Kako riješiti krizu Hajduka? Lekini suigrači iz šampionske generacije nude odgovor

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

RIJEKA je u derbiju 20. kola SuperSport HNL-a pobijedila Hajduk na Poljudu 2:1. Gosti su poveli u 65. minuti preko Ampema, a Frigan je u 84. zabio za 0:2. No, onda je Livaja iz penala u 90. minuti vratio Hajduk u igru, da bi najbolji Hajdukov igrač u petoj minuti nadoknade promašio drugi penal za remi.

Utakmicu su za Index komentirali nekadašnji golman i napadač Hajduka, Vladimir Balić i Dragan Blatnjak. Njih dvojica bili su članovi šampionske generacije Bijelih predvođene Nikom Kranjčarom 2005. godine kojoj se na polusezoni pridružio i sadašnji trener Hajduka Ivan Leko.

"Vremenske prilike su otežale utakmicu. Teško je po onakvim uvjetima očekivati preciznost i ljepotu, puno šansi za golove i slično, ali isti uvjeti su bili i jednoj i drugoj ekipi. To ne može biti opravdanje. Svidjele su mi se najave trenera Leke kada je stigao u klub.

Podržavam ideju da Hajduk igra na način koji ga je proslavio, pritiskujući protivnika, neprilagođavajući se, namećući svoju igru i svakog želi dovesti u podređenu poziciji. Leko to još nije uspio. Sličan sustav s trojicom u zadnjoj liniji je pokušavao i Dambrauskas" rekao je Balić.

Nekadašnji dobitnik nagrade Hajdučko srce nada se kako će Leko poput Dambrauskasa naučiti na pogrešci protiv Riječana: "Dambrauskas je sustav s tri stopera napustio nakon poraza od Rijeke na Poljudu i vratio se na četvoricu u zadnjoj liniji. Nadam se da će poraz od Rijeke na Poljudu biti zaokret i u Lekinoj ideji jer smatram da griješi s inzistiranjem na trojici stopera. Priča se ponavlja.

Poraz od Rijeke odredio je Dambrauskasov put u novu ideju, kao što je sada pokazala da je Lekina promašena. On sam rekao je da igrači koje imaš na raspolaganju određuju sustav igre, a ne trener. Nadam se da ćemo uskoro gledati drugačiji Hajduk."

"Leki treba dati da sam složi ekipu i stati iza njega"

Balić je naglasio kako je Leko bio plemenit i kreativan igrač od kojeg očekuje da ekipi Hajduka usadi svoj  stil nogometa, a bivšeg suigrača hvali i Blatnjak: "Žao mi je Leke koji pokušava igrati svoj nogomet, a čini se da nema ekipu za provođenje te ideje.

Ali, smatram da je Leko vrhunsko rješenje Hajduka. Kada bude složio ekipu po svom guštu, Hajduk će biti konkurent za naslov. Leko je prije svega i kao igrač bio znalac i lider. Bio je kapetan i vođa, jedan od ključnih igrača za osvajanje naslova.

Smatram ga odličnim čovjekom koji koliko znam svoje liderstvo uspješno prenosi i u svlačionice kao trener. Ima sve predispozicije da bude još bolji trener, iako je i sada dobar. Hajduk sada treba stati iza njega, mislim na navijače i Upravu. Ovo nije ekipa koju je on složio i tek kad mu se to omogući, vidjet ćemo koliko dobrog trenera imamo."

Balić i Blatnjak ponudili su nam nešto drugačija mišljenja o pitanju prijelaznog roka. Leko je po dolasku u Hajduk sam izjavio da mu je potrebno više novih igrača, ali Balić smatra da Hajduk već ima potrebnu kvalitetu za dostizanje zacrtanih ciljeva: 

"Hajduku ne trebaju pojačanja. Ovo je ekipa koja je individualno puno bolja od Rijeke i Osijeka, naglašavam individualno. Očigledno ima problem jer to nije u stanju pokazati na terenu kao protiv Rijeke koja nema igrače kakve ima Hajduk.

Iz toga bih izdvojio jedino Antonija Marina koji je sjajan igrač i nije mi jasno zašto nije u Dinamu. Hajduku za napad na vrh HNL-a ne treba nitko. Leko je pogriješio u odabiru sustava, ali vjerujem u njegovu trenersku kvalitetu i nadam se da će grešku ispraviti."

"Leko s ekipom složenom po svom guštu može u borbu za naslov"

 

S druge strane, Blatnjak smatra da je u transfer-politici najbitnije pratiti trenerove preferencije: "Nadam se da će što prije Leko sam birati nove igrače. Siguran sam da će brzo nakon toga biti u borbi za prvaka i konkurentan. Trenutno to nije. Što se tiče novih igrača, sada već treba misliti na iduću sezone. Mi kao navijači teško možemo očekivati da se ove sezone prestigne Dinamo. Matematički je sve još moguće i nikad ne reci nikad, ali mislim da je sada najbitnije stati iz Leke i dati mu povjerenje u slaganju ekipe."