Jedan od najboljih HNL igrača postaje besplatan, a klub ga kažnjava?

Foto: Nel Pavletić, Milan Šabić/Pixsell

RIJEKA ove sezone postiže rezultate iznad očekivanja te pritom igra dinamičan i direktan nogomet uz puno udaraca prema golu. Zabavna je za gledanje, a već je 12 uzastopnih utakmica bez poraza. To je rijetka kombinacija i Rijeka je ove sezone za nula eura složila sjajnu momčad.

Klub se nevjerojatnom brzinom oporavio od užasnog prvog dijela prošle sezone, koji bi navijači najradije zaboravili. Već na početku godine, Sergej Jakirović je odradio sjajan posao u preobrazbi svlačionice, a Rijeka se uvelike bezbolno riješila nekih ugovora koji su bili veliko opterećenje za klub.

U tom su procesu prodali najboljeg strijelca, Matiju Frigana, za šest milijuna eura, što je vrlo respektabilan transfer. Nakon toga su šokantno ostali bez trenera tri dana prije utakmice u Lilleu, i svejedno su opet pri vrhu s pet bodova zaostatka za vodećim, uz utakmicu manje. Koliko god se momčad mijenja, Rijeka nekako uvijek pogodi s igračima (uz izuzetak prošle godine), i to u kontinuitetu ne može biti sreća, nego znanje.

Željko Sopić donio je momčadi točno ono što joj je trebalo nakon odlaska Jakirovića. Ono što je bilo dobro, nije dirao, ali je vrlo brzo uključio mlađe igrače koji su tek stigli u klub. Sopić u momčadi ima opasne i komplementarne igrače u ofenzivnoj liniji (Pjaca, Pašalić, Fruk, Janković i Ivanović) koji su skrojeni za stil nogometa koji igra, ali glavni razlog zašto tako mogu igrati jest Lindon Selahi.

Selahi je ključ Sopićevog nogometa u Rijeci

Rijeka najčešće igra u sustavu 4-1-4-1, gdje je Selahi usamljena šestica. U ovom sustavu svi igrači ispred Selahija su izrazito ofenzivno nastrojeni, a i bekovi se dižu visoko. Sličan mentalitet je prisutan i u obrambenoj fazi jer Rijeka igra aktivnu obranu od vrha, predvođenu Franjom Ivanovićem.

Taj način igre logično je ranjiv na tranziciju protivnika po izgubljenoj lopti i ogroman prostor onda većinom trebaju braniti dva stopera i Selahi. On je u tome ove sezone maestralan. Odlično čitanje igre omogućuje mu da se uvijek nađe na pravom mjestu i tako prekine protivničke napade. Brojke samo potvrđuju dojam pa nije nimalo iznenađujuće da se među veznim igračima nalazi na samom vrhu Super Sport HNL-a po broju oduzetih lopti i osvojenih duela.

Ne bi bilo pošteno reći da je on sam zaslužan za stabilnost Rijeke jer su ofenzivni igrači odgovorni po izgubljenoj lopti, ali isto tako jasno je da je on najvažniji kotačić ekipe. Selahi svojim anticipiranjem ne prekida samo protivničke napade, nego je u tim situacijama, nakon osvojene lopte, i prvi razigravač ekipe. Statistika to ponovno potvrđuje, jer je u vrhu lige po ključnim dodavanjima i kreiranim velikim prilikama.

Toni Fruk je igrač koji Rijeci daje potrebnu kreativnost u zadnjoj trećini, Ivanović donosi agresivnost, dok Niko Janković, Marko Pjaca i Marco Pašalić donose opasnost za gol protivnika iz svih pozicija. Svi oni imaju svoju važnu ulogu, ali Selahi je taj koji u veznom redu ima najviše dodira s loptom, što samo potvrđuje njegovu ključnu ulogu za stil igre koji Rijeka pokazuje ove sezone.

Albanski veznjak nije nikakvo iznenađenje jer je u dresu Rijeke standardan već treću sezonu u kontinuitetu, otkad je stigao iz nizozemskog Twentea. No, ove godine narastao je do razine na kojoj možemo govoriti da se radi o kompletnom veznom igraču koji igra najbolji nogomet u karijeri. Objektivno pripada među najbolje vezne igrače lige, a Rijeka je sretna što ga ima. No, koliko dugo?

Besplatan odlazak iz Rijeke je lako moguć. I kazna slanjem na tribine

Selahi je s Rijekom ugovorno vezan do sljedećeg ljeta, što znači da već od siječnja može slobodno pregovarati s drugim klubovima i potpuno besplatno napustiti Kvarner. S obzirom na to da ima 24 godine i belgijsku putovnicu (EU igrač), logično je da traži sljedeći korak u karijeri gdje može naplatiti svoj talent i rad, pogotovo ako mu Rijeka nije spremna dati ugovor kakav traži i vjerojatno zaslužuje.

Naravno, potpuno je moguće da Selahi na kraju potpiše novi ugovor i ostane dio riječkog projekta, ali to se u ovom trenutku ne čini kao očekivan rasplet. Prije svega, logično bi bilo da je Selahi, ako želi ostati, svoj ugovor produžio na ljeto ili nakon zatvaranja prijelaznog roka. Što više vremena prolazi i što se više približavamo trenutku kada može slobodno pregovarati s drugima, Selahiju se otvara sve više opcija i manja je šansa za produžetak suradnje.

Druga stvar koja ide u prilog toj tezi jest činjenica da je Rijeka počela na neki način voditi javne pregovore preko medija, uz prijetnju da, ako se dogovor ne postigne, jednostavno neće igrati. To je potpuno legitiman stav kluba, ali ako je potrebno to javno komunicirati, onda je jasno da stvari ne idu prema klupskim očekivanjima.

Rijeka u prošlosti nije zauzimala takav stav. Brojni su primjeri igrača koje je klub dobro naplatio u transferima, ali isto tako brojni su primjeri igrača koji su Rijeku napustili besplatno. Možda je najbolji i svježi primjer Domagoja Pavičića koji je četiri sezone nosio vezni red kluba s Kvarnera, a na kraju otišao besplatno u Tursku. Rijeka tada nije zauzela stav prema njemu kao što sada govori da će zauzeti prema Selahiju te je Pavičić bio prvotimac do zadnjeg dana ugovora.

Klub je sada stava da je bolje zaštititi vlastite interese i promovirati neke druge igrače ako će Selahi otići bez odštete. Istovremeno, to je i najgori mogući scenarij u kontekstu borbe za vrh tablice jer bi Rijeka za drugi dio sezone izgubila ključnog igrača i pritom ne bi ništa uprihodila za njega. Zato se puno špekulira i da bi Selahi već ove zime mogao otići iz kluba kako bi Rijeka za njega dobila barem nekakvu odštetu.

Ako Selahi odlazi na zimu, inozemstvo je najrealnija opcija

Damir Mišković je, prije svega, realan i poslovan čovjek. On neće upasti u navijačku euforiju i ugroziti financijsku stabilnost kluba zbog nade da bi mogao doći do naslova prvaka. To nije postavljeno kao cilj kluba za sezonu, već momčad igra toliko iznad očekivanja da se prilika otvara potpuno nenadano.

Unatoč tome, sam Mišković je javno naglasio da je svatko u klubu na prodaju za pravu ponudu i neće se ustručavati oslabiti momčad na zimu kako bi klubu osigurao budućnost. Baš zato je logično da Selahi ode iz Rijeke odmah u idućem prijelaznom roku ako se ne dogovori o nastavku suradnje.

Ne bi to bio prvi put da Mišković nešto slično napravi budući da je prije dvije godine, na polusezoni, aktivno smanjivao očekivanja navijača izjavama da Rijeka nije u borbi za naslov prvaka, iako je po tablici apsolutno imala šanse.

Za to vrijeme, medijski sramežljivo, spominje se interes Dinama i Hajduka. Te su špekulacije zabavne na našem malom tržištu, ali sve ozbiljne dostupne informacije govore nam da Dinamo ne pokazuje interes za ojačavanje svog kadra albanskim veznjakom.

U Maksimiru smatraju da su na tom dijelu terena jako dobro pokriveni te će se na zimu prvenstveno fokusirati na dovođenje obrambenih igrača i potencijalno novog vratara. Ako bi se na ljeto otvorila prilika za besplatno dovođenje, to bi možda bila druga priča.

S druge strane, Hajduk je bio zainteresiran za dovođenje Selahija još prošlog ljeta, a prema dostupnim informacijama, ta je želja bila obostrana. Selahi je želio u splitski klub, ali Hajduk nije napravio ni približno dovoljno da bi slomio Miškovića, koji bi Selahija radije prodao bilo gdje drugdje, sve dok su uvjeti barem približno slični. Nakon prodaje Frigana, nije bilo ni potrebe da oslabi svoju momčad i ojača rivala.

Umjesto da pokuša isforsirati taj transfer, Hajduk se odlučio čekati Mihaela Žapera cijelo ljeto i tako riješiti svoj gorući problem nedostatka klasične šestice. Budući da se Žaper pokazao kao odlično rješenje, teško je očekivati da bi Hajduk bio spreman sada platiti odštetu za igrača iste pozicije. No, budžet je ograničen i Bijeli će ga sigurno usmjeriti na rješavanje gorućeg problema nedostatka kvalitete na krilnim pozicijama.

Kao i kod Dinama, na ljeto bi bila druga priča jer besplatan igrač takve kvalitete na tržištu nije baš svakodnevna pojava. Hajdukov plan je da na ljeto dobro unovči Rokasa Pukštasa, koji je nedavno produžio ugovor, i tu bi se otvorilo mjesto za Selahija da bude potencijalni prvotimac.

Nisu isti tip veznog igrača, ali ionako je nemoguće očekivati da Hajduk dovede kopiju mladog Amerikanca te da zadrži kvalitete poput ulaska iz drugog plana i osvajanja zračnih duela. Takvi igrači su rijetki.

Uzevši sve u obzir, posebno nevoljkost Dinama i Hajduka da plaćaju odštetu za Selahija, potpuno je logično da Rijeka ispipa inozemni interes za svog veznjaka. Belgijsko državljanstvo ipak mu otvara više vrata nego što bi ih imao da nije EU igrač. Igra najbolji nogomet u karijeri i vjerojatno će biti klubova koji su spremni platiti odštetu za njega već ove zime kako bi riješili neki svoj gorući problem.

Prioritet Rijeke ostaje produženje Selahijevog ugovora, ali ako se to ne dogodi, ne treba sumnjati da će Mišković njegov odlazak naplatiti koliko god može. Ako je netko u Hrvatskoj to spreman platiti, Mišković će biti spreman prodati, ali vremena kada su u riječko dvorište Hajduk (početkom ovog stoljeća) i Dinamo (puno recentnije razdoblje) ulazili i uzimali ispod cijene što god su htjeli, iza nas su. Mišković je do sada puno puta demonstrirao da zna što radi i Rijeka će preživjeti sa Selahijem ili bez njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.