovaj put napukao mu je aduktor, što mu je donijelo dvomjesečnu pauzu. Pogba je bio zdrav tek mjesec dana - od 16. travnja do 14. svibnja, a sezonu je završio ozljedom tetive koljena. Juventus se puno prije toga pomirio sa situacijom i nastavio je strpljivo čekati igrača čija im klasa bolno nedostaje.

U tom vremenskom mikroperiodu u kojem je Pogba bio zdrav i ponešto odigrao bilo je vidljivo koliko nogometnom kvalitetom odskače od svojih suigrača. Fanove je instantno bacio u euforiju jer mu je bilo potrebno samo nekoliko poteza, poput ovoga dolje, da podsjeti na svoje najsjajnije dane i neupitni nogometni talent.

Nakon prijeko potrebnog reseta u cijelom klubu Juventus se okrenuo novoj sezoni. Pogba je još jednom dobio maksimalno strpljenje i razumijevanje, čak i za tragikomične nenogometne probleme u koje je upao.

Crna magija i početak raspada karijere

Dobro je poznata Paulova svađa s rođenim bratom Matthiasom, kojeg je prije nekoliko godina optužio za organizaciju svoje otmice te iznudu nekoliko milijuna eura. Mathias sada svog mlađeg brata Paula naziva izdajnikom, a usput je rekao kako se Paul priklonio crnoj magiji kako bi ozlijedio reprezentativnog kolegu Kyliana Mbappéa.

Paul je, tvrdi Mathias, crnu magiju na Mbappéa bacao pomoću vrača kojeg zovu Ibrahim Veliki za vrijeme Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji. I tu optužbama na Paulov račun nije bio kraj jer Mathias tvrdi kako se Paul sprijateljio s kriminalcima i delinkventima te počeo potpuno ignorirati obitelj.

Prema Mathiasovim tvrdnjama, Paul Pogba je posljednjih godina potrošio pravo malo bogatstvo na korištenje usluga vrača. Pogba mu je navodno plaćao 100 tisuća eura po seansi bacanja čini, a ponekad se to događalo više puta mjesečno.

S vračem ga je navodno povezao nekadašnji bek Tottenhama Serge Aurier, a Pogba je njegove usluge koristio uoči mnogih važnih utakmica, kao što je uzvratni susret nokaut-faze Lige prvaka između Manchester Uniteda i PSG-a 2019. godine, prije kojeg je od Ibrahima tražio da urekne najboljeg protivničkog igrača i kolegu iz reprezentacije Kyliana Mbappéa. 

Mathias spominje i finale Europskog prvenstva tri godine ranije u kojem su Francuzi ipak izgubili od Portugalaca, kojima se početkom susreta ozlijedio najbolji igrač Cristiano Ronaldo, a usluge istog vrača navodno su korištene i prije finala Mundijala protiv Hrvatske, kada je Pogba postao prvak svijeta. U finalu je zabio Danijelu Subašiću.

Pad na doping-testu je vrhunac Pogbine nepromišljenosti

Sve ovo vrijeme Juventus ga je bespogovorno štitio, no nakon doping-skandala više neće. Talijanski mediji javljaju kako je Juventus spreman odmah s Pogbom raskinuti ugovor, koji ga za klub veže još tri godine.

Tako će Talijani uštedjeti oko 30 milijuna eura koja su trebala pripasti igraču koji ni u ovu sezonu nije ušao sto posto spreman. Iako je Pogbin PR tim tjednima unazad najavljivao "Pogback" i povratak u staru formu, Juventusova desetka u 31. godini pala je na dno.

U novoj sezoni Pogba je skupio 52 minute u prva tri kola Serie A, dvaput ušavši s klupe. Sveukupno, Francuz je za Juventus odigrao 213 minuta od srpnja 2022., a zaradio je oko 15 milijuna eura. Kroz tih 213 minuta na momente je oduševljavao bravurama, baš kako to rade veterani na zalasku karijere.

Pogba je protiv Bologne (1:1) u drugom kolu Serie A pogurao tim do boda i to vrlo klasnim potezom u začetku akcije kod izjednačujućeg gola. Okomicom je presjekao obranu gostiju te iskreirao izglednu situaciju za suigrače. Ponovno se oko kluba stvorila nada da je dokazani nogometni genijalac nadvladao sve nedaće te da je spreman za barem jednu vrhunsku sezonu na najvišoj razini.

Od toga nema ništa. Sky piše da je Pogba otvoreno priznao čelnicima Juventusa da je nesvjesno uzimao doping testosteronom te da se njegovo vrijeme u Juventusu može smatrati završenim. Situacija bi mogla biti riješena već ovoga tjedna, i to na prilično tužan i neslavan način za igrača koji je prije deset godina bio jedan od izglednih favorita za Zlatnu loptu.

Kako je počelo: Pogbina potpuna dominacija igrom

Tu se vraćamo na Pirlovu priču iz uvoda teksta, gdje je djelomično opisan i Pogbin prevrtljivi karakter. Konkretno, Pogba je impresivan igrač kada mu se to da. Ako nije, poslodavcu stvara pakao. Francuz je u Juventus stigao posredstvom pokojnog Mina Raiole, jednog od najmoćnijih menadžera u povijesti i pao u ruke trenera-tiranina Antonija Contea.

Pamti se Conteova lekcija tada francuskom tinejdžeru nakon kašnjenja na trening. Talijan je luđački urlao na njega pred suigračima, izbacio ga iz protokola za sljedeću utakmicu i tako ga savršeno školovao. Nakon toga se Pogba ekspresno prilagodio zahtjevima.

Raiola je 19-godišnjeg Pogbu odveo u Juventus po isteku ugovora jer tada mlađahni Francuz nije bio u prvom planu Sir Alex Fergusona u Manchester Unitedu. Fergusonu su mnogi prigovarali što je olako pustio fizički moćnog i tehnički besprijekornog igrača, koji je nedugo potom eksplodirao u novoj sredini, a Škot je procijenio kako mu ovakav tip karaktera ne treba u momčadi.

Ubrzo je mladi Paul postao hibrid Pirla, Marchisija i Vidala. Tehnička perfekcija, taktička inteligencija i fizička nadmoć gurali su Pogbu iznad konkurencije, a Fergusona pravili naivcem. Uz autoritativne suigrače poput Gianluigija Buffona, Giorgija Chiellinija i Andreu Pirla, Pogba je napredovao i po mentalnom aspektu. Grupa šampiona oblikovala ga je u budućeg projiciranog vođu.

Navijači torinskog kluba itekako pamte njegova prva dva pogotka za Zebre, a kasnije i potpunu dominaciju u igri. Pogba se do 2016. razvio u jednog od najboljih veznjaka svijeta, što je potvrdio vođenjem vezne linije nakon Pirlovog odlaska. Njegova posljednja sezona u Juventusu bila je vrijedna svih 105 milijuna eura, za koliko ga je Manchester United vratio u kolovozu 2016.

Francuz je u sezoni 2015./2016. bio apsolutno briljantan, toliko da je dobio i famoznu desetku na dresu. Isticao se golovima i asistencijama, vodeći Juventus do novog Scudetta.

U 49 nastupa imao je deset pogodaka i 13 asistencija, no jednako tako isticao se liderstvom i fizičkom moći. Bio je to najbolji period njegove karijere, a imao je (samo) 23 godine. Činilo se da će godinama dominirati svjetskim nogometom pa je povratak u najjaču ligu svijeta i United bio sasvim logičan korak.

Vratio se u United kao spasitelj, a iz kluba je pobjegao na stražnja vrata

Pogba je trebao pod vodstvom Josea Mourinha vratiti United u borbu za trofeje i nastaviti s igrama iz Juventusa. Krenulo je dobro jer je Pogbu tada posve zanimao nogomet, a imao je motiv dokazati Unitedu koliku su grešku napravili 2012. godine, ali ubrzo se uspio posvađati s karizmatičnim Portugalcem. U ovoj priči ponovno je najvažnije bilo da se sve vrti oko njega.

Nadalje, nije ni da su ga sljedeći treneri previše obožavali, kao ni kritičari. Poznate su brojne opravdane i neopravdane kritike slavnog Graemea Sounessa. Grijeh bi bio ne izdvojiti neke od najboljih izjava proslavljene škotske legende Liverpoola. Souness je zbog izjava o Pogbi postao hit na Otoku.

"Kada ga vidite kako se kreće na terenu, on je totalni Rolls Royce. Ima li nogometni mozak? Još ga mora razviti."

"Želim vidjeti kako Pogba radi isto što i Marouane Fellaini. Da igra lijepo i jednostavno. Ne kažem da je Fellaini bolja opcija, govorim da je Belgijac veća prijetnja i da je učinkovitiji. Pogba je ponekad lupež, ali to ga ne čini negativcem. Imam upitnik iznad njega. On ima tehniku, ali pomalo je youtuber, zar ne?"

"Pogba igra za sebe. Sve je u tome kako cool izgleda, pokazujući nam koliko je pametan. Pogba ne zaslužuje mjesto u Manchester Unitedu. Možda sada vidimo onog igrača koji se Fergusonu prvi put nije svidio?"

"Obožavam njegov talent. Želim da sam sebi kaže da mora raditi više i da će bolje igrati, umjesto što pokazuje koliko je cool i pametan. Obožavatelj sam njegovih sposobnosti, ali želim da trenira više."

"Mislim da je Unitedu ponestalo strpljenja s njim. Na mene se gleda kao na njegovog najvećeg kritičara, ali ni Jose Mourinho nije sretan s njim. Bio sam trener i govorim isto kao što govori i Mourinho - kakav bi igrač ovaj dečko mogao biti samo da želi slušati i učiti."

Kako je završilo: Nezahvalni svjetski prvak kojeg nogomet ne zanima

Nakon prve povratničke sezone u Engleskoj krenuli su prvi problemi s ozljedama mišića, no Pogba se u sezoni 2018./2019. iskazao uz 16 pogodaka i 11 asistencija kroz 47 nastupa u svim natjecanjima. Od 2019. do 2022. nikako nije mogao povezati nekoliko zdravih mjeseci pa mu Englezi nisu htjeli produljiti ugovor. 

Od 2016. do 2022. odigrao je 223 utakmice te zabio 39 golova za United, no nažalost po njega, počeo je jako živcirati gazde i fanove kluba. Cirkusantske promjene frizura i isticanje na društvenim mrežama svime osim nogometom, svađe s trenerima i nedovoljna profesionalnost rezultirali su time da United drugi put Pogbu pusti besplatno.

Onog Pogbu, koji je 2018. s Francuskom briljirao u osvajanju Svjetskog prvenstva. Majstora nogometne igre koji je u karijeri osvojio 12 klupskih trofeja, od čega četiri naslova prvaka s Juventusom te Europa ligu s Unitedom. 

Trebao je biti poput Modrića i De Bruynea, ali...

Taj je Pogba danas trebao biti u istoj rečenici s Lukom Modrićem, Kevinom de Bruyneom i Rodrijem, jer njegovo nogometno znanje nije ništa slabije od njihovog. Ipak, ovdje je riječ o istinskom velemajstoru koji je do 30. godine skupio 91 nastup i 11 golova za Francusku te bio najveća zvijezda Uniteda i Juventusa.

Velemajstoru, ali i nepopravljivom cirkusantu čije odluke i potezi izvan terena nikome nisu jasni. Iz tih razloga nećemo ga isključivo pamtiti kao nogometnog čarobnjaka, nego prvenstveno kao tipa koji je sam sebi zakočio karijeru nevjerojatno glupim odlukama.