HRVATSKI NOGOMETAŠI

Koji je problem s Nikolom Vlašićem?

Foto: Profimedia

NAKON tri sjajne sezone u CSKA Moskvi i kontinuiranih solidnih nastupa za hrvatsku reprezentaciju, Nikola Vlašić je zasluženo ostvario transfer u West Ham u rujnu prošle godine. Sada je nakon samo 10 mjeseci u klubu, Vlašić okarakteriziran kao promašaj, dok je kupca za njega teško pronaći. Dio krivice otpada na njegovu formu, no u nepoželjnu robu ga je pretvorio i sam klub, a to nije prvi put da vanjski faktori odlučuju o njegovom razvoju.

Potraga za pozicijom

Tematika koja se provlači kroz Vlašićevu karijeru je metoda pokušaja i pogrešaka koju su iskušavali njegovi treneri. Još u Hajduku se Vlašića guralo na nekoliko različitih pozicija, od onih krilnih pa do organizatora igre povučenog dublje u veznoj liniji. Nije to toliko ni čudno jer je u tim njegovim formativnim godinama Hajduk promijenio sedam različitih trenera.

Dolaskom Carrilla u klub je Vlašić u potpunosti procvjetao. Njegova primarna snaga, igranje u međuprostoru s protivnikom na leđima, postala je bitna stavka Hajdukove igre, a u njegove sposobnosti se uvjerio i Ronald Koeman koji je nakon utakmice Evertona i Hajduka odlučio da želi Vlašića u svom klubu.

Problemi nakon otkaza Koemanu

Dva mjeseca nakon njegova dolaska je Koeman dobio otkaz, što je donijelo nove probleme za Vlašića. Filozofija novog trenera, Sama Allardycea, u kojoj od Vlašića traži da bude tipično desno krilo ga je učinila neefikasnim te je brzo završio na klupi, dok je budući trener Evertona, Marco Silva, donio odluku da mu Vlašić uopće ne treba.  

Nakon prelaska u CSKA Moskvu Vlašić je eksplodirao i postao najbolji igrač kluba, ali i najbolji veznjak ruske lige. Tamo su brzo shvatili koje su Vlašićeve kvalitete, a s vremenom je shvatio to i Zlatko Dalić koji mu je vjerojatno mogao i ranije dati šansu u reprezentaciji.

U kvalifikacijskim utakmicama 2019. je Vlašić pokazao koliko može biti koristan na poziciji desetke (tada iza Petkovića) te je u 5 utakmica postigao 3 pogotka i time zacementirao poziciju u reprezentaciji. Na Euru je oduševio u utakmici protiv Škotske kada je zabio pogodak, upisao 100% uspješnih driblinga, osvojio 80% duela i imao drugi najmanji broj izgubljenih lopti na terenu.

Transfer u West Ham je imao smisla, ali priprema za njega ne

Njegove igre su natjerale West Ham da potroši 30 milijuna eura na njega. Trener David Moyes je rekao kako je pratio Vlašića neko vrijeme i da je oduševljen njegovim napretkom u zadnjim sezonama. S obzirom na jako tanak kadar West Hama, transfer je bio itekako logičan.

Međutim, pred sam transfer je Vlašić napravio krivi korak. Frustriran zbog činjenice da CSKA odbija ponude klubova nije otišao u trening-kamp kluba. Fizička nespremnost pred dolazak u zahtjevnu ligu kao što je engleska je sigurno dio problema njegove sezone.

Drugi dio problema je što smo gledali kako ga Moyes koristi na jako sličan način kao Allardyce u Evertonu. U većini utakmica ga je zalijepio na lijevo krilo te mu je dao ukupno 560 minuta u ligaškim utakmicama, najmanje od početka njegove seniorske karijere.

Potpuni kreativni pad

U svim natjecanjima je Vlašić ukupno odigrao 31 utakmicu, no samo u njih pet je igrao na poziciji desetke, dok je u skoro svima drugima bio forsiran uz lijevu aut-liniju. Na onoj poznatijoj mu desnoj bio je konstantan Jarrod Bowen, najbolji igrač kluba prošle sezone.

Vlašić ne samo da nije igrao na svojoj poziciji već niti u jednom periodu u sezoni nije zaigrao u više od tri uzastopne utakmice. Njegov kreativni učinak je radikalno pao te je prema tim brojkama jedan od najslabijih igrača Europe među veznjacima.

Vlašićev voljni moment i defenzivna odgovornost su ipak došli na solidnu razinu. U Europi je jako malo ofenzivnih veznih koji su češće od njega presjekli dodavanje, oduzeli loptu ili izvršili uspješan presing. U kontekstu onoga što je Moyes tražio od njega, to nije značilo mnogo.

Konačni udarac je pretrpio u siječnju kada je dobivao više minuta zbog nekih izostanaka suigrača. U utakmici protiv Leedsa je napravio grešku nakon koje je West Ham izgubio. Nakon toga je samo još dva puta uvršten u prvih 11 u ligi, dok mu je minutaža u svim natjecanjima također doživjela radikalni pad.

U reprezentaciji se nije uspio stabilizirati

Moyes doduše nije isključivi krivac jer Vlašić niti jednom nije odgovorio pozitivnom reakcijom. Njegova igra je s vremenom postala još nesigurnija i sporija, pružao je još manje rješenja s loptom u nogama, a prenijelo se to i na reprezentaciju koja mu je bila poznatije okruženje.

Zadnja utakmica koju je Vlašić odigrao na prihvatljivoj razini za reprezentaciju je bila pobjeda protiv Slovenije 3:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Samo četiri dana nakon toga je zaigrao za West Ham, a od tada su kola krenula nizbrdo u svim budućim nastupima.

Izbornik Dalić mu je dao priliku u nedavnim utakmicama Lige nacija da vrati samopouzdanje, no vjerojatno je da su ga ti nastupi udaljili od statusa prvotimca. Iako znamo da posjeduje nogometnu sposobnost koja bi jako dobro došla u Kataru, ako ostane ovako indisponiran, ne postoji opravdanje za njegovo pozivanje.

Borba za mjesto u West Hamu ili posudba kao rješenje

West Ham mu ne olakšava da pronađe novi klub. Klub traži minimalno 20 milijuna eura, 10 manje negoli su ga platili, a trenutno ne postoji zainteresirani kupac koji će dati toliko novca za igrača s groznom sezonom iza sebe.

Jedini klub koji se povezuje s Vlašićem je Torino koji ga želi na posudbu. Torino bi bio dobra opcija i za njega, jer Jurić zna njegove kvalitete, i za klub kojem fali igrač kakav je Vlašić bio u Rusiji. No, izgledno je kako oni ne mogu financijski podnijeti Vlašićevu plaću te bi West Ham morao pristati na kompromis.

Može li Vlašić napraviti isto što i Fornals?

Za Vlašića preostaje samo nada. Nada da će ga klub posuditi negdje gdje će biti pravilno korišten ili nada da će Moyes s vremenom Vlašiću promijeniti rolu. Uostalom, u West Hamu se dogodila identična situacija sa Španjolcem Pablom Fornalsom.

Fornals je u španjolskoj ligi najbolje igrao na poziciji desetke, no dolaskom u West Ham je prisilno guran na lijevo krilo. Nakon prve sezone u kojoj je igrao na istoj razini kao Vlašić ove, u drugoj se naviknuo na ligu, a u trećoj ga je Moyes sve češće stavljao na poziciju na kojoj se nekada osjećao najbolje.

Možda je to put kojim mora proći i Vlašić. Put na kojem mora prihvatiti odgovornost, poraditi na psihi i kvalitetom pokazati da može udovoljiti zahtjevima trenera i izboriti se za poziciju na kojoj će pružati najbolje igre. Ovoga puta mu se ne rotiraju treneri, a jedna puna sezona je iza njega. Ako su uspjeli ostali u West Hamu, mora i on želi li vidjeti Katar. Vrijeme mu je.