SVJETSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

Kaos na SP-u u rukometu: Amerikanci otpali zbog korone, evo tko stiže kao zamjena

Foto: Getty Images / Guliver Images

MANJE od 24 sata do otvaranja SP-a u rukometu reprezentacija SAD-a otpala je zbog zaraze koronavirusom. Stanje u Egiptu izgleda kaotično. Amerikanci su otkazali nastup jer imaju previše zaraženih igrača, a umjesto njih na turnir u posljednji čas stižu Švicarci. 

 

Momčad SAD-a za SP se pripremala u Danskoj, a na prvom testiranju prije planiranog putovanja dobila je 18 pozitivnih testova. Među zaraženima je i izbornik Robert Hedin. Švedska rukometna legenda i izbornik SAD-a kazao je da su njegovi igrači plakali kada su doznali za rezultate testiranja. Tada je objavio sljedeći plan:

"Planiramo poslati 12 igrača. Nemamo uopće zdravih braniča, ali imamo golmana. Ja moram ostati u Danskoj sve dok ne dobijem negativan nalaz testa", rekao je Hedin.

Nakon ponovljenog testiranja američki rukometni savez objavio je da odustaju od nastupa na Svjetskom prvenstvu. Amerika je posljednji put na SP-u igrala prije 20 godina.

U skupinu E umjesto Amerikanaca kao zamjena ulazi momčad Švicarske. Prvu utakmicu igraju u četvrtak protiv Norveške, a u istoj skupini nastupaju još Francuska i Austrija.

Dan prije turnira otpala još jedna momčad 

Danas je nastup na SP-u u Egiptu otkazala i Češka. Na pretposljednjem testiranju Česi su dobili osam pozitivnih testova na covid-19, a među zaraženima je i izbornički tandem Kubeš i Filip. Danas su obavljena nova testiranja, točan broj pozitivnih slučajeva nije objavljen, ali je Češka potvrdila da ne može skupiti dovoljan broj igrača za natjecanje na turniru.

Kao prva zamjena za Češku na turnir je krenula Makedonija. Kriterije za zamjenu odredila je Svjetska rukometna federacija (IHF). Europa prema kriznim pravilima IHF-a ima prednost u odnosu na reprezentacije s ostalih kontinenata jer ima aktualne svjetske prvake, reprezentaciju Danske. Makedonija je tako stigla na SP kao najbolje plasirana svjetska reprezentacija nakon Češke, zahvaljujući 15. mjestu s Europskog prvenstva 2020. 

Makedonci su smješteni u skupinu G. Prvu utakmicu će odigrati protiv Švedske 14. siječnja, dva dana kasnije čeka ih domaćin Egipat, a potom i posljednja utakmica prvog kruga protiv Čilea.

Hrvatska cijeli dan čeka nalaze, rezultata još nema 

Hrvatska reprezentacija u utorak u 11 sati krenula je čarterom iz Zagreba za Aleksandriju. Nakon tri sata leta Lino Červar i igrači još su tri sata proveli na antigenskom testiranju. Po dolasku u hotel uslijedilo je PCR-testiranje. Rezultati testova još nisu stigli. Unatoč najavi da će procedura biti brza, a rezultati dostupni u kratkom roku nakon testiranja, Hrvatska će vjerojatno tek u srijedu ujutro doznati zdravstveno stanje u momčadi. 

Uz reprezentaciju Hrvatske u Egipat je stigla samo novinarska ekipa RTL-a, koji je zakupio prava TV prijenosa utakmica SP-a, dok je ostalim reporterima i gledateljima zabranjen dolazak. Prvenstvo će se igrati pred praznim tribinama, u nikad čudnijim okolnostima i na rubu regularnosti. 

Video iz Egipta na Facebooku je objavio fizioterapeut hrvatske reprezentacije Damir Kajba. Pogledajte kako je izgledalo testiranje hrvatskih reprezentativaca i stručnog stožera.

Novinarska ekipa koja prati reprezentaciju javila se u dnevnik RTL-a s hotelskog balkona u korona-balonu koji ne smije napustiti dok ne dobije negativne nalaze testova. U hotel u Aleksandriji smještene su i ostale reprezentacije.

Bivši hrvatski reprezentativac i olimpijski pobjednik Nikša Kaleb u nikad čudnijem javljanju uživo u ulozi stručnog komentatora kazao je kako se nada da će uskoro dobiti dopuštenje za izlazak iz sobe i najavio što očekuje od Červarove reprezentacije.

"Prije svega se nadam da je ovo posljednji put da se javljamo u stilu Romea i Julije. Nadam se da će se stanje normalizirati i da ćemo uskoro izaći iz sobe. Kako se fokusirati na rezultat u ovim okolnostima? Hrvatska je svjesna svoje kvalitete. Koliko su igrači spremni fizički, toliko su spremni i psihički za turnir. Nadam se da ćemo turnir otvoriti pobjedom protiv Japana u petak. Mnoge reprezentacije imaju probleme sa zarazom, Makedonija stiže kao zamjena u zadnji čas, ali nas to ne zanima. U fokusu je samo prva utakmica protiv Japana. Vjerujem da će Hrvatska daleko dogurati", kazao je Kaleb. 

Prvu utakmicu Hrvatska igra u petak 15. siječnja u 18 sati. Preostale dvije utakmice u skupini također su na rasporedu od 18 sati, protiv Angole 17. siječnja te protiv Katara 19. siječnja.

Hrvatska se u drugom krugu natjecanja križa sa skupinom D u kojoj su aktualni svjetski prvaci Danci te reprezentacije Argentine, Bahreina i Konga. Najbolje dvije reprezentacije iz drugog kruga prolaze u četvrtfinale.

> Kreće nikad luđi rukometni turnir: Ovdje doznajte sve ključne informacije o SP-u i put Hrvatske 

> Pogledajte fotografije iz Egipta dan uoči početka SP-a

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva u Egiptu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.