Kobayashi starta sa sedmog, a Schumacher s osmog mjesta na VN Japana

FIA JE naknadno napravila promjenu startnih mjesta (od sedmog do desetog) uoči nedjeljne Velike nagrade Japana, 15. utrke sezone Formule 1.

U trećoj kvalifikacijskoj rundi, naime, zbog štednje guma nijedan krug nisu odradili Michael Schumacher (Mercedes), Bruno Senna (Renault), Vitalij Petrov (Renault) i Kamui Kobayashi (Sauber).

Točno su tim redom, prema prvim objavama, i trebali biti poredani od sedmog do desetog mjesta. No, nakon žalbe Saubera Kobayashiju je dodijeljeno sedmo startno mjesto, čime je sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher pao za jednu poziciju, baš kao i Senna i Petrov.

Međunarodna federacija autosportova, naime, u slučaju da više vozača ne ostvari vrijeme u trećoj kvalifikacijskoj rundi poredak određuje prema tri kriterija. Vozači koji krenu u leteći krug, ali ga ne završe, imaju prednost u poretku. Potom slijede vozači koji izađu iz garaže, ali ne uđu u leteći krug i na kraju vozači koji uopće ne izađu iz garaže.

Za razliku od preostale trojice, Kobayashi je je krenuo u leteći krug, ali ga nije završio, tako da je žalba Saubera bila sasvim utemeljena i Japanac je unaprijeđen u startnom poretku. Mjesta ostale trojice su, pak, određena prema brojevima koje ove sezone imaju na bolidima, tako da je Schumacher tu prošao najbolje (broj 7), a iza njega su ostali Senna (9) i Petrov (10).

Briatore: Vettel i Alonso u istoj momčadi? To bi bila glupost

Nekadašnji šef Benettona i Renaulta, Talijan Flavio Briatore, dao je intervju Bildu u kojem je, između ostaloga, progovorio i o današnjem vladaru Formule1 Sebastianu Vettelu.

Briatore ima visoko mišljenje o 24-godišnjem Nijemcu, koji je korak do drugog naslova svjetskog prvaka, ali ipak je jasno dao do znanja da Vettel nije najzaslužniji za svoje uspjehe.

"Vettel je mlad, ambiciozan, brz i ima najbolji bolid. S takvim automobilom ne može pogriješiti. Superioran je svima", istaknuo je Briatore, a na pitanje znači li to da je Vettel prvak isključivo zbog bolida, dodao je:

"Ne, ne. Ali, tehnologija danas ima toliko utjecaja na Formuli 1 da više nisu zvijezde vozači nego automobili. Zato je Formula 1 postala toliko skuplja."

Vettel je više puta ponovio kako se jednog dana može zamisliti za upravljačem Ferrarija gdje bi mu momčadski kolega mogao postati dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso.

"Vettel i Alonso zajedno to bi bila glupost. Njih dvojica nikad ne bi trebala biti u istoj momčadi jer su obojica po prirodi prvaci. A naslov je samo jedan. Navijači takve šampione vole vidjeti jednog protiv drugoga, u različitim momčadima", smatra Briatore kojem je do 2013. zabranjeno djelovanje u Formuli 1 zbog namještanja Velike nagrade Singapura 2008.

"Kad se vratim, sigurno više neću biti šef momčadi. Radio sam to 16, 17 godina, osvojio sedam naslova. Takav stres mi više nije potreban."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.