Klubovi odustaju od kupovine njemačkog čuda jer je lagalo koliko ima godina?

Foto: EPA

CHELSEA i Newcastle odustali su od kupovine zvijezde Borussije Dortmund i napadača njemačke reprezentacije Youssoufua Moukoka jer navodno nema 18 godina, nego četiri više, objavio je engleski Daily Mail, a istu informaciju ima njemački Bild. Podsjetimo, dio njemačkih medija jučer je objavio kako se sumnja u starost njemačkog talenta.

Prošli tjedan je tijekom priprema kamerunske U-17 reprezentacije otkriveno da čak 21 od 30 prijavljenih nogometaša zbog svojih godina nema pravo nastupa za tu momčad. Izbornik Jean Pierre Fiala brzo je reagirao i promijenio igrače, a onda se doznalo da je među novopozvanima čak 11 koji su također prestari za taj tim.

Njemački mediji sad tvrde da je prošle godine pronađen rodni list igrača rođenog 2000. godine. On se zove Yousouffa Mohamadou. Navodno je Moukokov. Daily Mail je kontaktirao njemački nogometni savez, koji nije želio komentirati navode.

Istječe mu ugovor s Borussijom Dortmund

Moukoko je sjajnim igrama na sebe skrenuo pozornost najjačih europskih klubova. Krajem sezone postat će slobodan igrač. Dotad mu vrijedi ugovor, a odbio je produljenje kojim bi zarađivao šest milijuna eura godišnje. Njegovi agenti trude se namaknuti mu veću plaću od ponuđene i poručili su čelnicima Dortmunda da će Moukoko napustiti klub ne bude li igrao za godišnju plaću od barem sedam milijuna.

Moukoko može u siječnju početi pregovarati sa zainteresiranim klubovima a da o tome ne obavijesti Dortmund. Zainteresirani su navodno Barcelona, Chelsea i Newcastle, a Daily Mail piše da bi se engleski klubovi mogli povući iz te utrke. Moukoko je u ovoj sezoni odigrao 14 ligaških utakmica za Borussiju. Zabio je šest golova i asistirao za četiri.

2017. je potvrđeno da Moukoko ima 18 godina

Bild ističe kako klubovi odustaju od dovođenja Moukoka jer bi, kao navodni 22-godišnjak, imao manji potencijal za razvoj. Engleski mediji nisu objavili dokaz o njegovoj starosti, dok Bild podsjeća kako je 2017. godine u Hamburgu potvrđeno da je Moukoko rođen 20. studenog 2004. godine.

Dakle, zasad nije jasno je li pronađeni rodni list, prema kojem Moukoko laže o svojoj dobi, autentičan. Moukoko prema Transfermarktu vrijedi 30 milijuna eura. Za prvu momčad Borussije Dortmund upisao je 58 nastupa, postigavši 11 golova, a briljirao je za mlađe uzraste toga kluba. Igrao je i za njemačku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.