IDEALNA MOMČAD ZADNJIH 10 GODINA

Koga čitatelji Indexa najviše hejtaju? Otkrili ste nam u izboru za idealnih 11

Foto: EPA

IZBOR za idealnih nogometnih 11 proteklih deset godina donio je zanimljive rezultate. Za većinu je pozicija bilo jasno koji će nogometaš pobijediti, ali na nekima nije bilo tako.

Vaš je izbor donio i neka iznenađenja, ali i pokazao da čitatelji Indexa prema određenim igračima osjećaju izraziti hejt. Pokušat ćemo analizirati kako su ti igrači prošli u drugim izborima i tko je dobio značajno manje glasova u odnosu na kvalitetu. 

Ovo su oni koje čitatelji Indexa najviše vole i koji su ušli u Indexovu idealnu momčad posljednjih deset godina.



Gianluigi Buffon veliki je miljenik

Vratar Juventusa dobio je najviše glasova od svih igrača koji su ponuđeni. Najveći razlog za to proizlazi iz činjenice da su vratari prvi ušli u izbor, ali i zbog ogromnog afiniteta prema talijanskom golmanu. Gledajući posljednjih 10 godina mnoge relevantne izbore najboljih nogometaša, uvjerljivi je pobjednik trebao biti Manuel Neuer koji je završio na drugom mjestu.

Manuel Neuer jedini je vratar koji je posljednjih 10 godina, a i puno duže od toga, bio među top 3 u izboru za Zlatnu loptu, samo pola posto glasova iza Lionela Messija koji je 2014. završio na drugom mjestu. Osim toga, najviše je - čak četiri puta - izabran u prvu FIFPro momčad. Teško bi se mogao naći izbor nogometaša, novinara ili publike u kojem Neuer ne bi bio izabran za najboljeg vratara posljednjih 10 godina.

Chiellini je i veći miljenik

Najveće iznenađenje Indexova izbora je Giorgio Chiellini. Sergio Ramos po svim izborima najbolji je stoper posljednjih 10 godina, unatoč svim greškama koje mu kritičari često spočitavaju. 

Međutim, Gerard Pique, Thiago Silva, Mats Hummels, Virgil van Dijk i Diego Godin imali bi daleko bolje argumente za poziciju drugog stopera. Gerard Pique najviše je - četiri puta - bio izabran u prvu FIFPro momčad te pet puta u idealnu Uefinu momčad. Thiago Silva tri puta je bio FIFPro prva momčad, dok je Virgil van Dijk umalo postao prvi stoper koji je osvojio Zlatnu loptu u modernom nogometu. 

Mats Hummels dobio je mnogo nagrada i kontinuirano bio najvažniji njemački stoper u doba kada su Nijemci neprestano dolazili barem do polufinala velikih natjecanja, dok je Diego Godin čitavo desetljeće glavni obrambeni igrač Atletico Madrida, klupski najbolje obrane desetljeća.

Svi hejtaju Sergija

Izbor Andree Pirla na mjesto zadnjeg veznog razumljiv je i opravdan. Međutim, među trenerima gotovo da ne postoji igrač za kojeg imaju više pohvala od Sergija Busquetsa. On je kamen temeljac svih uspjeha Barcelone u posljednje vrijeme i po mnogim nogometnim stručnjacima najinteligentniji igrač današnjice.

Nije toliko do izbora Pirla, koliko do činjenice da je igrač koji je toliko omiljen među trenerima dobio više negativnih nego pozitivnih glasova.

Nitko kao Zlatan

Zlatan Ibrahimović imao je uspjeha tijekom posljednjih 10 godina, pogotovo kada je igrao za Manchester United ili PSG. Međutim, posljednjih godina on je igrao u MLS-u koji je daleko od elitnog europskog nogometa. Gledajući sve izbore novinara, igrača ili trenera, ni u jednom Zlatan nije na prvom mjestu.

Koliko se pak voli Zlatana, toliko se hejta Luisa Suareza. Igrač koji jedva da je dobio više pozitivnih nego negativnih glasova jedini je nogometaš koji je bio Zlatna kopačka uz Messija i Ronalda u posljednjih 10 godina. Osvajao je titulu igrača sezone u Premier ligi i Primeri, a nekoliko je puta bio i u vrhu izbora za Zlatnu loptu. 

Njegove avanture s ugrizima i problematično ponašanje na terenu mu nisu pomogli, ali to ne umanjuje činjenicu da je riječ o igraču koji je obilježio nogometno desetljeće.

Neymar je kralj hejta

Kada je riječ o hejtu, na svjetskoj ljestvici nema premca Neymaru. Nije uopće upitno da je Cristiano Ronaldo najbolji lijevi napadač posljednjih 10 godina, ali je vrlo zanimljiva percepcija koju ima Neymar.

Brazilac je postao ikona jednog dijela nacije kada je kao tinejdžer odveo Santos do titule Copa Libertadores, prvi put nakon Peleove ere. Bilo je to 2011., a i njegova europska karijera bila je impresivna. S Barcelonom je osvojio Ligu prvaka i redovito je bio nacionalni prvak s katalonskim klubom ili PSG-om. Spočitavaju mu se opravdano ozljede u ključnim europskim trenucima, ali to ne umanjuje sva priznanja koja je dobio.

Neymar je jedini igrač uz Messija i Ronalda koji je pet puta bio među top 5 u izboru za Zlatnu loptu, najskuplji je igrač svih vremena te treći najbogatiji sportaš u 2019. koji se po plaći i sponzorskom novcu može usporediti s Messijem i Ronaldom. Sve to ne bi bilo moguće bez njegove igračke magije na terenu. U našem izboru, on je tek četvrti lijevi napadač koji gotovo da je dobio više negativnih nego pozitivnih glasova. Ispred njega su i Ribery i Hazard.

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU DESNIH NAPADAČA 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU LIJEVIH NAPADAČA 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU SREDIŠNJIH VEZNIH 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU ZADNJIH VEZNIH

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU DESNIH BEKOVA 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU STOPERA 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU VRATARA 

>>> OVDJE MOŽEŠ POGLEDATI STANJE U PORETKU LIJEVIH BEKOVA 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.