Kanadski mediji: Zbog izbornikove riječi prikladno je što igramo u skupini F

Foto: EPA-EFE

"RIJEČ koju je kanadski izbornik John Herdman upotrijebio prije utakmice s Hrvatskom, a na engleskom jeziku počinje slovom F, obilježila je kanadski nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, prikladno, u skupini F", zaključak je Toronto Stara nakon što je Hrvatska pobijedila Kanadu 4:1 i oduzela joj čak i matematičku nadu u plasman u osminu finala.

"Kanadske nade završile porazom od Hrvatske. A prilika je bila tu", naslov je teksta u kojem Star komentira poraz od Hrvatske. "Kanadski izbornik govorio je o neustrašivom, napadačkom nogometu kakav su prikazali protiv Belgije, ali tada su si mogli priuštiti poraz. Puno su pozornosti privukle Herdmanove riječi da će 'F' Hrvatsku, ali rekao je i da je grupa potpuno otvorena i bio je u pravu. S pravom je to skupina 'F'", piše Star.

Najveći svjetski mediji uglavnom ističu ispadanje Kanade s SP-a u Kataru i hvale Hrvatsku jer se nije raspala nakon ranog pogotka, nego je preuzela kontrolu nad utakmicom i uvjerljivo pobijedila. 

Gazzetta: Hrvatski poker eliminirao Kanadu

"Daviesov munjevit gol je iluzija. Hrvatski vezni red preuzima utakmicu, a napadač Hoffenheima ne oprašta: konačnih 4:1", sažela je talijanska Gazzetta dello Sport u izvješću pod naslovom "Hrvatski poker eliminirao Kanadu".

Njemački Bild utakmicu je vidio kao okršaj bundesligaških zvijezda Alphonsa Daviesa i Andreja Kramarića, koji su postigli tri od pet golova. "U izravnom bundesligaškom dvoboju s Daviesom na kraju je trijumfirao napadač Hoffenheima", piše Bild.

Američki je ESPN više okrenut susjednoj Kanadi pa u naslovu ističe: "Davies ispisao povijest za Kanadu, ali Hrvatska ju je uvjerljivom pobjedom izbacila s SP-a." ESPN naglašava da će Kanađani biti sudomaćini Svjetskog prvenstva 2026., a da Hrvatska s iskusnom jezgrom Modrić-Lovren-Perišić kuje plan za posljednji neočekivani pohod.

L'Equipe: Kramarić pokazao revolt

"Hrvatska zadržala smirenost i izbacila Kanadu sa Svjetskog prvenstva", naslov je na engleskom BBC-ju, koji ističe da Hrvatska ima samo jedan poraz u posljednjih 18 utakmica te da protiv Belgije, druge reprezentacije sa svjetske liste, ima priliku osigurati drugi krug. "Hrvatska nije paničarila nakon rano primljenog pogotka, nego je stvorila brojne šanse", piše BBC.

Francuski L'Equipe u naslovu naglašava da je Kramarić pokazao revolt. "Nakon kompliciranog početka Hrvatska je preokrenula protiv Kanade, posebno zahvaljujući Kramariću i njegova dva gola", stoji u objašnjenju.

Nizozemski De Telegraaf utakmicu je ispratio kroz prizmu susjedne Belgije, koja je ranije danas izgubila od Maroka 2:0. "Hrvatska pobjeda nad Kanadom dodatno otežava belgijsku zadaću na SP-u", smatraju Nizozemci.