lige petice

Kao dječaka su ga seksualno zlostavljali. Odrastao je, prošao pakao pa ušao u legendu

Foto: Screenshot YouTube

JEDNA od najtragičnijih figura u povijesti španjolskog nogometa je Julio Alberto. Alberto je u svojoj impresivnoj karijeri igrao za Atletico i Barcelonu, bio je član španjolske reprezentacije koja je igrala četvrtfinale SP-a u Meksiku 1986. i finale Eura 1984., a u dresu katalonskog giganta, za koji je nastupao od 1982. do 1991., osvojio je dvije La lige, dva Kupa kralja, a 1986. igrao je u kultnom finalu kupa europskih prvaka u kojem je Barca ostala bez naslova prvaka Europe.

Kao dječaka su ga seksualno zlostavljali

Rođen u Candásu, Alberto je imao jako teško djetinjstvo. Roditelji su mu se razveli kad je imao 12 godina i završio je u sirotištu gdje je bio seksualno zlostavljan. O tome godinama nije želio pričati, bila je to njegova mračna tajna. Kasnije je puno čitao i posvetio se sportu. Bio je to njegov bijeg od mučne svakodnevice i užasnih sjećanja koja su ga godinama morila.

Posvetio se nogometu i bio je sve bolji i bolji. S 20 godina je potpisao za Atletico, koji ga je najprije poslao na posudbu u Recreativo, ali ga je nakon samo osam utakmica vratio. U klubu iz Madrida je igrao sjajno, dovoljno dobro da ga Barca primijeti i dovede na Camp Nou. Zajedno s njim u klub je stigao i Diego Maradona.

Igrao s Maradonom, nastupio u finalu Eura i u finalu kupa prvaka

Život mu se napokon osmjehnuo. Sve je išlo kako je trebalo ići, bio je idol navijača, a ubrzo se oženio za Carmen Escamez, nećakinju predsjednika Centralne banke Španjolske. Sa suprugom se okušao i u glazbenim vodama pa je snimio jedan album. 

Godina 1986. bila je najbolja u njegovoj karijeri. Barca je došla do finala kupa prvaka, a posebno se pamti njegov sjajan gol u polufinalu protiv Juventusa kojim je odveo Barcu u finale. S Furijom je otišao na Mundijal u Meksiko, a kad se vratio, život mu se okrenuo naglavačke.

Nakon što je saznao da ga je supruga varala s prijateljem, život mu se raspao

Supruga mu je priznala da ga je varala s bliskim prijateljem. Nakon razvoda je počeo tonuti, zbog privatnih problema su patile i njegove igre i nije bio više ni sjena igrača od prije. Od nogometa se oprostio 1991. s naslovom prvaka, ali u njemu nije previše sudjelovao.

Nakon igračke karijere pao je u duboku depresiju, sustigla su ga i mračna sjećanja iz djetinjstva i počeo je propadati. Navukao se na drogu, izgubio je sve što je imao i postao je beskućnik. Jedno je vrijeme živio na ulici, a pokušao se predozirati kako bi si okončao muke. Preživio je i nekoliko srčanih udara. Tada, kad je dotaknuo samo dno, u pomoć mu je priskočila Barcelona.

Vratila ga je u život, našla mu je posao u klubu i posve se oporavio. Danas radi u klubu, glavni je za odnose s navijačima i drži predavanja o problemima kakve je on prošao. Poznata je priča da je jednom podigao 50 tisuća eura i s tim novcem pomogao nekim beskućnicima. Stalan je gost na televiziji kad se priča o temi ovisnosti, a napisao je i nekoliko knjiga. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.