Kako je Xavi od razorene ekipe stvorio ozbiljnu momčad?

Foto: EPA

BARCELONA je na Camp Nouu, u jednom od najzabavnijih El Clasica posljednjih sezona, pobijedila Real i napravila ogroman korak prema naslovu prvaka Španjolske. Gosti su poveli u 9. minuti autogolom Ronalda Arauja, a Barca je izjednačila u 45. pogotkom Sergija Roberta. Pobjedu je Kataloncima donio Franck Kessié golom u 92. minuti za ogromno slavlje domaćih navijača i bijeg od 12 bodova na tablici La Lige.

Nakon što je u periodu od tri godine, od 2019. do 2022., Barcelona slavila samo jednom u sedam međusobnih dvoboja, ovo je bio čak četvrti od posljednjih pet El Clasica u kojemu Katalonci odnose puni plijen. Ranije ove sezone Real je slavio u prvom dvoboju u prvenstvu, a zatim je od početka 2023. Barca slavila u finalu Superkupa, u prvoj utakmici polufinala Kupa kralja te sada i u La Ligi pa se može reći da je Xavi potpuno okrenuo odnos snaga unutar španjolskog nogometa.

Defenzivna dominacija

Osim činjenice da Barcelona ponovno konstantno pobjeđuje najvećeg rivala u međusobnim utakmicama, posebno su bili zanimljivi načini na koji je to napravila zadnjih nekoliko puta, a od kojih se najviše izdvaja 0:1 pobjeda na Bernabeuu prije nekoliko tjedana, kada Real tijekom 90 minuta nije uputio niti jedan udarac u okvir vrata iako je ozbiljno dominirao posjedom veći dio utakmice.

Potpunim prepuštanjem posjeda u toj utakmici Barcelona je potvrdila da je nakon dugo godina lutanja između različitih menadžerskih stilova napokon naučila lekcije i pod Xavijem postala pragmatičnija, a time i defenzivno stabilnija. Niti jučer Real nije stvorio veliku priliku te je većina njihovih udaraca došla tijekom 10-ak minuta potpune ludnice pred kraj susreta, kada je Ancelotti ubacio sve rezervne napadačke opcije.

O potpunoj defenzivnoj transformaciji svjedoči i Barcelonin skor tijekom cijele ligaške sezone. U 26 kola Marc Andre ter Stegen primio je samo devet pogodaka i skupio čak 19 utakmica bez primljenog gola te su time Barcelonina obrana i njen vratar na putu da skinu nekolicinu obrambenih rekorda španjolskog nogometa.

Što se promijenilo?

Da bi se takve stvari počele događati bilo je potrebno uvesti puno promjena, prije svega kadrovskih, a zatim i taktičkih. Kadrovske promjene u obrani uprava Joana Laporte odradila je na sjajan način dovevši dva idealna stopera za Barcelonin stil igre - Julesa Koundéa za 50-ak milijuna eura i Andreasa Christensena besplatno kao slobodnog agenta.

Iako se za El Clasico uloge Koundéa i Arauja često zamijene, Francuz gotovo cijele sezone nominalno igra poziciju desnog beka, u posjedu glumi trećeg, desnog stopera, a time dozvoljava lijevome beku Alejandru Baldeu da odlazi visoko u napad. Mladi Španjolac još je jedna velika kadrovska promjena u odnosu na Jordija Albu.

Taj najnoviji dijamant iz La Masije koji podsjeća na Alphonsea Davisa potpuno zaokružuje obrambenu liniju koja nakon dugo godina napokon, osim tehničkih sposobnosti, posjeduje i sirovu fizičku snagu i brzinu kojom može kompenzirati igranje daleko od gola te sprintovima pokrivati prostor iza svojih leđa i osvajati duele.

Oslobađanje Frenkieja de Jonga

Iako je Xavi relativno rano pronašao dobitnu četvorku u obrani, bilo je potrebno napraviti neke taktičke izmjene u veznoj liniji i u napadu kako bi stvari sjele na mjesto i Barca počela pobjeđivati. Većinom se trener Barcelone i dalje odlučuje na 4-3-3 formaciju s dva klasična krilna napadača, no u derbijima u 2023. kao idealno rješenje pokazao se jedan dodatni veznjak na lijevome krilu.

Najčešće se radi o Gaviju na toj poziciji. Barca se tako prebacuje u asimetričnih 3-2-4-1, a Xavi mijenja opanost po gol protivnika koju mogu stvoriti Ansu Fati ili Ferran Torres za jednog dodatnog igrača između linija. I to nije sve, s Gavijem također dobiva presing zvijer koja neumorno maltretira protivničku ekipu u izgradnji napada.

U napadu, ulaskom Gavija u sredinu kao četvrtog veznjaka, otvara se prostor uz lijevu aut-liniju koji iskorištava Balde, a time se odgovornost Frenkieja de Jonga kao lijevog centralnog veznjaka prebacuje nešto niže na terenu. Takvu je promjenu De Jong jedva dočekao te prvi put nakon Ajaxa u kontinuitetu pokazuje zašto je smatran jednim od najtalentiranijih igrača na svojoj poziciji.

Tvoreći dupli pivot s Busquetsom koji se kreće horizontalno i kontrolira tempo utakmice kratkim dodavanjima, Frenkie se potpuno oslobodio. On je okomitija opcija u duetu, njegova nošenja lopte i driblinzi penicillin su za protivnički presing u ranoj fazi napada, a veliki posao odrađuje u obrani svojom energijom, u svakome trenutku pružajući podršku sporome kolegi.

Ovim promjenama Xavi je dobio organiziranu obrambenu strukturu unutar koje su udaljenosti između igrača vrlo malene pa presing funkcionira na visokoj razini, no čak i kada on zakaže, Barcelona napokon ima stopere koji na otvorenom prostoru mogu stići i najbrže igrače na svijetu, dok s druge strane u napadu i dalje ima strukturu nalik vrhunskim ekipama poput Pepovog Manchester Cityja.

Xavi ima još puno posla, ali bez ikakve dileme ide u pravom smjeru

Međutim, nisu sve stvari bajne. Osim raznih, za sada samo potencijalnih problema izvan terena, Barca se ove sezone suočila s još jednim ranim ispadanjem iz kontinentalnih natjecanja. Ono je uzrokovano raznim ozljedama i Barca nije pokazala da se može natjecati s najboljima pa obrambeni skor nije bio niti izbliza dobar kao u domaćim natjecanjima.

U La Ligi, iako nije imala takvih problema, prečesto su joj se ponavljale utakmice u kojima pobjeđuje samo jednim pogotkom razlike da bi takvi rezultati ostali održivi. Često nije stvarala dovoljno da bi povećala vodstvo, posebno je to bilo vidljivo nakon ozljede Pedrija, a onda bi zadnjih 15-ak minuta gubila kontrolu čak i protiv ekipa s dna tablice te ostavljala Ter Stegenu da spašava bodove.

Ti aspekti će se donekle poboljšati povratkom Pedrija i Ousmanea Dembelea, no probleme ne treba zanemariti. Xavi za njih mora pronaći rješenje ako se Barcelona želi vratiti u završnicu Lige prvaka, ali činjenica da Barcelona igra po mnogočemu rekordnu sezonu La Lige te reda pobjede protiv najvećeg rivala  govori u prilog tomu da mladi trener i mlada ekipa idu u pravom smjeru.

Samo manje od godinu dana nakon najgore sezone u modernoj povijesti kluba igrači, Xavi i Laporta okrenuli su situaciju i Barcelona na terenu opet izgleda kao ozbiljna momčad. Malo tko se usudio predviđati takav scenarij.